2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Speciális gépészeti megoldásokat alkalmaztak az Építőipari Nívódíjat nyert Eiffel Műhelyház próbatermeinek kialakítása során

Speciális gépészeti megoldásokat alkalmaztak az Építőipari Nívódíjat nyert Eiffel Műhelyház próbatermeinek kialakítása során

magyarepitok.hu

2022.07.11. 15:00 - Kolinek Nóra

Az Opera egyedülálló próbatermeinek és gyakorlótermeinek kivitelezését az EBH INVEST végezte el.

Hirdetés

Már több alkalommal beszámoltunk a Magyar Állami Operaház műhelyházának kivitelezéséről. Az intézmény multifunkcionális háttérbázisát és játszóhelyét képező Eiffel Műhelyházat a Magyar Államvasutak Kőbányai úton található egykori Északi Járműjavító területén alakították ki, a kivitelezés 2020 márciusára zárult le, de a pandémia miatt a hivatalos megnyitót 2021 októberében tartották meg, a kivitelezést a Strabag végezte el

Az épületet 2021-ben a legrangosabb szakmai elismerésben részesítették: az Építőipari Nívódíjat azzal érdemelte ki, hogy a 136 éves, barnamezős, ipari műemléket a kor elvárásainak megfelelően állították helyre úgy, hogy közben az új céloknak is megfelel.

A műhelyházban világon egyedülálló próbakomplexum jött létre, a beruházás egy év alatt, kétmilliárd forintos állami támogatással, az Opera további egymilliárd forintos hozzájárulásával valósult meg, a kivitelezést az EB HUNGARY INVEST Kft. végezte. A korábban konténeres tárolásra szánt óriáscsarnok területén zenekari próbatermet, balett-termet, házi színpadot, rendpróbatermeket és gépészeti mezzanint alakítottak ki.

  • A 324 négyzetméteres Ferencsik János zeneterem szimfonikus zenekari próbák mellett énekkari és gyermekkari próbák befogadására is alkalmas. Itt akár a teljes, 230 fős operaházi zenekar próbálhat.
  • Melegítésre és részpróbákra is alkalmas terem a 216 négyzetméteres Jan Cieplinski Balett Gyakorló. A padló speciális, kellő rugalmasságú rétegrendjét a balett-táncosokra tervezték.
  • A Békés András és Szinetár Miklós nevét viselő, külön-külön 270 négyzetméteres házi színpadon öt darab 13 méter széles díszlethúzó tud futni.
  • A 189 négyzetméteres Mikó András rendpróbaterem a bensőségesebb műhelymunkák megvalósítását teszi lehetővé.

A csaknem tízméteres belmagasságú öt próbaterem mindegyike hangszigetelt és klimatizált, illetve jelentős tűzvédelemmel is rendelkezik. A zenekari terem álmennyezetébe akusztikai hangelnyelő paneleket helyeztek el.

A szakembereknek számos kihívást kellett megoldaniuk

Az EBH INVEST tájékoztatása szerint a projekt egyik legnagyobb kihívását a „ház a házban” kivitelezés jelentette, mely során 110 tonnányi acélszerkezetet építettek a már meglévő épületbe. A földön összeszerelt 18 méter hosszú rácsos tartók beemelését az épület tartószerkezeteinek közelsége is nehezítette.

További feladat volt a nagy tömegű hanggátló gipszkarton fal és födém építése. A légtechnikai rendszer beépítéséről az áprilisi Hónap Mérnökével, Horváth Andrással, a vállalat gépészeti és műszaki igazgatójával beszélgettünk, aki ismertette:

„Az 50 ezer légköbméteres légtechnikai rendszert igen rövid idő alatt kellett tervezéssel és engedélyezéssel együtt kiépítenünk, egyszerre kellett megfelelnünk a magas komfort és akusztikai követelményeknek. Menet közben nem várt építészeti, tűzvédelmi és épületfelügyeleti akadályokat oldottunk meg a projekt csapattal közösen. A munka végén a mérések során visszaigazolódtak a tervezett értékek, az elvárt 35 decibel alatti akusztikai követelményt is gond nélkül tudtuk teljesíteni.

Fontos kritérium volt, hogy a termek hőmérséklete egyedileg szabályozható legyen. A kivitelezés szépségeit és kihívásait projektlátogatás keretében az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának hallgatói is megismerhették.

Utólag további helyiségeket is kialakítottak

A fentieken túl, kültéren folyadékhűtőt és trafóházat építettek, illetve teljesen új elektromos betáplálás készült, és elektromos kapcsolóhelyiséget is kiépítettek. Kihívást jelentett továbbá, hogy a szakembereknek utólagosan elszórtan számos kisebb próbatermet kellett kialakítaniuk az épületben.

A kivitelezés során használt speciális technológiákkal kapcsolatosan a kivitelező elmondta, hogy folyamatosan 6-10 ollós személyemelőgéppel dolgoztak, továbbá az acélszerkezet építéséhez két teheremelőt is használtak.

Az Operaház munkatársai már a kivitelezés során, február közepétől folyamatosan kivitelezték a padlóburkolatokat, az akusztikai falburkolatokat, függönyöket, falfestéseket. A próbatermek műszaki átadása 2022. március végén történt. A kivitelező munkatársai megfeszített tempóban dolgoztak, decemberben két műszakos munkarendben. A próbatermeket májusban már használatba is vették.

Galéria

Mi épül?EBH INVESTStrabagOperaházOperaKőbányaÉpítőipari Nívódíjnívódíjak

Hírlevél

Hirdetés