2024.03.19, Kedd
Egyedileg tervezett, gyártott zsaluzattal támogatta a MEVA az OTP új központi irodaházának szerkezetépítését, melyet a közelmúltban adtak át
Borítókép: Molnár Péter/Market Építő, Fotók: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

Egyedileg tervezett, gyártott zsaluzattal támogatta a MEVA az OTP új központi irodaházának szerkezetépítését, melyet a közelmúltban adtak át

magyarepitok.hu

2022.08.19. 12:30 - Füzi Nikolett

A Market Építő Zrt. generálkivitelezésében megépült 7 emeletes épület, a legnagyobb magyar bank új központja lett Budapesten. A szerkezetépítő kifejezetten a projekthez vásárolt MEVA zsalurendszert is alkalmazta az innovatív épület speciális kivitelezéséhez.

Hirdetés

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, júniusban adták át az OTP Bank új központi irodaházát, mely a XIII. kerületi Madarász utcában épült meg a magyar cégcsoport egyik jelenleg is használt irodaháza mellett.

A Market Építő Zrt. kivitelezésében épült, M12 nevet viselő 84 ezer négyzetméteres irodaház hét emelet magas, három szint földszint alatti mélygarázs tartozik hozzá. Az épület nagyszabású szerkezetépítése során a MEVA Zsalurendszerek Zrt. egyedi zsaluzatai is nagy segítséget nyújtottak.

 

Fotók: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

Közel 60 ezer négyzetméteres épülettel bővült a vezető hazai bank

A fővárosi Vizafogó városrészben megvalósult épületben három, 8,3 ezer négyzetméteres pinceszintet alakítottak ki, ahol a parkolást is biztosították. A földszint és a hét emelet egyenkét 7,2 ezer négyzetméternyi teret ad az OTP új központjának, ami így összesen közel 60 ezer négyzetméteres lett a felszín felett. Az épület több mint háromezer fő számára biztosít közösségi és irodateret.

Az irodaház számos innovatív megoldással, négy év alatt készült el, a szerkezetépítési munkálatokhoz kapcsolódóan pedig megtudtuk, a Sankó-Ép Kft. bővítette eszköztárát, mely így célzottan alkalmas lett a feladatra. Erről Sárpátki Pál, a cég főmérnöke lapunknak elmondta:

a kifejezetten erre az alkalomra vásárolt műanyag héjjal szerelt, horganyzott kivitelű Mammut 350 falzsalurendszer kiválóan teljesített, jól bevált a monolit vasbeton építkezésben.

A cég azért is volt biztos abban, hogy ez a rendszer a legalkalmasabb a feladatra, mert már több mint 10 éve használja az elemeit. A Mammut használatával elkészített felületeknek jó a geometriai pontossága és egyenletes a minősége – fejtette ki.
 


A lépcsőházakat is új zsalurendszerekkel alakították ki

Mindemellett a vállalat tájékoztatásából az is kiderült, hogy az épület lépcsőházaihoz is új eszközöket vásárolt a Sankó-Ép Kft.:

a lépcsőház zsaluzatának a kialakítását a MEVA WTS20 fatartós rendszerével, valamint M350 profilú csatlakozóelemek segítségével oldották meg, a generálkivitelező Market és alvállalkozóinak munkatársai.

Emellett a Sankó-ÉP Kft. Mammut350-STE pillérzsaluzat és MevaFlex fatartós födémzsaluzat beszerzésével is készült a feladatra: a főmérnök elmondása szerint mindkettő kifejezetten jól megállta a helyét a különböző zsaluzási munkáknál.

 


Az épület elnyerte a globális fenntarthatósági szimbólumként számon tartott LEED Gold minősítést is

Az építkezés során kiemelt figyelmet fordítottak a közösségi terek ideális kialakítására, hiszen az összetartás, a közösség ereje komoly szerepet játszik a bank sikereiben. A kivitelezés során sem a minőségből, sem az innovatív megoldásokból nem engedtek:

a közel 13 ezer négyzetméteres telken felépült komplexum a jövőbemutató és fenntartható megoldások alkalmazásának köszönhetően a LEED környezettudatos épületminősítési rendszer GOLD fokozatát is megkapta.

Ezt a címet azért nyerhette el az M12 irodaház, mert többek között olyan megoldásokat alkalmaz, mint a korszerű gépészeti és elektromos rendszerek, a mennyezeti fűtés-hűtés, a hőszivattyú hulladékhőjének hasznosítása a melegvíz előállításához, az esővíz újrahasznosítása vagy az okos világításvezérlés.
 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.MEVA Zsalurendszerek Zrt.zsaluzatszerkezetépítésOTP CsoportLEEDM12irodaház

Hírlevél

Hirdetés