2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Újabb vízen ringó házak épülnek Abádszalókon
Látványtervek: Laszli Adrienn Studio

Újabb vízen ringó házak épülnek Abádszalókon

MTI

2022.02.21. 15:36 - Kalácska-Nagy Nóra

Az első ütem házaitól távolabb eső új részen már elindult a következő beruházás, amely során újabb 24 ház épül, valamint egy hullámtörő móló is.

Hirdetés

Tavaly áprilisban számolt be lapunk arról a különleges projektről, amely az abádszalóki Abád Kikötőben valósul meg. A Magyarországon egyedülálló úszófalut a kikötő tulajdonosa építette. A tizenhét, cölöpökön álló, négyévszakos ház elkészülte után idén újabbak kivitelezése kezdődött el.

Hoffer Ferenc, a kistarcsai székhelyű Hof-Fer Investor Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta: az első ütemben megvalósult beruházás mintegy nettó 975 millió forintba került, a házak árát a tulajdonosok fizették, a partfejlesztést és a kapcsolódó beruházásokat a cég finanszírozta. Szólt arról, hogy az első ütem házai tavaly elkeltek. Idén tavasszal befejeződnek a hátramaradt munkálatok: a parti tereprendezés, a füvesítés, a faültetések, a nádas visszatelepítése - tájékoztatott.

Látványtervek és fotók: Laszli Adrienn Studio

Újabb 24 ház épül fel

Hozzátette: az első ütem házaitól távolabb eső új részen már elindult a következő kétéves, mintegy nettó 2 milliárd forintos beruházás, amely során újabb 24 ház épül, valamint egy hullámtörő móló is. A házak már idén nyár végi átadással leköthetők. Az úszóházakat a Laszli Adrienn Studio tervezte, a Forker Kft. pedig gyártja és telepíti őket - fűzte hozzá.

Elmondta: a kikötő árvízvédelmi, Natura 2000 területen található, ezért kellett olyan megoldást találniuk, amely alkalmazkodik a rendszeres vízszintemelkedést hozó áradásokhoz.

A könnyűszerkezetes úszóházak árvíz idején cölöpökön felúsznak, majd az ár levonulásakor "visszaülnek" a cölöpökre

 - mondta. Kitért arra, hogy a könnyűszerkezetes házakat, amelyek télen is lakhatók, a tulajdonos kérésére napelemekkel is felszerelik.

Az úszóházak téli-nyári vízállástól függően részben cölöpökön állnak, részben úszóműveken úsznak a vízen, a különleges rögzítési megoldásnak köszönhetően viharos idő esetén sem mozognak. Csak stabil le és felfelé irányuló helyváltoztatásra képesek a hajóknál tapasztalható hullámzó-imbolygó mozgás nélkül. Ez a műszaki megoldás teszi lehetővé azt is, hogy árvíz idején a házak fel tudnak úszni a megemelkedett vízszinttel, majd az ár levonultakor visszakerülnek eredeti helyükre. 

A Hof-Fer Investor Kft. 2009-ben alakult, építőipari generálkivitelezéssel foglalkozott, emellett 2014-ben vették át az Abádi Kikötő üzemeltetését. Évente újabb és újabb fejlesztésekkel érték el, hogy a kikötő ma már a térségben turisztikai központtá vált. 2016-ban nyitották meg a Tündérfátyol névre hallgató szállodahajót. 2018-ra érték el a jelenlegi szolgáltatási kínálatukat, amelyben a kikötői mellett különféle, a Tisza-tavat is érintő turisztikai szolgáltatások is szerepelnek.

Galéria

Mi épül?Hof-Fer Investor Kft.AbádszalókLaszli Adrienn StudioForker Kft.úszófalu

Hírlevél

Hirdetés