2024.03.28, Csütörtök
Megnyitotta kapuit a kulturális örökséget őrző aszófői zarándokház

Megnyitotta kapuit a kulturális örökséget őrző aszófői zarándokház

magyarepitok.hu

2022.02.08. 12:55 - Füzi Nikolett

A Possibuild Kft. és B&G Építő és Üzemeltető Kft. konzorciumának kivitelezésében megvalósult beruházás hozzájárul a vándortáborozás hagyományának újjáélesztéséhez.

Hirdetés

Ünnepélyes eseményen adták át kedd délelőtt a lelkigyakorlatok és egyházi kirándulások új helyszínét: a Tihanyi Bencés Apátság tulajdonában lévő, 240 négyzetméteres aszófői Szent Benedek zarándokház épületét.

Mint arról lapunk korábban már beszámolt, az alapkőletételre még 2021 májusában került sor, az újonnan létrejött kétszintes épület pedig az Apátság megbízásából, a Possibuild Kft. és a B&G Építő és Üzemeltető Kft. konzorciumának kivitelezésében valósult meg.  A szálláshely 2022 tavaszától várja majd a vendégeket.

A projekt teljes költségvetése közel nettó 140 millió forint volt, amelyből 98 millió forint támogatást az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program nyújtott, 25 millió forint támogatást a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága biztosított, a további pénzügyi forrást pedig az apátság saját erőből biztosította.


Immáron a teljes épület lakberendezésével is elkészültek

Ányosi Álmos, a Possibuild Kft. projektvezetője lapunk megkeresésére elmondta, az új zarándokszállás a Tihanyi Bencés Apátság kulturális örökségének őrzőjeként hozzájárul ahhoz, hogy a lelkigyakorlatok által a fiatalok megismerkedhessenek az itt élő szerzetesek életével, illetve lehetőséget kaphatnak a bencés spiritualitásból származó hiteles keresztény értékrend kialakítására is.

A projekt során október végére már teljesen elkészültek a belsőépítészeti munkálatok, a szakemberek pedig az ütemterveknek megfelelően a szerződéses határidőre befejezték a kivitelezést és átadták a munkaterületet.

Október óta az épület berendezése zajlott, amely a megrendelő Tihanyi Bencés Apátság jóvoltából valósult meg.

 

 

Az előzetes bontási munkálatokat követően komplex munkafolyamat zajlott le a kétszintes épületben, ahol

  • az alsó szinten két 8 fős vendégszobát, egy 2 fő számára alkalmas apartmant, mosókonyhát, közösségi teret és mosdót;
  • az emeleten pedig további három 8 fős, három 2 fős vendégszobát, valamint mosdókat alakítottak ki.
     


A korábbi épület is „tovább él” az új létesítményben

A kivitelezők feladata kiterjedt továbbá a nyílászárók, a villamos és gépész szerelvények beépítésére, az udvaron pedig a földfeltöltést és a járdaburkolását követően humuszt terítettek le, illetve zöldterületeket alakítottak ki. A projektvezető hozzátette, a kertészeti tereprendezés során elvégezték a szükséges földfeltöltéseket, és kialakították a csapadékvíz elvezetést, valamint egy hulladéktárolót is elhelyeztek az épület mellett.

A kerítés termésköves sziklafal kialakítást kapott, amely az építési helyszínen korábban állt iskola épületéből származó kövekből áll. Ezáltal ahogy Ányosi Álmos korábban fogalmazott, ”a korábbi épület lelkét szeretnék megőrizni és új célt nyújtani annak.”

A projektvezető elmondta, kiemelt szerepet játszott a külterületek kivitelezése is, ahol akadtak nehézségek. A projekt során meg kellett oldaniuk az udvar és a tervezett padlószint közötti nagy szintkülönbség áthidalását, valamint egy műszaki ellenőr segítségére volt szükség a kültéri vízelvezetés megvalósításához, amit sikeresen ki tudtak alakítani egy kültéri folyóka rendszer kiépítésével.
 


Korszerű, mégis beleilleszkedik a falusi környezetbe

A tervezőknek és a kivitelezők közös munkájának köszönhetően a beruházás a Balaton-felvidéki zarándokutakon résztvevőknek, zarándok táborozóknak és a vonzáskörzetbe érkező egyházi iskolák diákjainak biztosít majd lelkigyakorlatokra és egyházi kirándulásokra, illetve biciklitúrákra szálláshelyet.

A Possibuild Kft. projektvezetője azt is kifejtette, mi jelentette számára a projekt különlegességét:

„Büszkék vagyunk rá, hogy sikerült egy olyan új zarándokszállást megépítenünk, ahol az anyaghasználat korszerű, viszont az épület látványa teljesen beleilleszkedik a falusi környezetbe.”

Hozzátette, ez főként az épület körüli burkolatnak és a terméskő kerítésnek, illetve lábazatnak köszönhető.

Ányosi Álmos számára ezen felül különös jelentőséggel bír a projekt helyszíne is, hiszen megosztotta lapunkkal:

„Bencés öregdiákként örömmel tölt el, hogy részt vehettem a Tihanyi Bencés Apátság megbízásából történt kivitelezésben.”

 


„A keresztény és nemzeti értékek kapcsolódnak össze ezeken a helyeken”

A bencés közösségben megrendezett ünnepségen részt vett többek között

  • Dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár,
  • Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára,
  • Révész Máriusz, országgyűlési képviselő,
  • Dr. Udvardy György, veszprémi érsek,
  • Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele,
  • Sárai-Szabó Tamás Kelemen, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele,
  • Fazekas Zoltán Márton, OPraem csornai apát,
  • Gergely Gellért bencés atya,
  • és Fodor János füredi plébános.
     

Az épületet megáldó Udvardy György veszprémi érsek elmondta:

a bencés közösség egy az egyházmegye tulajdonában álló, leromlott állapotú ingatlant újított meg, a közös munka pedig "az egyház kincseinek közösségét" is mutatja.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele is köszöntötte a jelenlévőket, majd a projekt jelentősségét hangsúlyozva elmondta, „a zarándokok és vendégek fogadása kiemelkedő feladata egy bencés közösségnek, ugyanis világszerte több, a keresztények számára fontos zarándokhely egy bencés monostorhoz kapcsolódik.” Kiemelte: „keresztény és nemzeti értékek kapcsolódnak össze ezeken a helyeken.” Mindemellett örömmel összegezte azt is, hogy az elmúlt évtizedekben újra lehetőség nyílt felfedezni a vallási és nemzeti értékeket őrző monostorokat és zarándokhelyeket.

„Ma, amikor megáldjuk a zarándokok számára az aszófői Szent Benedek Zarándokházat bízunk abban, hogy sok fiatal és idős honfitársunk talál itt lelki feltöltődésre, valamint sok keresztény testvérünk erősödik meg hitében és elköteleződésében”

– fejtette ki gondolatait Jeromos Atya, majd háláját és személyes köszönetét fejezte ki minden projektben résztvevő számára, akik közös és kitartó munkájával megépülhetett a zarándokház.
 

A képen balról jobbra: Melláry-Petneházy Benigna, Ányosi Álmos, Mihályi Norbert Jeromos, Nitti-Pálffy Zsuzsanna, és Benke Gábor. Fotó: Erdei Mihály/magyarépítők

 

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.B&G Építő és Üzemeltető Kft.zarándokszállásszálláshelyTihanyAszófő

Hírlevél

Hirdetés