2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

3D zsaluzási tervekkel is segíti a MEVA az új premontrei apátsági templom kivitelezését Gödöllőn
Fotók: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

3D zsaluzási tervekkel is segíti a MEVA az új premontrei apátsági templom kivitelezését Gödöllőn

magyarepitok.hu, MEVA Zsalurendszerek Zrt.

2022.10.05. 07:30 - Füzi Nikolett

Az újonnan épülő gödöllői Szent Ágoston prépostsági templom kivitelezése során a MEVA számos innovatív termékét és háromdimenziós zsaluzási terveit alkalmazták a gyors és biztonságos munkavégzés érdekében.

Hirdetés

Új katolikus egyházi épülettel gazdagodik a Gödöllői Premontrei Apátság: a január 24-i ünnepélyes alapkőletételt követően már javában zajlik a Szent Ágoston Prépostsági templom építkezése a Takács Menyhért úton.

A FEJÉR-B.Á.L. Zrt. generálkivitelezésében megvalósuló projektben a System Novum Innovatív Kft. szerkezetépítési munkákat vállalt, mindehhez pedig a MEVA Zsalurendszerek Zrt. számos egyedi és innovatív termékeit alkalmazzák a gyors és biztonságos munkavégzés érdekében.

 

Fotók: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

 

A nagyszabású projekt megvalósításával kapcsolatban Vaszita Loránd a MEVA Zrt. Értékesítő mérnöke informálta lapunkat. A tájékoztatásból kiderült, Cserháti József, a System Novum Innovatív Kft. projektvezetője számos kihívással nézett szembe a kivitelezés során.

A feladat során a REVIT 3D tervezőprogrammal szerkesztett tervek is segítették a kivitelezőket:

többek között a közel 30 méter magas északi és déli templomtornyok változó geometriájának kialakításában is nagy segítséget jelentettek Katus Richárd, a Meva zsalutechnológusa által készített 3D zsaluzási tervek, melyek által átláthatóvá váltak az egyedi kivitelezési feladatok.

 


A templom több pontján is figyelembe kell venni a dilatáció kialakítását

A tervezett templomépület-együttes három dilatációs egységet képez. A felbontást egyrészt statikai- tűzvédelmi, másrészt kivitelezési, ütemezési igények indokolták.:

  • A prelátusi bejárati előcsarnokban, valamint a plebánia és a Gyümölcsoltó Boldogasszony Kápolna szárnyában, ahol a földszinten kiszolgáló funkciójú plebánia helyiségek, oldalkápolna, vizesblokkok, előcsarnok és közlekedő funkciójú részek, az emeleten pedig oktatási funkciójú tanterem, vizesblokkok, illetve a tetőtérben gépészeti helyiségek kapnak majd helyet.
     
  • A második dilatáció részét a templom épületrésze képezi, melynek az alagsorában kolumbáriumot, raktárakat, továbbá egy altemplomot is kialakítanak, a földszinten pedig egy nagy belmagasságú, kereszt alaprajzú templomhajó helyezkedik majd el, a végén található emeleti karzattal, mellette pedig a két templomtorony, lépcsőházak és a további kiszolgáló épületrészek épülnek meg.
     
  • Végezetül a harmadik dilatáció részét a templom kereszthajója képezi, amelyhez egy eldilatált keresztelő kápolnát alakítanak ki.

 

 

Több helyen is háromdimenziós digitális terv nyújtott segítséget az állványok elhelyezésében

A szakembertől megtudtuk, a templomtornyok kialakítását kúsztatott zsaluzással végezték el, melyhez a MEVA speciális KAB 190-es munkaállványát használták.

A KAB azért is bizonyult jó megoldásnak, mert egy gazdaságos és robusztus munkaállvány, amely kevés kiegészítőjével a magasépítés szinte minden helyzetében alkalmazható.

 

3D látványterv: MEVA Zsalurendszerek Zrt. - A képen az oldalhajó, illetve főhajó pilléreit összekötő íves gerendák

 

További előnye, hogy kényelmes, 190 centiméteres állványszélességgel rendelkezik, így bármilyen jellegű épülethez alkalmazható védőállványként.

A felmenő vasbeton szerkezetekhez Mammut 350-es falzsaluzatot alkalmaztak. Ennek a nagy teljesítményű és robusztus zsalunak a frissbetonnyomás-felvevő képessége akár a 100 kN/m2-t is elérheti a teljes felületen, mindemellett egyszerűen összeszerelhető, valamint rendkívül gyors betonozási időket garantál akár 4 méteres magasságig is.

 

 

A projekt egyik legnagyobb kihívását az oldalhajó, illetve főhajó pilléreit összekötő íves gerendák kivitelezése jelentette, amelyek speciális kialakításához a MEVA MEP állványzatára esett a választás. Kiemelték:

a 3D-s tervezés nem csak a templomtornyok kialakításában nyújtott nagy segítséget, hanem az alátámasztó nagy teherbírású MEP állványok pontos elhelyezésében is fontos szerepet játszott. Ennek köszönhetően precízen kirajzolódott a leendő állványok pontos helye, így azokat később már gyorsan és hatékonyan el tudták helyezni.

 

 

Galéria

Mi épül?MEVA Zsalurendszerek Zrt.Fejér-B.Á.L. Zrt.Gödöllőegyházi fejlesztésekzsaluzatszerkezetépítéstemplomépítés

Hírlevél

Hirdetés