2024.05.28, Kedd
Elérte legmagasabb pontját a gazdasági egyetem új hallgatói központja

Elérte legmagasabb pontját a gazdasági egyetem új hallgatói központja

MTI, magyarepitok.hu

2022.05.03. 16:15 - Kalácska-Nagy Nóra

A Laterex Zrt. építi meg az egyetem új épületét.

Hirdetés

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) új központi könyvtárának és hallgatói centrumának bokrétaünnepségét tartották meg a fővárosban május 3-án. Az új létesítmények állami forrásból, 5,3 milliárd forintos beruházással épülnek meg. A projekt építtetője a Beruházási Ügynökség (BMSK Zrt.), míg a Laterex Építő Zrt. a kivitelezésért felel.

Az eseményen részt vett és beszédet mondott:

  • Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter,
  • Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora,
  • valamint Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára.

A 14. kerületi, Bagolyvár utcában történő fejlesztésről korábban, az alapkőletétel idején cikkeztünk. A projekt részeként a kollégium ’A’ épületszárnyának földszintjén és pincéjében üzemelő könyvtár helyett új, megnövelt alapterületű és kapacitású, korszerű szolgáltatásokat nyújtó intézményi területet hoznak létre.

Az új Központi Könyvtár alápincézett, földszint + 2 emelet szintszámú, alacsony hajlásszögű magastetős, valamint lapostetős kialakítású lesz, amely 2280 négyzetméter nettó alapterülettel rendelkezik.

Az épületben személyfelvonót is elhelyeznek. Az új Hallgatói Központ kulturális tevékenységek mellett kikapcsolódásra és feltöltődésre is alkalmassá válik, így a Campus területéről eddig hiányzó, központi helyzetben kialakított intézményi területről könnyen és közvetlenül elérhető lesz majd a könyvtár, a kollégium és az oktatási épületek együttese.

Modern közösségi tér jön létre

A Budapesti Gazdasági Egyetem a felsőoktatás megújításának nyertese - hangoztatta az innovációs és technológiai miniszter az egyetem bokrétaünnepén. A miniszter örömét fejezte ki, hogy egy év alatt elkészült az épület legmagasabb pontja. Hozzátette: az épület mindenfajta olyan funkciót tartalmazni fog, ami ahhoz szükséges, hogy az egyetemi órán kívüli időt a hallgatók minőségi körülmények között tudják eltölteni.

Heidrich Balázs rektor arról beszélt, hogy az egyetemnek 18 ezer hallgatója van. Ez a legnagyobb gazdasági képzőhely, a Pénzügyi és Számviteli Kar pedig - amelynek a hallgatói központja épül - Magyarország legnépszerűbb kara, ide jelentkeznek a legtöbben, és ide veszik fel a legtöbb hallgatót.

Mint mondta, régi adósságot törlesztenek az új hallgatói központtal és könyvtárral. A fizikai térnek - amelynek az építése közlése szerint "nagyon jól áll" - akkor lesz értelme, ha szellemi, közösségi tartalommal is megtelik.

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár azt mondta, hogy a könyvtárak feladatai az elmúlt időszakban szélesedtek, sokrétűbbek lettek. Napjainkban egyre fontosabbá válik, hogy az emberek olyan képességeket tudjanak elsajátítani, amelyek segítségével megfelelően tudják felhasználni, saját hasznukra fordítani az elérhető információk áradatát, és ebben a könyvtárak releváns és megbízható segítséget tudnak nyújtani - fogalmazott.

Emlékeztetett: tavaly májusban döntött a kormány arról, hogy támogatja a BGE központi könyvtárának és hallgatói központjának fejlesztését. Az állami tulajdonú beruházási ügynökség által megvalósítandó, több mint ötmilliárd forint értékű beruházás célja, hogy 21. századi elvárásoknak megfelelő multifunkcionális létesítmény készüljön el - mondta.

Hozzátette: a nemzetközi trendekhez illeszkedve modern közösségi tereket létesítenek, amelyek oktatási, tanulási, kutatási és kulturális tevékenységek mellett kikapcsolódásra, feltöltődésre is lehetőséget fognak biztosítani.

Idén ősszel a hallgatók, oktatók, kutatók birtokba vehetik a nemzetközi szinten is versenyképes, inspiráló épületet.

Az ünnepség végén Palkovics László, Heidrich Balázs, Juhász Roland és Sztankov Attila, az építő Laterex Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója közösen feldíszített egy cserjét, amit feljuttattak az épület tetejére.

 

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.BudapestBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)könyvtárBudapesti Gazdasági Egyetem

Hírlevél

Hirdetés