2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Látszóbeton falakkal és a PERI falzsaluzatával épül a TRUMPF Hungary Kft. új központja
Fotók: Jaksa Bálint Photography

Látszóbeton falakkal és a PERI falzsaluzatával épül a TRUMPF Hungary Kft. új központja

magyarepitok.hu

2022.01.31. 09:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A projekt magas látszóbeton követelménye miatt nélkülözhetetlen volt a kivitelező STRABAG Építőipari Zrt. és a PERI tervező mérnökei közötti folyamatos egyeztetés.

Hirdetés

A német szerszámgépgyártó és lézerspecialista TRUMPF vállalat erősíti magyar leányvállalatát, melynek köszönhetően új – gépekkel felszerelt - bemutatóterem és alkalmazástechnikai központ valósul meg a Gödöllői Üzleti Park területén. A projekthez a PERI fatartós falzsaluzatát alkalmazzák. Az építkezés 2021 májusában kezdődött a STRABAG Építőipari Zrt. kivitelezésével.

 

Fotók: Jaksa Bálint Photography

Projekthez igazodó átkötési helyek és fugakép

A látványos trapéz alaprajzú, 4150 négyzetméter bruttó összfelületű épület kiemelkedő minőségű, kétoldali látszóbeton falakkal valósul meg, melynek felépítéséhez a PERI VARIO GT24 fatartós falzsaluzatát választották a kivitelezők.

A VARIO falzsaluzat előnye, hogy az egyes rendszerelemek elrendezése, ezáltal az átkötési helyek és a fugakép kiosztása tetszőlegesen megválasztható a projekt követelményeihez igazodva.

A 4-5 méter magas falak szigorú felületi követelménye miatt különös gondossággal kellett eljárni a zsaluzat tervezésénél és kivitelezésénél, mert az előírt felületi minőség nem engedte meg elszíneződések és színkülönbségek, illetve az egyes betonozási szakaszok közötti kivérzések megjelenését.

„Árnyékfuga” alkalmazásával biztosították az egyenletes kiosztású lenyomati képet

A zsalutáblákat hátulról csavarozott zsaluhéjjal szerelték a PERI telephelyén, ennek köszönhetően a betonfelületen nem látszódik a zsaluhéj rögzítése, ezzel is garantálva a magas felületi minőséget. Szintén esztétikai megfontolásból a sarkoknál és a falcsatlakozásoknál külön betonozási ütemben öntötték a falszakaszokat, elkerülve a sarkokhoz szükséges egyedi táblák használatát, ezáltal a fal teljes hosszán egységes lenyomati kép jöhetett létre.

A látszóbeton falak kivitelezésének kritikus pontja a betonozási ütemhatárokon a munkahézagok kialakítása, ezért a falszakaszok végzárásánál „árnyékfuga” alkalmazásával biztosították az egyenletes kiosztású megjelenést.

A projekt magas látszóbeton követelménye miatt nélkülözhetetlen volt a kivitelező STRABAG Építőipari Zrt. és a PERI tervező mérnökei közötti folyamatos egyeztetés. Kiemelt jelentőséggel bírt, hogy a látszóbeton falak kivitelezése előtt sor került egy mintaszakasz betonozására, mely alapján véglegesíteni lehetett az igényeknek megfelelő zsaluzási megoldást. A jó együttműködésnek köszönhetően kiváló minőségű látszóbeton felületekkel valósulhat meg az impozáns épület.

Galéria

Mi épül?Peri Kft.StrabagGödöllőzsaluzat

Hírlevél

Hirdetés