2024.04.19, Péntek
Új városnegyed épül a Duna partján Layher állványok felhasználásával

Új városnegyed épül a Duna partján Layher állványok felhasználásával

magyarepitok.hu

2022.05.24. 08:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A III. kerületi lakópark építése során a homlokzati munkák támogatására - szigetelés, festés, valamint az erkélyek kiépítéséhez - alkalmazták a Layher állványzatot.

Hirdetés

A Waterfront City Óbudán, a III. kerületben, a Duna-parthoz közel épül - a Folyamőr utca, Miklós tér és Bogdáni út által határolt helyszínen. Az 5 hektáron elhelyezkedő új városnegyed négy ütemben valósul meg. A Biggeorge Property Zrt. beruházásában és a GroundUp Kft. generálkivitelezésével készülő projekt Hajnal Zsolt Ybl díjas építész tervei alapján nyeri el végleges formáját.

Jelenleg a III. ütem építése zajlik, melynek keretében két 9 emeletes és egy 13 emeletes épület épül, amelyben összesen 218 lakást alakítanak ki. A lakásokból panoráma nyílik az Óbudai-szigetre és a Dunára.

A 3. ütemben a B és a C épületek állványozási munkáit az Induserv Állványművek Kft. és a Dunamenti Állványtechnika Kft. végezte Layher Blitz homlokzati állványrendszer alkalmazásával.

Gyorsan építhető állványzat és 3D állványterv segíti a hatékonyságot

A Waterfront City projektnél a homlokzati munkák elvégzéséhez - szigetelés, festés, valamint az erkélyek kiépítéséhez – volt szükség egy megbízható állványzatra. Egyszerű és gyors építhetőségének és bontásának köszönhetően kisebb ingatlanok és nagyobb beruházások - társasház, irodaház - építésénél is előszeretettel használják a kivitelezők a Layher Blitz állványrendszert mind szerkezetépítésnél, mind pedig homlokzati munkák esetén.

A tervezés során rendelkezésre állt 3D-s BIM modell az épületről, ami jelentősen könnyítette és gyorsította a tervezési folyamatokat, ezáltal a növelve a kivitelezés hatékonyságát. A 3D modell alapján - az épületre illesztve - elkészült a 3D állványterv a Layher mérnökök és a kivitelező szakemberek közreműködésével, amely a helyszínen nagymértékben támogatta az állványépítőket, ezzel jelentősen meggyorsítva a munkát.

Szintenként állították be és alakították ki a konzolméreteket

A B és a C épületek beállványozása viszonylag standard állványozási feladatnak mondható, az erkélyek kialakításához szükséges egyedi megoldásokkal fűszerezve. A Layher keretes állványrendszerével és az építők nagy szakmai tapasztalatával 8 nap alatt építették fel a 27-30 méter magasságú állványzatokat, amelyek 13 - 15 munkaszinttel rendelkeznek az épület geometriájához igazítva.

Egy-egy épület 60-70 tonna állványanyagot foglal magában, ami épületenként hozzávetőlegesen 4000 négyzetméter állványzatot jelent.

A feljárást és az állványon történő biztonságos közlekedést létrás feljárók biztosítják, a stabilitást pedig az acél járólapok segítik. Az állványzatot a megszokott módon háromsoros oldalvédelemmel látták el, ezzel is növelve a biztonságot.

Konzolok használatával a Blitz homlokzati állványrendszer könnyen bővíthető befelé és kifelé is. A Waterfront projekt során fontos feladat volt a konzolok megfelelő kialakításának speciális megtervezése, ugyanis szintenként eltérő erkélyeket terveztek az épületre az egyedi design és kialakítás miatt.

Minden erkély esetén más kinyúlással, homlokzati pozícióval, alaprajzi elhelyezkedéssel és mérettel kellett számolni és ezt lekövetni az állványzattal, hogy a lehető legjobban hozzáférést biztosítsa a szakemberek számára.

Így szintenként állították be és alakították ki a konzolméreteket az egyes erkélyekhez.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.GroundUp Kft.lakóparkBudapestBiggeorge Property Zrt.Dunamenti Állványtechnika Kft.Induserv Állványművek Kft.állványzat

Hírlevél

Hirdetés