2024.04.20, Szombat
Ágyúállás is épül már a bástyák mellett a diósgyőri várban

Ágyúállás is épül már a bástyák mellett a diósgyőri várban

magyarepitok.hu

2022.10.30. 09:00 - Szabó Ákos

Az Épkar és az FK-Raszter kivitelezésében folyamatosan halad a munka Közép-Európa egyik legimpozánsabb és legnagyobb történelmi jelentőségű turistaközpontjának kialakításán.

Hirdetés

A Modern Városok Program keretében zajlik Miskolc külső területén a diósgyőri vár fejlesztése. A projekt során a Nagy Lajos király egykori székhelyeként és a királynék váraként is ismert erődítmény visszakapja régi fényét, és ezzel

nemcsak Magyarország, de egyben Közép-Európa egyik leglátogatottabb turistacélpontjává válhat.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A munkálatokról, mint minden hónapban, fotósunk friss képei segítségével és az Épkar Zrt., valamint FK-Raszter Zrt. kivitelezői konzorciumát vezető Épkar munkatársainak köszönhetően nyújtunk tájékoztatást. Mint korábban, most is Kolozsvári Zoltán projektvezető, Stupeczky Attila építésvezető és Csehes Réka munkahelyi mérnök informálta a magyarepitok.hu-t az építkezés legújabb részleteiről.

 

Így újul meg a külső vár

 

 

A projekt két fő részre osztható: a belső vár és a külső vár kivitelezésére. A külső vár az alábbi fő projektelemekre bontható:

  • Többek között négy bástyapárt visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig úgy alakítják ki a várfalat, hogy azon végig lehessen sétálni.
  • A tornyokat is helyreállítják és ennek részeként a legfelső szinteken kilátókat is kialakítanak.
  • A Királynék kertjét pedig majd középkori kertészettechnikával, korabeli források szerint válogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be.

 

A csillagboltozatok kialakítása jól halad

 

 

A múlt hónap során elvégzett munkák javarésze a külső várban történt. Mint Csehes Réka kifejtette, az eddig elkészült északi oldali bástyáiból kibontották a ramonádokat (ld. keretes írásunkat), majd a különleges építési segédszerkezeteket felszerelték a keleti bástyapárnál, ahol ezt követően a kőbordákat kezdték el beépíteni.

 

A tornyok csillagboltozataikat különleges faelemek, ramonádok felhasználásával kapják vissza. Ezeket felszerelik, majd a segítségükkel alakítják ki a boltozatok végső formáját (illetve a kapcsolódó kőművesmunkát is elvégzik). A ramonádok nem maradnak bent a toronyban: ezeket leszerelik és később újabb bástyákban szerelik össze, így ott is megépülnek a jellegzetes boltozatok.

 

 

Szintén ramonád használatával dolgoznak az északi liftes bástyánál is a boltozat kialakításán: a faszerkezetben elhelyezték a kőbordákat és immár a csillagboltozat falazását fejezik be.

A külső várban emellett az északi ágyúállás megkapta aljzatbetonját, a teraszszinten pedig falazási munkákat végeztek el. A látványos, hatszögletű lépcsőháztorony falazásával pedig szintén előre haladtak, és egy újabb faragott kő ablakkeretet is beépítettek.

 

A belső várban többek között falat erősítettek meg

 

 

A belső vár építkezése a projekt másik fő eleme: ennek befejeztével egy körülbelül 3900 négyzetméteres alapterületű épületet adnak majd át. Itt, mint megtudtuk, a nyugati oldali étterem szerkezetépítésén folyamatosan dolgoznak, és a második emeleten, a délkeleti oldalon az udvari zárt sarokerkély munkálatai is megkezdődtek.

A munkák felsorolását zárva Csehes Réka még elmondta: a belső vár nyugati falát is megerősítik, itt a munka a végéhez közeledik.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.Diósgyőri várMiskolcDiósgyőrFK-Raszter Zrt.műemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés