2024.05.25, Szombat
A legszebb létesítményként aratott nemzetközi sikert a Puskás Aréna
Fotó: Kapdebo László

A legszebb létesítményként aratott nemzetközi sikert a Puskás Aréna

mti, magyarepitok.hu

2020.12.18. 13:01 - Hegedűs Gergely

A nemzeti stadion olyan létesítményekkel versenyzett, mint a londoni Tottenham Hotspur Stadion, a moszkvai VTB Aréna vagy a dubaji al-Maktúm Stadion.

Hirdetés

Újabb rangos nemzetközi elismerést érdemelt ki a Puskás Aréna: a legszebb sportlétesítmény különdíját nyerte a Prix Versailles építészeti díjkiosztón. A magyar nemzeti aréna olyan létesítményekkel versenyzett, mint a londoni Tottenham Hotspur Stadion, a moszkvai VTB Aréna vagy a dubaji al-Maktúm Stadion - olvasható a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. közleményében.   


Tizenötezer magyar embernek adott munkát

Fürjes Balázs, a Puskás Aréna tervezését, építését és működtetését irányító kormánybiztos a díj kapcsán elmondta: "Az új Puskást magyarok tervezték, magyarok építették, a felépítése három éven át tizenötezer magyar embernek adott munkát, tizenötezer család megélhetését biztosította. Mindannyian büszkék lehetünk erre a teljesítményre - ez a mi nagy, közös sikerünk."   

A kormánybiztos által felidézett, százszázalékig hazai projektben a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. volt a generálkivitelezője a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (KKBK) beruházásának. A kivitelezés során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet, míg a szerkezetépítés feladait a WEST HUNGÁRIA BAU Kft., az Épkar Zrt., a Bayer Construct Zrt., a Sankó-Ép Kft. és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. oldotta meg. A műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látta el, a tervezési munkákat a Közti Zrt. végezte el, a stadion vezető tervezője Skardelli György volt.


Világhírű futballisták és zenészek érkeznek jövőre

Az arénának nem ez az első nemzetközi elismerése. A szakmai zsűri döntése alapján a közönségtájékoztató, látogatóterelő vizuális jelrendszere kiérdemelte a nemzetközi kreatívszakma Oscarját, a Red Dotot. A létesítményt a Stadium Database szakportál közönségszavazásán pedig a 2019-es Év stadionjának választották, a zsűri voksolásán holtversenyben a második helyen végzett.   

Közép-Európa legnagyobb, legkorszerűbb élményarénáját egy éve adták át a Magyarország-Uruguay labdarúgó-mérkőzéssel. Azóta otthont adott az Európai Szuperkupának és az FTC Bajnokok Ligája-mérkőzéseinek.   

Fürjes Balázs kiemelte, a 2021-es év is bővelkedni fog a legkülönbözőbb eseményekben: "Nyáron a foci Eb-n - a koronavírus-világjárványt remélhetőleg már magunk mögött hagyva - meg fog őrülni Budapest, Magyarország, de a lengyelek és az angolok elleni világbajnoki selejtezőt is nagyon sokan várjuk. A világhírű Aerosmithnek köszönhetően dübörög majd a rock 'n' roll, hatalmas érdeklődés fogja övezni az Ez az a nap! keresztény fesztivált, és a tervek szerint rengeteg konferenciát, bankettet, egyéb üzleti rendezvényt is tartanak majd az arénában" - fogalmazott a kormánybiztos.

A jövő nyári foci Eb-n a Puskás Arénában először június 15-én kedden az Európa-bajnoki címvédő portugálokkal, majd június 19-én szombaton a világbajnoki címvédő franciákkal játszik a magyar válogatott.

Ezen túl még egy nyolcaddöntőt játszanak a stadionban a foci-Eb-n, június 27-én vasárnap.

Iparági hírekMagyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.építészetnívódíjakKKBKBudapest Fejlesztési Központ (BFK)KÉSZ CsoportWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.Bayer Construct Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Sankó-Ép Kft.Óbuda GroupFőber Zrt.Közti Zrt.

Hírlevél

Hirdetés