2024.03.28, Csütörtök
Átadták a pécsi lánglovagok új laktanyáját
Fotók: Deutsch Richárd

Átadták a pécsi lánglovagok új laktanyáját

MTI, magyarepitok.hu

2022.10.27. 15:45 - Kalácska-Nagy Nóra

A tűzoltóság új központjának építése a Merkbau Zrt. kivitelezésében valósult meg.

Hirdetés

Elkészült és hivatalosan is átadták a Pécsi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság új épületét október 27-én. Az eseményen a meghívottak bejárhatták a teljes épületet. A tűzoltóság új központjának építése a Merkbau Zrt. kivitelezésében valósult meg. Az épület Pécs kertvárosi részén, a Tüzér utca és a Megyeri út csomópontjában helyezkedik el.

Fotók: Deutsch Richárd

Háromszintes parancsnokság gépkocsigarázsokkal

Pécs második tűzoltólaktanyáját a baranyai megyeszékhely két legsűrűbben lakott városrésze, Kertváros és Uránváros között, zöldmezős beruházás keretében, csaknem 1,3 milliárd forintból építették fel.

A fejlesztés egy, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ingatlanfejlesztéseit célzó, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) hatmilliárd forintos támogatásával zajló projekt részeként valósult meg. Ennek keretében a most átadott laktanya megépítésén túl új épületet emelnek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság keleti városrészben álló központi telephelyén.

A két, tömbházas városrész között, a Tüzér utca és a Megyeri út csomópontjában megépült új, háromszintes, több mint 1600 négyzetméteres, négy szerállásos komplexumba a pécsi kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság egy része költözött át a város keleti felén álló épületből.

Magyarország egyik legmodernebb tűzoltólaktanyája jött létre

A hírközpontot és technikai helyiségeket is magában foglaló új laktanyában két gépjárműfecskendő - egy erdőtüzes, egy műszaki mentőszer és egy magasból mentő - kapott helyet.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az ünnepélyes átadón közölte: az új, közel nulla energiaigényű, napelemekkel borított laktanya létrehozása hozzájárul ahhoz, hogy a tűzoltók gyorsabban érhessenek ki a káresetekhez és erősödjön a sűrűn lakott városrészek biztonsága.

Magyarország egyik legmodernebb tűzoltólaktanyája jött létre a beruházással, amelynek segítségével Pécs mellett további 27 településen lehet gyorsabb és eredményesebb a katasztrófavédelmi munka, azzal 112 ezer ember biztonságát képesek erősíteni

 - mondta a főigazgató.

A Kehop-program részeként a jövőben a meglévő korábbi laktanyát részben visszabontják és átalakítják, továbbá új épületet emelnek; a létesítmény alapozási munkálatait már elvégezték.

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Pécstűzoltóságkatasztrófavédelemközépület

Hírlevél

Hirdetés