2024.04.20, Szombat
A Tihanyi-félsziget fontos kultúrtere várja látogatóit
Fotók: Nagy MIhály/magyarepitok.hu

A Tihanyi-félsziget fontos kultúrtere várja látogatóit

magyarepitok.hu

2022.04.19. 08:18 - Gyöngyösi Klaudia

A kortárs galéria kivitelezését a Possibuild Kft. és a B&G Építő és Üzemeltető Kft. konzorciuma végezte.

Hirdetés

A Herendi Porcelánmanufaktúra kiállításával várja látogatóit a megújult Apátsági Galéria. Március 21-én, a kiállítás első napján Dr. Simon Attila vezérigazgató úr tartott rendkívüli tárlatvezetést az érdeklődők számára. A galéria további kiállításairól az apátság honlapján tájékozódhat.

 

Fotók: Nagy MIhály/magyarepitok.hu

Ahogy azt már korábban megírtuk: a Possibuild Kft., valamint a B&G Építő és Üzemeltető Kft. közösen dolgozott a Tihanyi Bencés Apátságban található Apátsági Galéria épületének felújításán.

A Galéria épülete 1996-ban épült, és dél felől bővíti a Tihanyi Bencés Apátság épületegyüttesét. A munkálatok 2021 márciusban kezdődtek és 10 hónapot vettek igénybe. A kivitelezők a Konkrét Stúdió Kft. generáltervező tervei alapján dolgoztak.

 

 

A kivitelezés során a legnagyobb nehézséget az épületen kívüli rendelkezésre álló organizációs területek hiánya jelentette, a turisták folyamatos látogatása mellett. Turisztikai szempontból az épületegyüttes egyik legfontosabb eleme a Galéria, hiszen a Templomon keresztül érkező turisták ezen keresztül távoznak a Rege Udvarba.

 

 

Az Apátsági Galériának a felújítással érintett alapterülete csaknem 300 m² volt. A korszerűsítés során a Galéria 300 m²-es emeleti szintje, illetve a Tihanyi Bencés Apátsághoz tartozó összes külső tér is megújult 2650 négyzetméteren.

 

Teljesen újjászületett a létesítmény

A szakemberek egy új, könnyen bejárható és az új arculatba illeszkedő kortárs Galériát hoztak létre, amely alkalmas magasabb műtárgyvédelmi és biztonságtechnikai követelményeknek megfelelő antikvitás kiállítására is. Ennek érdekében a Múzeum shop mögött egy páraszabályozott műtárgyraktár is létesült.

 

 

Az épületen kívül, a nyugati oldalon a meglévő támfal mögött a hűtő-fűtő rendszer kültéri egységét helyezték el egy angolaknában úgy, hogy a Tihanyi Bencés Apátság külső tihanyikő-támfal megjelenése ne változzon meg.

Mindezek mellett a kiállító térben elhelyezkedő vasbeton tartószerkezeti falak egy részét kiváltották szénszálas műanyag lamellákra, így növelve ezzel a meglévő terek méretét. Továbbá a Galéria teljes tető rétegrendjét elbontották és újraépítették. A projektben szigetelési munkákat is végeztek: a korábbi években többször is előfordult beázás, de a felújítással ez a probléma megszűnt.

 

 

A kivitelezők 47 darab kiállítási installáció, egyedi bútor és mobília elhelyezéséről is gondoskodtak. A külső téren 1453 négyzetméteren kerti és térburkolatot alakítottak ki és több mint 14 ezer növény is itt kapott helyet.

 

 

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.B&G Építő Kft.Tihanykulturális beruházásegyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés