2024.03.19, Kedd
A legszigorúbb elvárásoknak is megfelelnek a Leier zajárnyékoló falai az M0-áson

A legszigorúbb elvárásoknak is megfelelnek a Leier zajárnyékoló falai az M0-áson

magyarepitok.hu

2022.05.18. 15:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A projekt során a meglévő zajárnyékoló falak átépítése és magasítása történik meg átlátszatlan tömör, fabetonos Durisol panelek felhasználásával.

Hirdetés

Zajárnyékoló fal épül az M0-ás autóút M3-as autópálya felé vezető oldalán, a péceli csomópont környezetében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában zajló projekt fővállalkozójának, a Duna Aszfalt Zrt. megbízásából a kivitelezést a Szomor és Társa Építő Kft. végzi a Leier Hungária Kft. Durisol falrendszerének beépítésével.

Major Tamás, a Leier Hungária Kft. mélyépítés, környezettechnika, vasútépítés és Durisol üzletágvezetője a projekt kapcsán elmondta, a környező országokban szigorúbb elvárásokat fogalmaztak meg, amelyeket az évről-évre növekvő forgalmi zajhatások elleni védelem érdekében támasztottak.

„A Leier folyamatosan fejleszti termékeit, ez fokozottan érvényes a Durisol zajárnyékoló falakra is. Ezekkel a - nemzetközi tapasztalatból született, hazai előírásoknál szigorúbb követelményeknek is megfelelő értékekkel bíró - Leier zajárnyékoló falakkal hamarosan találkozhatnak a közlekedők és a védendő oldalon élők Magyarországon is. A kifejlesztett fal rendkívüli akusztikai jellemzőkkel bír, mivel léghanggátlási osztályba sorolása B4, hangelnyelési osztálya A5.”

Az említett szakaszon a teljes, beépítésre szánt tömör, fabetonos Durisol zajfal panelek mennyisége 2567 négyzetmétert tesz ki.

A Leier nemcsak gyártja és szállítja a falrendszer lábazati vasbeton elemeit és a zajárnyékoló paneleket, hanem az oszlopok közé történő beemelésben is közreműködik a panel szállítást végző cégek segítségével.

Vandálbiztos, gyorsan beépíthető, környezetbarát

Papné Makray Zsuzsanna, a Szomor és Társa Építő Kft. vállalkozás vezetője a kivitelezés részleteit ismertette. A munkálatok az M0-ás autóút keleti szektorában, a jobb pálya oldalon, a Pécel forgalmi csomópont térségében zajlanak, az 51+500 – 52+100 kilométer szelvények között.

A projekt során a meglévő zajárnyékoló falak átépítése és magasítása történik meg. Ennek keretében a meglévő zajárnyékoló falakat elbontják és új, fabetonos, Leier Durisol zajárnyékoló paneles falakat alakítanak ki. A meglévő falak fabetonos paneljeinek cseréje is megtörténik új, fabetonos, Leier Durisol panelekre. Továbbá egyes szakaszokon a meglévő falra reduktor elemeket helyeznek el, illetve a meglévő, átlátszó fal panelcseréjét szintén elvégzik a meglévő oszlopok magasításával.

A munka 2022. április 20-án vette kezdetét és 50 nap áll a kivitelezők rendelkezésére a befejezést illetően. Az alábbi nagyobb lépésekből tevődik össze a zajárnyékoló falak beépítése:

  • ideiglenes forgalomkorlátozás kiépítése: főpályán fix terelések kiépítése, felhajtó ágon teljes zárása,
  • bontási munkák (panelek, lábazatok, oszlopok, alapok),
  • új falaknál: rövid cölöpalapok kialakítása, tartóoszlopok elhelyezése cölöp kelyhekbe, lábazati elemek és fabetonos zajárnyékoló panelek beemelése, beillesztése,
  • meglévő falak magasításánál: a meglévő oszlopok helyszínen történő magasítása, átlátszó zajárnyékoló panelek beemelése, beillesztése,
  • meglévő és új falaknál: a zajárnyékoló falakra reduktor elemek tartószerkezetének rögzítése, reduktorcső elemek elhelyezése,
  • üzemi-, és menekülő kapuk beépítése, szükséges kilépőkkel együtt,
  • vízelvezetés kiépítése (folyókák, víznyelő aknák),
  • padka építés,
  • visszatartó rendszer (korlátok) kiépítése,
  • végül a forgalomkorlátozás megszüntetése.

A vállalkozás vezető elmondta, jelenleg alapozási munkák folynak, valamint a tartóoszlopok beépítési és lábazati elemeinek elhelyezési munkái. A Durisol zajfalak előnyeiről hozzátette: vandálbiztosak, magas zajelnyelő és léghanggátló képességgel bírnak, az előírt paraméterek szerinti, gyors és egyszerű beépíthetőség jellemző rájuk, és nem mellesleg környezetbarát alapanyagból készülnek.

 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.Duna Aszfalt Zrt.M0-ászajvédelemSzomor és Társa Építő Kft.Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés