2024.03.28, Csütörtök
Így újulhat meg Miskolc jelképének számító Avasi kilátó és környezete
Látványtervek: Veres Pál/Facebook Az átalakítás tervezésének feladatát Viszlai József építész nyerte el.

Így újulhat meg Miskolc jelképének számító Avasi kilátó és környezete

magyarepitok.hu

2022.09.23. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A kilátó alatti sétány újragondolásával lehetőséget biztosítanak arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást.

Hirdetés

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat közbeszerzést írt ki az Avasi kilátó és környezete kivitelezésére – olvasható az európai uniós közbeszerzési értesítőben. Az ajánlatokat október 18-ig várja az önkormányzat. A kivitelezés keretében az alábbi helyszínekre terjed ki a munka:

  • Avasi kilátó,
  • kilátó alatti sétány,
  • Toronyalja utca,
  • valamint Győri Nagy Lajos lépcsősor.
Látványtervek: Veres Pál/Facebook Az átalakítás tervezésének feladatát Viszlai József építész nyerte el.

Szabadtéri rendezvények befogadására is alkalmas lesz a kilátó

Az Avasi kilátó átalakításának célja, hogy az épület karakteres, bejáratott és ismert jelképszerűségének megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató épület jöjjön létre.

Törekedni kell az eredeti megjelenés, felületek, anyagok, arányok megtartására és visszaállítására.

Az alagsori szinten a leendő kivitelezők elvégzik a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek mosását. Ezenkívül megoldják a járda szélesítését és felújítását.

A földszinti, szabadtéri teraszt alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. Továbbá a jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolatot felbontják és biztosítják a szint akadálymentes megközelítését.

Szebb környezetben élvezhetik a kilátást

A kilátó alatti, jelenleg rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező területről - melynek a kivitelezéssel érintett nagysága 382,6 négyzetméter -, kilátás nyílik a városra. Az ide tervezett pergolás sétánnyal lehetőséget biztosítanak arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást.

A tervezett fa szerkezetű pergola a kilátóhoz illeszkedő, ugyanakkor modernebb formavilágú. A körút és Mendikás út csatlakozásánál régi, terméskőből épült lépcső található, rendkívül rossz állapotban. Elbontása után új szerkezetet építenek, mely a körút nyomvonalán öt, közel azonos geometriájú fellépővel és 2,15 méter szélességgel készül.

A körsétány mellett 9 darab alacsony fénypontmagasságú, úgynevezett pollerlámpát helyeznek el. A terület bútorozását, berendezését 7 darab paddal, 3 darab hulladékgyűjtővel és egy információs oszloppal oldják meg. A sétány mentén 430 darab alacsony és talajtakaró cserjét ültetnek ki.

Javítják a kockakövek és a lépcső hibáit 

A Toronyalja utca teljes hosszában szükséges a nagykockakő burkolat felszedése és újrarakása a meglévő kövek felhasználásával 400 négyzetméter területen, a jelenlegi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontva és kockakő burkolatra cserélve.

A munkálatok negyedik részében a nyertes pályázattevőre vár a Palóczy emlékmű és Bortanya közötti szakasz megújítása is. Itt a Palóczy emlékmű körüli és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kell elvégezni a munkálatokat. A korlátot tartó oszlopok felületi hibáit szükséges javítani, valamint az emlékmű körüli kockakövet és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin homokkövet kell többek között helyreállítani.

A Palóczy emlékmű közvetlen környezetében a beton burkolatok és a nagyméretű lapok helyreállítását is megvalósítják 18 négyzetméter felületen.

Mi épül?MiskolcAvaskilátóképületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés