2024.04.25, Csütörtök
Egyre látványosabban néz ki Nyíregyháza épülő stadionja - fotók

Egyre látványosabban néz ki Nyíregyháza épülő stadionja - fotók

magyarepitok.hu

2022.08.24. 10:19 - Szabó Ákos

A már a szocialista időkben is elavult technológiával elkészült eredeti komplexum helyett multifunkciós, modern épületegyüttest kap a város, a kivitelezést az Épkar Zrt. és. a Nyír-Wetland Generál Zrt. együtt végzi el.

Hirdetés

Ismét képriporttal és helyszíni beszámolóval jelentkezünk  a Nyíregyházi városi stadionból. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeszékhelyén a város közösségi élete szempontjából fontos fejlesztés zajlik, melyet a Beruházási Ügynökség feladatait ellátó BMSK Zrt. megbízásából az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. konzorciuma végez el.

A fedett, 12200 négyzetméteres, 8150 férőhelyes lelátóval, vasbeton pillérvázas felszerkezettel épülő stadion tetőszerkezetét összesen 58 darab előregyártott pillér fogja majd tartani.

 

 

A létesítményben nemcsak futballmeccseket, hanem közösségi eseményeket, koncerteket is rendeznek majd a tervek szerint: ezeknek egy 10160 négyzetméteres központi pálya ad majd helyet, melyen egy 160 négyzetméteres színpadot is fel lehet állítani.

A komplexum részeként átadnak majd egy sportközpontot is, mely két emeletes lesz és fitneszteremmel, öltözőkkel és büfével készül el. Mindez annak a régi stadionnak a helyén épül fel, mely már az átadásakor is elavultnak számított földtöltéses lelátókkal készült el – még az 1950-es évek végén.

 

 

Így halad a szerkezetépítés

Lapunkat a kivitelező konzorciumból Illés Gábor, az Épkar Zrt. építésvezetője és Kocsis Édua, a cég munkahelyi mérnöke tájékoztatta az aktuális munkákról. Mint a vezető szakembertől megtudtuk, a stadion főépületében a földszinti födém teljesen, az első emeleti pillérek, falak pedig 50 százalékban elkészültek, így az első emelet fölötti födém zsaluzását és vasszerelését is elkezdték.

 

 

Illés Gábor a szerkezetépítésről elmondja még: jelenleg a fejépület födém- és lépcsőházi részeiben a különböző rendeltetésű épületszerkezetek elválasztását biztosító Schöck elemeket helyezik el. Ezek az épület hő és hangszigetelésében játszanak fontos szerepet.

 

A lelátó és a sportközpont építkezéséről is új részleteket tudtunk meg

Az új lelátó kivitelezése is jól halad. Illés Gábor kifejti: az építkezés során előregyártott elemeket alkalmaznak, az ezek beépítéséhez szükséges Halfen szerelvényeket a monolit lelátó falakban elhelyezték. Ennek a rögzítéstechnikának köszönhetően a terheket minden irányból biztonságosan vezetik a vasbetonba.

 

 

A lelátó alatti búvóterekben a rétegrend kialakítással szintén elkészült a konzorcium, így itt az előregyártott elemek már a helyükre kerülhetnek. Illés Gábor az előregyártott elemek témájánál maradva elmondja még: nemcsak így kialakított lelátóelemeket, hanem pilléreket és gerendákat is fognak használni, ezek pedig mind gyártásban is vannak. Az Épkar és a Nyír-Wetland az érkezésükre felkészülve a beszereléséhez szükséges útvonalakat is előkészítette.

Végül kifejti: a sportközpont padlólemeze elkészült, így ezen a munkaterületen az épület földszinti falainak, pilléreinek betonozását kezdik meg.

 

 

Egy ekkora beruházásnál kiemelt figyelmet kell fordítani az előkészítésre is

Kocsis Édua az előkészítési feladatokról beszélt lapunknak és kiemelte, hogy a projekt méretéből adódóan ezek a folyamatok kiemelten fontos szerepet töltenek be. Mint kifejti,

a becsatlakozó szakmák versenyeztetése, az építőanyag rendelések és a mintáztatások már projekt korai fázisában megtörténnek. Ennek köszönhetően a kivitelezés haladásához szükséges feltételeket folyamatosan biztosítják, a munka ütemezetten tud haladni.

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)NYÍR-WETLAND Generál Zrt.NyíregyházastadionépítésSpartacus stadionNyíregyházi Stadion

Hírlevél

Hirdetés