2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Bevetésre készen: a napokban átadják a Pécsi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság új épületét

Bevetésre készen: a napokban átadják a Pécsi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság új épületét

magyarepitok.hu

2022.06.17. 18:05 - Füzi Nikolett

A Merkbau kivitelezésében megépült és napokon belül átadásra kerül a pécsi tűzoltósági és katasztrófavédelmi központ új, 1600 négyzetméteres központja, amely a legmodernebb feltételek biztosítása mellett a város déli régiójának gyorsabb megközelíthetőségét is lehetővé teszi.

Hirdetés

Hosszú és kitartó munkát követően a háttérben dolgozó kollégák június 17-én megtekintették a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek legújabb otthonát, a Pécsi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságot. A bejárás során lehetőség nyílt az üzemszerű működésbe is betekinteni.

 

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy jelentős projekt keretén belül, egyaránt új épületekkel és korszerűsítési munkálatokkal fejleszti a Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltséget, illetve a Pécsi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságot. A két külön projektet tartalmazó teljes beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, a magyar állam és az Európai Unió nettó 4,2 milliárd forint támogatásából jön létre.

Az átfogó projekt egyik részeként a tűzoltóság új központjának építése a Merkbau Zrt. kivitelezésében valósult meg.
 

 

Most még csak kipróbálták, de hamarosan bevetésre is használják a csúszóaknákat

A munkálatok még 2021 márciusban kezdődtek meg, a szakemberek pedig egy vasbeton szerkezetű, három szintes, és 86 dolgozó befogadására alkalmas középületet hoztak létre, amelyet elláttak minden a jelen előírásoknak megfelelő energetikai, valamint korszerű gépészeti- és elektromos hálózattal is.

A kivitelezés és az átadás-átvétel az ütemterveknek megfelelően, 15 hónap alatt fejeződött be, a lánglovagok pedig nemsokára használatba is vehetik a régi épületnél minden elemében korszerűbb és modernebb új központot.

 

 

A bejáráson lapunk is részt vett, amely egy kis meglepetéssel is párosult: az Országos Katasztrófavédelem hozzájárulásával egy rövid oktatást követően, lehetőség nyílt a tűzoltólaktanya egyik legizgalmasabb eszközének kipróbálására,

le lehetett csúszni a riasztás első pillanataiban használatos csúszó rudakon, amelyből a Merkbau szakemberei kettőt is beépítettek az új épületben.

A csúszóaknák egyik érdekessége, hogy egy speciálisan kialakított légfüggönnyel is párosulnak, így nyitott zsilip esetén nem jut fel a füstgáz a felső szintekre. Ez a módszer tűzvédelmi szempontból is jelentős, amelyet a szakemberek szerállásokban is ugyancsak egy speciális rendszer kiépítésével biztosítottak.

 

 

Gyorsabban megközelíthetővé vált Pécs déli régiója

Az épület Pécs kertvárosi részén, a Tüzér utca és a Megyeri út csomópontjában helyezkedik el. A helyszínváltás szempontjából figyelembe kellett venni, hogy a déli régió gyorsabban megközelíthetővé váljon, így most már az új helyszínről az eddiginél sokkal gyorsabban tudnak a káreseményekhez vonulni a katasztrófavédelem tűzoltóegységei.

Az új központ 120 ezer ember biztonságát fogja garantálni Pécsett és a város környékén.

 

 

Az épület földszintjén négy szerállást, egy hírközpontot és több technikai helyiséget építettek ki, ezek fölött pedig a tűzoltók 24 órás szolgálatához szükséges hálókörletek helyezkednek el. Az első emeleten ugyanis a tűzoltóparancsnokság szolgálatot ellátó állománya kapott helyet, a második emelet pedig a katasztrófavédelem kirendeltségének helyszínéül szolgál, ahol elsősorban irodákat alakítottak ki a szakemberek.

A program részeként mindemellett sportpálya, valamint magasnyomású teherautó mosó és könnyűszerkezetes gépkocsigarázsok is készültek. A garázsok két gépjárműfecskendő (a tűzoltóautók leggyakrabban használt csoportja – a szerk.), egy műszaki mentő és egy magasból mentő szerkocsi elhelyezését is biztosítják.

 

 

Az összesen 1600 négyzetméteres épület az utca felől lejtősen kialakított behajtó rámpáról közelíthető meg, ahonnan a tűzoltók készen állnak majd egy esetleges riasztásra.

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Pécstűzoltóságkatasztrófavédelemközépület

Hírlevél

Hirdetés