2024.04.23, Kedd
Letették az alapkövét egy új, korszerű légiteherforgalmi központnak Pápán
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu, Látványtervek: www.sacprogram.org

Letették az alapkövét egy új, korszerű légiteherforgalmi központnak Pápán

magyarepitok.hu

2022.11.09. 16:34 - Gyöngyösi Klaudia

Új repülőtéri létesítménnyel egészül ki a Stratégiai Légiszállítási Képesség komplexuma.

Hirdetés

Etl Imre, a STRABAG Magyarország ügyvezetője és Gregory Clark a NATO Légiszállítást Kezelő Iroda programigazgatója letette az alapkövét egy új, korszerű légiteherforgalmi központnak Pápán, amely egy eddig ideiglenesen működő rakodólétesítmény helyét veszi át.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu, Látványtervek: www.sacprogram.org

 

Az olyan komplex légiteherszállítási és logisztikai szervezeteknek, mint a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) elengedhetetlen egy kifejezetten teherszállítmányok előkészítésére alkalmas létesítmény. Ma még ezt az előkészítést egy ideiglenes épületben végzik a 12 tagország katonái, amely híján van számos olyan összetett funkciónak, ami a modern katonai légikikötők sajátja.

A SAC tagországok együttesen finanszírozzák a végleges épület kivitelezését, amitől a SAC képességek bővülését és a teherszállítási folyamatok egyszerűsödését várják. A NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NATO Support and Procurement Agency) a 12 tagországot képviselve szerződött a majd’ 10 millió eurós projektre a STRABAG MML Kft-vel. A projektet az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt NATO Nehézlégiszállítást Kezelő Program Iroda menedzseli.

 

A tervezett átadás 2024-re várható

„Az új építmény bővíti a SAC képességeit, biztosítja a hatékony és eredményes légiszállítási műveleteket, és demonstrálja a SAC nemzetek elkötelezettségét a pápai C-17-es program mellett. A SAC nemzetek hálásak a Stratégiai Légiszállítási Képesség tagjai, a Pápai Légibázis vezetése és a helyi közösség közötti szoros kapcsolatért”- hangsúlyozta Jason Hinds, a Stratégiai Légiszállítási Képesség Irányító Testületének elnöke.

A Kombinált Repülőtéri Létesítmény 3200 négyzetméternyi tároló- és rakodóterületnek, egy teherejtőernyő- és szállítmányelőkészítő csarnoknak, a katonai kezelő állomány irodáinak és egy 33 méter magas ejtőernyőszárítótoronynak ad majd otthont 2024-es átadásakor.

„Az új épület jelentősen javítani fogja a küldetésekre való felkészülésünket itt Pápán. Ezzel gördülékenyebbé tehetjük a munkafolyamatainkat, és jobban tudunk majd gazdálkodni az idővel, eszközzel, és emberi erőforrással is”-  vélekedett a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, a svéd Peder Söderström ezredes.

A Kombinált Repülőtéri Létesítmény a SAC kampusz – egy iroda és parancsnoki épület, a C-17 javító és karbantartó hangár, a logisztikai raktár és gépjármű karbantartó épület, valamint a kiszolgáló közműépület – legújabb létesítményeként azt a C-17 szimulátort előzi meg, amelyet várhatóan 2025-ben adnak majd át.

Galéria

Mi épül?StrabagPápaalapkőkatonai létesítmény

Hírlevél

Hirdetés