2024.06.16, Vasárnap
Speciális homlokzatburkolat kölcsönöz egyedi megjelenést a B Build által megépített új fonyódi sportcsarnoknak

Speciális homlokzatburkolat kölcsönöz egyedi megjelenést a B Build által megépített új fonyódi sportcsarnoknak

magyarepitok.hu

2022.05.25. 12:10 - Kalácska-Nagy Nóra

A B Build által kivitelezett új csarnok nemcsak a sportolókat, hanem a közönséget is teljes mértékben kiszolgálja majd a mai, modern kor követelményeinek megfelelő technológiával.

Hirdetés

Fonyódon épült fel a NIKÉ Kézilabda Egyesület és a B Build & Trade Kft. összefogásával a környék egyik legnagyobb sportberuházása, amely megjelenésével növelheti és nagymértékben elősegítheti Fonyód és környéke sport és turisztikai életének fellendülését. A milliárdos nagyságrendű kivitelezés - melyet a NIKÉ Sportegyesület Magyar Sportakadémia megrendelése alapján a B Build & Trade Kft. egyedüli generálkivitelezőként vitt véghez - 2018 júliusában kezdődött és idén tavasszal fejeződött be.

A NIKÉ Sportcsarnok a 2016-os tervek alapján készült, szoros együttműködésben a Veszprémterv Kft. tervezőgárdájával. A Vásártér utcában megvalósuló projekt mindenkori helyzetéről korábban többször is beszámoltunk.

A mobil lelátó motorizált, így nagyobb mozgástér jut a sportolóknak és a diákoknak

Szentesi Ervin építésvezető a kivitelezés zárását követően tájékoztatta lapunkat a közel 1000 fős, háromszintes, 3720 négyzetméter nettó alapterületen megépített kézilabda csarnokkal kapcsolatban. A projekt során egy előregyártott vasbeton vázas, acél rácsos tartó tetőszerkezetű sportlétesítmény valósult meg. A csarnok megközelítőleg 65x45 méter befoglaló méretű, ehhez csatlakoznak személygépkocsi- és buszparkolók, illetve kerékpártárolók is.

Befejeződtek a szakipari munkák, a sportburkolat fektetése, valamint a melegburkolatok (műgyanta, PVC, parketta) kivitelezése. A Graboplast Zrt. által forgalmazott sportburkolatokat építettek be a küzdőtérre és az erősítő terembe is.

  • A gépészet és a légtechnika is magas szinten szolgálja a csarnokba látogatókat (szellőzés, hűtés-fűtés).
  • Korszerű szaniterek, infrás csaptelepek, perem nélküli WC csészék, mozgásérzékelős helyiségvilágítások, digitális termosztátok lettek elhelyezve az ideális komfortérzethez.
  • A küzdőtéren LED lámpákat helyeztek el az „árnyékmentes” sportolás érdekében.
  • Legmagasabb minőségű nyílászárókat építettek be mind a belső terekbe, mind a homlokzatokra.
  • A közel 1000 férőhelyes mobil lelátó motorizált (összezárható-kinyitható), préselt falemez ülőkékkel készült, mely edzések, testnevelési órák alkalmával nagyobb mozgásteret nyújt a sportolóknak és a diákoknak.
  • A szerelt Fundermax homlokzatburkolat exkluzív megjelenést és kiváló hőszigetelést nyújt az épületnek.
  • A térburkolattal ellátott külső terek, valamint parkolók megfelelő területű zöldfelülettel kiegészülve harmonikusan illeszkednek az épülethez, és járulnak hozzá a teljes összképhez.

Hátráltató tényezőt jelentett az építkezés ideje alatt fellépő pandémia és a befejezés előtt az orosz-ukrán konfliktus, mely az építőipar valamennyi területére rányomta bélyegét, és a napról-napra változó, megnövekedett építőanyag-áraktól, az élő munkaerő- és anyaghiányon keresztül mindenhol megmutatkozott.

„Az aktuális nehézségeket megoldva cégünk vezetői, valamennyi kollégám, illetve itt dolgozó szakember kitartásának és közös erőfeszítésének köszönhetően elkészült a sportlétesítmény, büszkék lehetünk erre a sikeres beruházásra” – tette hozzá az építésvezető.

A kiszolgáló személyzet kényelmét a beépített technológiák és vezérlés biztosítja

„Egyedi technológiaként kiemelném az előregyártott vasbeton vázszerkezetet, melyet monolit vasbeton és kerámia falazat merevít. A tartópilléreket „Peikko”-csavarokra állítottuk - a megszokott kehelyalapoktól eltérően. Az épület 5,5 méteres cölöpalapokon áll, amelyet vasbeton gerendarács tart egyben. A tetőszerkezet acélszerkezetű rácsos tartó trapézlemez fedéssel, PVC héjalással. A két réteg közé szálas szigetelést helyeztünk el."

"Figyelemreméltó és a csarnok megjelenését kiemelten hangsúlyozza az elkészült homlokzatburkolat is, ezt a speciális és újszerű technológiát – annak költségei miatt – még kevesen alkalmazzák hazánkban”

– fejtette ki Szentesi Ervin.

Az épület három szintjén az alábbi helyiségek kaptak helyet:

  • A földszinten a sportpálya mellett squash pályák, fitneszterem, szaunatér, szertárak, portahelyiség, orvosi szoba, bírói és 4 darab játékos öltöző. Ezenkívül büfé és a hozzá tartozó szociális helyiségek, vizes blokkok.
  • Az 1. emeleten lelátó és szintén egy vizes blokk szolgálja a közönséget, illetve egy VIP terem, iroda és hozzá tartozó mosdók, WC-k, továbbá egy közvetítő és hangosító helyiség.
  • A 2. emelet pedig egy újabb irodarészt, a közvetítőknek biztosít helyet és a gépészteret foglalja magába.

Az építésvezető elmondta, a projekt befejező fázisában a munkaterületen dolgozó fizikai állomány az alvállalkozókkal együtt alkalmanként elérte a 90 főt, az irányításban közel 20 vezető szakember vett részt.

Az új létesítményben nemcsak a kézilabdások, hanem a testépítők, a birkózók és a fallabdázók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő sportolási lehetőségeket. A csarnokban is rendelkezésükre áll majd, ahol regenerálódhatnak a játékosok. A kiszolgáló személyzet kényelmét a beépített technológiák és vezérlés biztosítja. A közvetítőállásokból pedig teljesen élethűen adhatók majd vissza a különböző sportesemények.

Szentesi Ervin végezetül kifejtette: „A megrendelőnek átadott modern csarnok fő funkcióját betöltve - a XXI. század egyre növekvő minőségi elvárásainak minden tekintetben megfelelő módon – rangos sportesemények megrendezésére, kulturális és egyéb szabadidős tevékenységek lebonyolítására kiválóan alkalmas lesz.”

 

Galéria

Mi épül?B Build and Trade Kft.FonyódsportcsarnokVeszprémterv Kft.

Hírlevél

Hirdetés