2024.04.23, Kedd
Közelebb került Erdély Budapesthez: átadták az M35-ös és az M4-es 23 kilométerét
Drónos felvételek: magyarepitok.hu, fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Közelebb került Erdély Budapesthez: átadták az M35-ös és az M4-es 23 kilométerét

magyarepitok.hu, mti

2018.12.20. 10:13 - Szabó Ákos

A Duna Aszfalt és a Hódút elkészült az M35-ös 481-es főút és Berettyóújfalu közötti 18,7 kilométeres szakaszával. Emellett átadták az M4-es autópálya a város közelében fekvő leágazásait és a 47-es főutat összekötő 1,5 és 2,9 kilométeres pályaszakaszokat is.

Hirdetés

Történelmi hiányokat pótló beruházások zajlanak Hajdu-Bihar megyében. A Duna Aszfalt Kft. és a Hódút Kft. konzorciuma két autópályán építkezett:

  • a Debrecen és Berettyóújfalu között futó M35-ös 18,7 kilométeres utolsó szakaszának átadásával teljes lett az új út,
  • az M4-es Berettyóújfalu és a 47-es út közötti 1,5+2,9 kilométeres szakaszának átadásával pedig a fővárost Jász-Nagykun-Szolnokon keresztül a Nagyvárad-közeli határhoz kapcsoló M4-es második pályaelemére hajthatnak fel az autók.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

Az M35-ös elsőként Debrecennek adott autópálya-kapcsolatot északnyugat felé, most pedig az utat meghosszabbítva a város repülőterét, iparterületeit és Hajdú-Bihar eddig a gyors közlekedéstől elzárt településeit köti be az ország vérkeringésébe. Az autópálya Debrecen déli elkerülőjeként is szolgál és a városban épülő BMW-gyárnak is fontos logisztikai hátteret nyújt majd: az óriásüzem külön csomópontot kap az úton.

 

 

Az M4-es azután épül tovább, hogy idén már átadták az autópálya első, Pest megyei szakaszát Ceglédbercel és Cegléd között a Colas-csoport kivitelezésében (az útszakaszra ellátogatott TV-műsorunk is). A most megépült mintegy 4,5 kilométeres szakaszon két új hidat is kialakított a Duna Aszfalt és a Hódút, melyek sikeres próbaterheléséről nemrég számoltunk be.

A két szakaszt magába foglaló teljes, 62 milliárd forintos beruházás az uniós támogatásból és a magyar állam társfinaszírozásával valósult meg.

 

 

Minden autópálya el fogja érni a határt

 

 

Az átadón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: az állam 2500 milliárd forintot fordít a kormány 2025-ig útfejlesztésre. Hangsúlyozta: a beruházások két legfontosabb célja, hogy minden megyeszékhely elérhető legyen gyorsforgalmi úton, illetve minden autópálya elérje az országhatárt.

Az M35-M4-es a Balti tengert a Fekete tengerrel összekötő Via Kárpátia útvonal része lesz: a 2021-re befejeződő beruházással Magyarország elsőként építi meg a Via Kárpátia útvonal rá eső szakaszát, amire büszkék lehetünk - tette hozzá.

 

 

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejélesztő Zrt. vezérigazgatója kifejtette:

2013-ban adtak át utoljára egyben ilyen hosszú autópályaszakaszt a forgalomnak, a nagyságrendet ez is érzékelteti.

Az M35-öst lezáró 18,7 kilométer átadásával Debrecen és Berettyóújfalu között magasabb színvonalra került a közlekedés - fejtette ki majd elmondta:

  • különszintű csomópont  és két pihenőhely is épült az új pályán
  • az M4-es útvonalán pedig két hidat és egy mérnökségi telepet is átadtak

 

 

2020-ra eléri az M4-es az országhatárt

Nagy Róbert hangsúlyozta a Magyar Közút Nzrt. szerepét is: kifejtette, hogy nem csak építeni, hanem működtetni kell az autópályákat, ez pedig a másik állami vállalat feladata. A NIF vezetője külön megköszönte a Duna Aszfalt és a Hódút a határidőre elvégzett magas minőségű munkát.

 

 

Elmondta:

a munka nem áll meg, 2020-ra az M4-es el fogja érni a keleti államhatárt: ezáltal Erdély elérhetősége sokkal gyorsabbá válik.

Emlékeztetett: egy nappal korábban adták át szintén a térségben Hajdúsámson 8 kilométer hosszú elkerülőjét, illetve a 48-as főút Debrecen és a határ közötti teljes rekonstrukciója is elindul még 2019 tavaszán és 2021-ben be is fejeződik.

 

Húsz éve várt autópályát kapott meg Bihar

Végh István országgyűlési képviselő elmondta: a történelmi pillanat a kivitelezés befejezése, hiszen a bihari térség húsz éve vár egy autópályára. Rámutatott 2018-ban december 16-tal lezáróan több, mintegy 25 millió gépjármű kelt át a térségben a határon, melyek közül 956 ezer kamion volt, ez a helyzet szűnt meg.

 

 

Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora azt emelte ki, hogy az új autópályaszakasz átadásával

közelebb kerültek az Erdélyi magyarok az anyaországhoz.

Magyarország és Románia infrastrukturálisan is közelebb került egymáshoz - derült ki szavaiból, majd hozzátette: "hiszem hogy együtt gondoljuk azt, hogy új utakkal is kell keresnük a közös utakat."

 

 

Galéria

Duna Aszfalt Zrt.Hódút Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)AktuálisautópályaDebrecenM4-esM35-ös autópályaBerettyóújfalu

Hírlevél

Hirdetés