2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

A PERI állványai biztosították a Nemzeti Atlétikai Stadion tetőszerkezetének építését
Fotók: Jaksa Bálint

A PERI állványai biztosították a Nemzeti Atlétikai Stadion tetőszerkezetének építését

magyarepitok.hu

2022.04.27. 10:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Az állványokhoz összesen 1800 darab MULTIPROP támaszt, 520 darab SLS menetes támaszt és több mint 2 kilométernyi acél hevedert építettek be a kivitelezők.

Hirdetés

A Nemzeti Atlétikai Stadionnál zajló munkálatok egyik leglátványosabb folyamata tavaly nyáron indult meg a tetőszerkezeti elemek helyére emelésével. A projekt fő kivitelezője a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium, építtetője pedig a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt.

Jelen cikkünk a 2023-as Atlétikai Világbajnokságra készülő létesítmény tetőszerkezetének építését segítő állványzatáról közöl részleteket. Az acél- és a kábeltető szerkezet megvalósításáért a KÉSZ Csoport felel.

Fotók: Jaksa Bálint

Ferde és változatos síkokhoz egyaránt jól alkalmazkodó állványzat

Az összesen 48 darab gyémánt alakú acélelem beemelése után a kábeltető szerkezetének szerelésével és emelésével folytatódtak a munkálatok. Összesen 96 darab állvány támasztotta alá ideiglenesen a kábeltető csomópontjait: 48 darab a húzott gyűrűk acélelemeit és 48 darab a T-gerendákat, melyhez a PERI MULTIPROP teherhordó állványzatát választották a kivitelezők.

A keretekkel összekapcsolt alumínium támaszok teherhordó toronyként a kis súlyuk ellenére is alkalmasak nagy terhek viselésére. A MULTIPROP rendszer támaszainak hossza 120 centimétertől 625 centiméterig terjednek, és a keretek mérete és elhelyezése is rugalmasan változtatható, így kiváltképp megfelelőnek bizonyult a kábeltető T gerendáinak ferde síkú alátámasztására, és könnyedén alkalmazkodott a változatos letámasztási síkokhoz is.

Az emelésből adódó terheket kúszósínekből épített kiváltással vezették át

A MULTIPROP teherhordó rendszert a VARIOKIT rendszerrel kombinálták, így lehetővé téve a vízszintes erők felvételét is. A VARIOKIT rendszerelemek jól variálhatók a PERI teherhordó rendszereivel és zsaluzataival, így költséghatékony megoldást kínálnak komplex műszaki feladatokhoz. Fő elemei az SRU acélhevederek és az SLS menetes támaszok, melyeket a Stadion állványzatánál is alkalmaztak. Előnyük, hogy csappal rögzíthetők a PERI rendszerelemekhez, így gyors, gördülékeny építést tesznek lehetővé.

Külön kihívást jelentett, hogy egy szakaszon statikai okokból nem lehetett a lelátó elemeire közvetlenül átadni a tetőszerkezet emeléséből adódó terheket.

A megoldást szintén a VARIOKIT rendszer egyik nagy teherbírású alapeleméből, az RCS kúszósíneiből épített kiváltás jelentette, mellyel a lelátó tartógerendáira vezették át a terheket.

Az állványokhoz összesen 1800 darab MULTIPROP támaszt, 520 darab SLS menetes támaszt és több mint 2 kilométernyi acél hevedert építettek be a kivitelezők.

 

Galéria

Mi épül?Peri Kft.Magyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)KÉSZ CsoportNemzeti Atlétikai Stadionállványzat

Hírlevél

Hirdetés