2024.03.19, Kedd
A BMW tovább növeli debreceni beruházását
Illusztrácio: BMW Group

A BMW tovább növeli debreceni beruházását

magyarepitok.hu, MTI, dehir.hu

2022.11.25. 18:01 - Szabó Ákos

Ezzel a fejlesztés összértéke eléri a 800 milliárd forintot.

Hirdetés

A BMW akkumulátor-összeszerelő üzemet is létrehoz épülő debreceni gyárában, a projekt összértéke így eléri a 800 milliárd forintot, és ezzel Magyarország történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházása lesz - jelentették be hivatalosan november 25-én. Az eredeti óriásprojekt immár több fázisában is előre haladt és jelentős infrastuktúrafejlesztési projekteket is hozott Hajdú-Bihar megyeszékhelyére.
 

A BMW Magyarországra hozza elektromobilitási stratágiájának központját

Szíjjártó Péter külgazdasági és külgyminiszter az újabb kiegészítő óriásberuházás bejelentésén arról számolt be, hogy az üzem felépítése ötszáz munkahelyet teremt az eredetileg tervezett ezren felül, amihez az állam 13,5 milliárd forint támogatást nyújt.

Beszédében méltatta a német vállalat debreceni gyárát, amelynek szavai szerint önmagán túlmutató jelentősége lesz, ugyanis működése teljesen elszakad a fosszilis energiahordozóktól.

 

Szíjjártó Péter

Üdvözölte, hogy az autóipari óriáscég hazánkba telepíti elektromobilitási stratégiája szívét, itt kezdődik meg az első teljesen elektromos platformjának gyártása, s a mai bejelentés nyomán ráadásul itt állítják majd elő az ezen modellekbe kerülő akkumulátorokat.

Az eseményen Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja elmondta: "Debrecenben a világ legfejlettebb gyárát építjük. A BMW iFACTORY gyártási stratégiánk égisze alatt az autógyártás új iparági mércéit állítjuk itt fel: hatékony, zöld, digitális. Befektetéseink az elektromos mobilitás térnyerését elősegítő, szisztematikus megközelítésünket nyomatékosítják"

 

Milan Nedeljković

 

Így haladt eddig a gyár óriásprojektje

Korábban beszámoltunk arról, hogy a BMW-gyárközpontnak a Debrecen melletti Észak-nyugati Gazdasági Övezet ad otthont. A komplexumban présüzemet, karosszériaépítő részleget, fényezőműhelyt és összeszerelő csarnokot alakítanak ki - illetve most már akkumulátor-összeszerelő üzemet is fognak. A 400 hektáros terület előkészítésében a Market Építő Zrt. kiemelt szerepet játszott, miután elvégezte − egyebek mellett − a nagytömegű földmunkákat és a tereprendezést.

Szintén érintett a projektben a KÉSZ Csoport is, amely többek között három épület, az elektromos alállomás (MSS), központi épület (CC), valamint a lakkozó épület (TOF) kivitelezésében is részt vesz a projekt során.

A gyárkomplexum építkezésében ugyancsak részt vesz a víz- és mélyépítési munkákban is elismert Szabadics Építő Zrt. A teljes terület speciális mélyépítési munkáin dolgozott a HBM Soletanche Bachy Kft., amely magába foglalta a cölöpalapozás megtervezését és kivitelezését, valamint a fejtömbök földmunkáinak elvégzését.

Mi épül?DebrecenüzemépítésinnovációautóiparKÉSZ CsoportMarket Építő Zrt.Szabadics Zrt.HBM Kft.

Hírlevél

Hirdetés