2024.03.19, Kedd
Korszerű irányítástechnikai rendszert alkalmaznak a Tiszalöki vízlépcsőn
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Korszerű irányítástechnikai rendszert alkalmaznak a Tiszalöki vízlépcsőn

magyarepitok.hu

2022.09.28. 19:24 - Bíró Beáta

A projekt során megújul a monitoring és irányítástechnikai szempontú adat- és információs rendszer.

Hirdetés

Új, korszerű irányítástechnikai rendszert vezetnek be a Tiszalöki Vízlépcsőn. A beruházásra az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Konzorcium, a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) pályázatán nyert 5,703 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást. A beruházás a tervek szerint 2023 májusára készül el.  

A Nemzeti Vízstratégia részeként megvalósuló tiszalöki vízlépcső rekonstrukciós és fejlesztési beruházásáról korábban lapunk is beszámolt. A 2019. tavaszán kezdődött projekten a Kötiviép’B szakemberei dolgoznak.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A vízlépcső, mint kiemelt jelentőségű nagyműtárgy átfogó fejlesztése révén a vízkészletekkel való gazdálkodás feltételei is javulnak. A beruházás során elvégzik mind a duzzasztómű, mind pedig a hajózsilip teljes rekonstrukcióját.

A műtárgy közvetett módon hozzájárul az árvízi veszélyeztetettség csökkentéséhez, ezen keresztül a klímaváltozás következtében gyakoribbá váló szélsőséges árvizek emberi egészségre és életre, a vagyonra, a vizek minőségére, a környezetre, a kulturális örökségre, a gazdasági tevékenységre és az infrastruktúrára gyakorolt káros hatásainak mérsékléséhez is.

 

Az új rendszerrel az összes mérési adatot egyben tudják feldolgozni

A projekt során megújul a monitoring és irányítástechnikai szempontú adat- és információs rendszer, amely lehetővé teszi a 68 éve üzemelő létesítmény jelen kornak megfelelő biztonságos és automatikus vezérlését. Az új irányítástechnikai rendszer bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy az összes technológiai rendszer mérési adatait, a gáttáblák állásjelzéseit, valamint a vízrajzi mérési adatokat automatikusan egy rendszerbe integrálva lehessen feldolgozni, kezelni és kiértékelni.

 

 

Az új irányítástechnikai rendszer létrehozásához fejlesztik a monitoring eszközöket, egységes mérés-adatgyűjtést és vezérlést biztosítanak, az üzemi területen belüli adatátviteli rendszert fejlesztik, optikai hálózatot építenek ki, számítógépes folyamatfelügyelő rendszert vezetnek be, illetve jég- és uszadék-megfigyelő kamerarendszert építenek ki.   

 

Mi épül?vízgazdálkodásKötiviép'B Kft.Tiszalökárvízvédelemerőmű

Hírlevél

Hirdetés