2024.04.23, Kedd
Speciális gépészeti megoldásokat alkalmaztak az Építőipari Nívódíjat nyert Eiffel Műhelyház próbatermeinek kialakítása során

Speciális gépészeti megoldásokat alkalmaztak az Építőipari Nívódíjat nyert Eiffel Műhelyház próbatermeinek kialakítása során

magyarepitok.hu

2022.07.11. 15:00 - Kolinek Nóra

Az Opera egyedülálló próbatermeinek és gyakorlótermeinek kivitelezését az EBH INVEST végezte el.

Hirdetés

Már több alkalommal beszámoltunk a Magyar Állami Operaház műhelyházának kivitelezéséről. Az intézmény multifunkcionális háttérbázisát és játszóhelyét képező Eiffel Műhelyházat a Magyar Államvasutak Kőbányai úton található egykori Északi Járműjavító területén alakították ki, a kivitelezés 2020 márciusára zárult le, de a pandémia miatt a hivatalos megnyitót 2021 októberében tartották meg, a kivitelezést a Strabag végezte el

Az épületet 2021-ben a legrangosabb szakmai elismerésben részesítették: az Építőipari Nívódíjat azzal érdemelte ki, hogy a 136 éves, barnamezős, ipari műemléket a kor elvárásainak megfelelően állították helyre úgy, hogy közben az új céloknak is megfelel.

A műhelyházban világon egyedülálló próbakomplexum jött létre, a beruházás egy év alatt, kétmilliárd forintos állami támogatással, az Opera további egymilliárd forintos hozzájárulásával valósult meg, a kivitelezést az EB HUNGARY INVEST Kft. végezte. A korábban konténeres tárolásra szánt óriáscsarnok területén zenekari próbatermet, balett-termet, házi színpadot, rendpróbatermeket és gépészeti mezzanint alakítottak ki.

  • A 324 négyzetméteres Ferencsik János zeneterem szimfonikus zenekari próbák mellett énekkari és gyermekkari próbák befogadására is alkalmas. Itt akár a teljes, 230 fős operaházi zenekar próbálhat.
  • Melegítésre és részpróbákra is alkalmas terem a 216 négyzetméteres Jan Cieplinski Balett Gyakorló. A padló speciális, kellő rugalmasságú rétegrendjét a balett-táncosokra tervezték.
  • A Békés András és Szinetár Miklós nevét viselő, külön-külön 270 négyzetméteres házi színpadon öt darab 13 méter széles díszlethúzó tud futni.
  • A 189 négyzetméteres Mikó András rendpróbaterem a bensőségesebb műhelymunkák megvalósítását teszi lehetővé.

A csaknem tízméteres belmagasságú öt próbaterem mindegyike hangszigetelt és klimatizált, illetve jelentős tűzvédelemmel is rendelkezik. A zenekari terem álmennyezetébe akusztikai hangelnyelő paneleket helyeztek el.

A szakembereknek számos kihívást kellett megoldaniuk

Az EBH INVEST tájékoztatása szerint a projekt egyik legnagyobb kihívását a „ház a házban” kivitelezés jelentette, mely során 110 tonnányi acélszerkezetet építettek a már meglévő épületbe. A földön összeszerelt 18 méter hosszú rácsos tartók beemelését az épület tartószerkezeteinek közelsége is nehezítette.

További feladat volt a nagy tömegű hanggátló gipszkarton fal és födém építése. A légtechnikai rendszer beépítéséről az áprilisi Hónap Mérnökével, Horváth Andrással, a vállalat gépészeti és műszaki igazgatójával beszélgettünk, aki ismertette:

„Az 50 ezer légköbméteres légtechnikai rendszert igen rövid idő alatt kellett tervezéssel és engedélyezéssel együtt kiépítenünk, egyszerre kellett megfelelnünk a magas komfort és akusztikai követelményeknek. Menet közben nem várt építészeti, tűzvédelmi és épületfelügyeleti akadályokat oldottunk meg a projekt csapattal közösen. A munka végén a mérések során visszaigazolódtak a tervezett értékek, az elvárt 35 decibel alatti akusztikai követelményt is gond nélkül tudtuk teljesíteni.

Fontos kritérium volt, hogy a termek hőmérséklete egyedileg szabályozható legyen. A kivitelezés szépségeit és kihívásait projektlátogatás keretében az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának hallgatói is megismerhették.

Utólag további helyiségeket is kialakítottak

A fentieken túl, kültéren folyadékhűtőt és trafóházat építettek, illetve teljesen új elektromos betáplálás készült, és elektromos kapcsolóhelyiséget is kiépítettek. Kihívást jelentett továbbá, hogy a szakembereknek utólagosan elszórtan számos kisebb próbatermet kellett kialakítaniuk az épületben.

A kivitelezés során használt speciális technológiákkal kapcsolatosan a kivitelező elmondta, hogy folyamatosan 6-10 ollós személyemelőgéppel dolgoztak, továbbá az acélszerkezet építéséhez két teheremelőt is használtak.

Az Operaház munkatársai már a kivitelezés során, február közepétől folyamatosan kivitelezték a padlóburkolatokat, az akusztikai falburkolatokat, függönyöket, falfestéseket. A próbatermek műszaki átadása 2022. március végén történt. A kivitelező munkatársai megfeszített tempóban dolgoztak, decemberben két műszakos munkarendben. A próbatermeket májusban már használatba is vették.

Galéria

Mi épül?EBH INVESTStrabagOperaházOperaKőbányaÉpítőipari Nívódíjnívódíjak

Hírlevél

Hirdetés