2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Rába-parti község szennyvíztisztítását fejlesztette a Szabadics Zrt.

Rába-parti község szennyvíztisztítását fejlesztette a Szabadics Zrt.

magyarepitok.hu

2022.05.05. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A telep fejlesztésére a telep kapacitását meghaladó hidraulikus és szennyezőanyag terhelések, továbbá a kibocsátott tisztított vízben mért határérték túllépések miatt volt szükség.

Hirdetés

Hamarosan lezárul a Győr-Moson-Sopron megyei Rábacsécsényben zajló meglévő szennyvíztisztító telep rekonstrukciója és bővítése. A község külterületén megvalósuló projekt a települések Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretein belül nettó 459.980.000 forintból jött létre Rábacsécsény Község Önkormányzata beruházásában és a Szabadics Zrt. kivitelezésével, valamint a Wapptech Környezettechnológiai Kft. alvállalkozó bevonásával.

A 2001 óta üzemelő Rábacsécsényi Szennyvíztisztító Telepet érintő fejlesztés tervezési és kivitelezési munkálatai 2020 szeptemberében kezdődtek. Gosztolai Regő projektvezető elmondta, a telep fejlesztésére a telep kapacitását meghaladó hidraulikus és szennyezőanyag terhelések, továbbá a kibocsátott tisztított vízben mért határérték túllépések miatt volt szükség. A beruházás a befogadóba vezetés helyszínét nem érinti – tette hozzá.

Új biológiai és új egyesített biológiai műtárgy épült

A jelenleg is zajló próbaüzemet a műszaki átadás-átvétel lezárása követi, melynek időpontja tervezetten május 18-án valósul meg. A Szabadics Zrt. vállalkozói tevékenysége azonban még további 36 hónapot ölel fel, ez az úgynevezett garanciális, jótállási időszak.

A projektvezető szerint az új biológiai műtárgy és az új egyesített biológiai műtárgy építése jelentős mérföldkövet jelentett a projekt életében, mivel ezek elkészülte után kezdődhetett meg a technológiai szerelés és végül a meglévő műtárgyak felújítása.

Az új biológiai műtárgy monolit vasbeton szerkezetű, mely a meglévő terepszint fölé magasodik 70 centiméterrel. Belső terét egy hosszanti és egy haránt irányú fal osztja négy rekeszre. A műtárgy befoglaló mérete 15 méter x 9 méter és 5,6 méter magas.

Az új egyesített biológiai műtárgy a meglévő műtárgy délkeleti oldalán kapott helyet, mely hasonlóan kör alaprajzú. A vasbeton utóülepítő medencét a belső hengerfal két független víztérre osztja, középen az iszap összegyűjtésére zsomp készült és a műtárgy tengelyében acélszerkezetű osztótornyot alakítottak ki a kotró alátámasztására. A műtárgy külső gyűrűje 16 méter átmérőjű, míg a belső 9 méter átmérőjű, magassága pedig 5,4 méter.

 

Galéria

Mi épül?Szabadics Zrt.RábaRábacsécsényszennyvízteleprekonstrukció

Hírlevél

Hirdetés