2024.04.19, Péntek
Átadták a világszínvonalú robottechnikát alkalmazó Pest megyei autóipari gyárat
Főkép: A gyártócsarnok 2019 májusában, További fotók: Rehau, és Koszticsák Szilárd / MTI

Átadták a világszínvonalú robottechnikát alkalmazó Pest megyei autóipari gyárat

magyarepitok.hu

2022.02.16. 11:51 - Kolinek Nóra

A németországi központú autóipari vállalat újhartyáni üzeme a Strabag kivitelezésében és az Óbuda Group menedzselésében épült meg.

Hirdetés

Ünnepélyes keretek között adták át kedden a REHAU-Automotive Kft. újhartyáni gyárát – olvasható a vállalat közleményében. Az 50 milliárd forint értékű beruházás alapkövét 2018 szeptemberében tették le, melyről lapunkban is beszámoltunk. Az épület 2019 májusában érte el legmagasabb pontját.

A 63 ezer négyzetméteres épület kivitelezését a Strabag Építőipari Zrt. végezte, a német generáltervező az io-consultants GmbH, a magyar generáltervező az Óbuda Építész Stúdió Kft., a projekt- és költségmenedzsmentet, valamint a műszaki ellenőrzést az Óbuda-Újlak Zrt. végezte.

A munka során fröccsöntő- és festőüzem, összeszerelő üzem, logisztikai háttér, irodaépület, öltözők, étterem, valamint kiszolgáló egységek épültek.

Fotó: Rehau

 

A hivatalos megnyitó ünneplés is egyben: eddig több mint egymillió festett termék került ki a gyártósorról, amelyből közel 300 ezer darab lökhárító volt.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a helyszínen kiemelte: a REHAU beruházásainak és az elmúlt éves tevékenységeinek is köszönhetően Magyarország bekerült a világ 20 legnagyobb autóipari exportőr országa közé, és az elmúlt években háromszorosára nőtt csak a lökhárító exportja is.

Fotó: Rehau

 

További kapacitásbővítés várható

Szente Ferenc gyárigazgató, ügyvezető igazgató elmondta: a gyártást 2020 elején kezdték meg, a termelés ütem szerint halad.

„Az újhartyáni egység már a második REHAU-gyár Magyarországon. Az elmúlt két évben a pandémia által okozott gazdasági nehézségek ellenére is folyamatosan bővítjük a dolgozói létszámot. Két év alatt 350 fő került felvételre, így már 900 fő dolgozik a REHAU Magyarország színeiben. A következő 2-3 évben szeretnénk további 300-350 embert felvenni, ugyanis az új elnyert üzleteinkhez kapcsolódóan további kapacitásbővítő beruházások várhatóak, amelyek a fröccsöntő üzemet és az összeszerelő üzemet érintik”

 – árulta el Szente Ferenc.

Fotók: Koszticsák Szilárd / MTI

 

A termelés során kiemelet figyelmet kapnak a fenntartható technológiák

A vállalat közleményében kitér arra, hogy a REHAU világszínvonalú robottechnikát alkalmaz elsősorban a festőüzemben, és folyamatosan frissíti az újgenerációs gépparkot – többek között ennek is köszönhető, hogy a festett műanyag alkatrész gyártók éllovasai között tartják számon.

Hozzátették: a vállalat kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre. A legkorszerűbb technológiáknak és gépparknak köszönhetően a lakkozás során − többek között − energia és víz spórolható meg: hővisszanyerés, levegőkeringetés, száraz üledékmegkötő rendszerek és utóégető berendezések használatával növelik az energiahatékonyságot, a folyamatok így alig adnak le szennyvizet vagy elhasznált levegőt a környezetbe. A festékellátó rendszer kialakítása pedig lehetővé teszi a minél kevesebb festék felhasználását a folyamatok során.

A REHAU jelenleg a világon elérhető legfejlettebb rendszert használja, amelynek alapján az alapozó és bázisfestés során vízbázisú festéket használ. Az applikációból származó gázokat két lépcsőben ártalmatlanítja.  

Galéria

Mi épül?StrabagÓbuda Groupüzemépítésüzemfejlesztésautóipar

Hírlevél

Hirdetés