2024.03.19, Kedd
Történelmi épületegyüttesben épül modern iskola a Tatai-medencében
Fotók: tata.hu

Történelmi épületegyüttesben épül modern iskola a Tatai-medencében

magyarepitok.hu

2022.06.30. 18:33 - Hegedűs Gergely

A térség legnagyobb általános iskolájában a teljes felújítás mellett egy új féltornatermet is épít az Euro Generál Zrt. és a Possibuild Kft. konzorciuma.

Hirdetés

Tatán megtartották a Vaszary János Általános Iskola felújításával megépülő „D” épületrész bokrétaavatóját. Az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló beruházást az Euro Generál Zrt. és a Possibuild Kft. konzorciuma kivitelezi.

A teljes beruházás az iskola teljes területét érinti valamilyen formában, így összesen 6544 négyzetméter belső tér és 2682 négyzetméter udvari terület újul meg.

Fotók: tata.hu


Az iskola jelenlegi sportcsarnokához kapcsolódik az új féltornaterem

A most bokrétával felavatott „D” épületrész úgynevezett féltornateremként jön létre a tata.hu beszámolója szerint. A 225 négyzetméteres küzdőtérrel és kiszolgáló egységekkel rendelkező épület közel 800 diák sportolási lehetőségeit bővíti ki a Komárom-Esztergom megye egyik legnagyobb és legnevesebb általános iskolájának számító intézményben. A Tatabányai Tankerületi Központ tájékoztatása szerint az épület szerkezetépítő munkálatai elkészültek, a következő időszakban a belső gépészeti szereléseket végzik majd el.

A tata.hu cikkéből az is kiderül, hogy 2021-ben összességében 2,8 milliárd forint összegű fejlesztés indult meg az iskolában. Ennek egyik kiemelt eleme volt a testnevelésórák feltételeinek javítása, ennek érdekében épül meg bruttó 863 millió forintból az iskola jelenlegi sportcsarnokához kapcsolódó féltornaterem.


Történelmi épületegyüttesből épül modern iskola

A magyarepitok.hu korábbi információi szerint az épületegyüttes három épületrészből áll: egy 1700-as években honvéd kaszárnyának épült részből, egy 1904-ben állami népiskolának épült részből, valamint egy 1996-ban épített tornateremből.

A felújítást az indokolja, hogy a műemléki besorolású iskola épületegyüttesének egyes részei több, mint 110 évesek, ebből rengeteg probléma adódott, mind a szerkezeteket, mind a gépészeti és villamos rendszereket illetően.

A beruházásban a már meglévő épületek teljes gépészete és villamos hálózata megújul, valamint az oktatásra használt terek egy jelentős része is új burkolatot kap. Mindezek mellett teljes egészében megújul az iskola udvara, amelyen egy rekortán gumiburkolattal ellátott sportpályát is kialakítanak a szakemberek. A projekt tartalmazza a népiskolai szárny és a már meglévő tornaterem felújítását is.

Mindezeken túl további munkálatokat foglalja magában a fejlesztés:

  • az alapterületében és a kiszolgált szintek tekintetében is bővül a lépcsőház;
  • akadálymentes lift kerül beépítésre egy kisebb bővítményben;
  • új mosdóhelyiségeket építenek, illetve alakítanak ki;
  • részben beépítik a tetőteret, új oktatási tereket – hat csoporttermet – hozva létre.


A leszakadt födém kihívásával is meg kellett küzdeni

Az ünnepélyes bokrétaavatón Nitti-Pálffy Zsuzsanna, a Possibuild Kft. ügyvezetője az egész konzorcium nevében háláját és büszkeségét fejezte ki azért, hogy a projekten dolgozhatnak.

Emlékeztetett, a szerződéskötést megelőzően a „B” épületrész, részben leszakadt, majd teljes egészében életveszélyessé nyilvánított födémének problémájával hidegzuhanyként szembesültek: „Ennek ellenére a szerződést aláírtuk, így a munka megkezdődhetett” – mutatott rá a vezető.

Hozzátette, azóta folyamatosan dolgoznak ezen problémák kezelésén együttműködve Vereckei Judit, tankerületi igazgatóval, Varga Edit intézményvezetővel, Michl József polgármesterrel és Bencsik János országgyűlési képviselővel.

Nitti-Pálffy Zsuzsanna, a Possibuild Kft. ügyvezetője és dr. Takács Ádám, a Tatabányai Tankerületi Központ szakmai vezetője​ helyezték el a bokrétát az épülő tornaterem tetején - tata.hu


Külön köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, hogy a projekthez szükséges pluszforrást rendelkezésre bocsátja: „Ezáltal a Tatai-medence legnagyobb általános iskolájában ez a felújítás a kezdeti nehézségek közepette is megvalósulhat” – húzta alá Nitti-Pálffy Zsuzsanna. Hozzátette, legfőbb céljuk, hogy az intézményben XXI. századi színvonalú, modern, biztonságos épületeket és játszóudvart alakítsanak ki.

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.Tatatornaterem

Hírlevél

Hirdetés