2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Diósgyőri Vár: így épülnek újjá Nagy Lajos egykori székhelyének bástyái és tornyai
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Diósgyőri Vár: így épülnek újjá Nagy Lajos egykori székhelyének bástyái és tornyai

magyarepitok.hu

2022.09.30. 15:50 - Szabó Ákos

Az Épkar és az FK-Raszter konzorciuma több helyen is a magasban dolgozik.

Hirdetés

Rendszeresen hírt adunk arról a különleges beruházásról, amely egy új turisztikai központot teremt nemcsak Északkelet-Magyarországon, hanem közép-európai régióban is: a Diósgyőri Vár nagyszabású fejlesztéséről.

A projekt, mely a Modern Városok Program keretében valósul meg Miskolcban, visszaadja a királynék váraként is számon tartott erődítmény fényét. A beruházás az Épkar Zrt. és FK-Raszter Zrt. konzorciumának kivitelezésében valósul meg.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

A konzorciumtól most, mint korábban többször is, az Épkar munkatársaitól kaptunk tájékoztatást az építkezés előre haladásáról: Kolozsvári Zoltán projektvezető, Stupeczky Attila építésvezető és Csehes Réka munkahelyi mérnök informálta a magyarepitok.hu-t.

 

A külső várban a bástyákon van a hangsúly

 

 

A vár építkezése alapvetően két részre osztható: a külső és a belső vár területeire. Most elősorban a külső vár építkezéséről tudunk meg újabb részleteket. Itt többek között az alábbi munkákat végzik el:

  • Négy bástyapárt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig úgy alakítják ki a várfalat, hogy azon végig lehessen sétálni.
  • A tornyok is visszakapják egykori kinézetüket, illetve a legfelső szinteken kilátókat is átadnak majd a kivitelezők.
  • Végül, de nem utolsó sorban pedig a Királynék kertjében korabeli kertészettechnikával, középkori források alapján is autentikus fűszer- és gyógynövényeket ültetnek el, illetve alakítják ki számukra a megfelelő környezetet.

Mint Csehes Réka lapunknak kifejtette, az utóbbi időszakban a külső vár északi és keleti bástyáiban található csillagboltozatok falazási munkái is elkészültek.

 

A tornyok csillagboltozataikat különleges faelemek, ramonádok felhasználásával kapják vissza. Ezeket felszerelik, majd a segítségükkel alakítják ki a boltozatok végső formáját (illetve a kapcsolódó kőművesmunkát is elvégzik). A ramonádok nem maradnak bent a toronyban: ezeket leszerelik és később újabb bástyákban szerelik össze, így ott is megépülnek a jellegzetes boltozatok.

 

 

A keleti toronyból már kibontották a ramonádot, majd ez pár nap alatt újra összeálltották és a hónap elején be is emelték az északi oldalon abba a bástyába, melyben lift fogja szállítani majd a látogatókat a vár átadását követően. Ezt követte a kőbordák elhelyezése, azt követően pedig a falazási munkákra koncentráltak a kivitelezők. Eközben a külső várfal északi bástyájánál a kőburkoláson dolgoztak, illetve az elkészült kőburkolatok impregnálására került sor.

 

 

A hatszögletű torony falazásával is előre haladtak, illetve ebbe a toronyba beépítettek két kő ablakkeretet, valamint a belső várba nyíló földszinti kő ajtókeret is a helyére került.

 

A belső várban többek között pillérek szerkezetépítésén is dolgoztak a hónapban

 

 

A belső vár építkezése is meghatározó része a projektnek: ennek befejeztével egy körülbelül 3900 négyzetméteres alapterületű épületet adnak majd át. Innen a kivitelezés több eleméről is kaptunk híreket: eszerint az első emeleten az étteremnél található kifejezetten nagy méretű pillérek szerkezetépítési munkái jó haladnak, a második emeleten pedig mind a keleti, mind a déli oldalon azokat a gerendaszerkezeteket építik ki, melyekre az előregyártott födémelemeket helyezik majd el.

 

 

Galéria

Mi épül?Diósgyőri várÉpkar Zrt.MiskolcFK Raszter Építő Zrt.Modern városok programDiósgyőr

Hírlevél

Hirdetés