2024.05.30, Csütörtök
Bővíti kapacitását Európa egyik legnagyobb állateledel-gyára Bükön
Főkép: Modern Gyárak Éjszakája / Facebook, további fotó: Soós Lajos / MTI

Bővíti kapacitását Európa egyik legnagyobb állateledel-gyára Bükön

magyarepitok.hu, MTI

2023.01.14. 08:00 - Kolinek Nóra

A Vas vármegyei gyár a Nestlé állateledel-gyártásának közép-európai központja.

Hirdetés

A Nestlé Hungária Kft. 140 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházással 250 új munkahelyet hoz létre büki telephelyén − jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2023. január 13-án.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a svájci tulajdonosi hátterű vállalat állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja Magyarországon van, ahol a fejlesztés nyomán 30 százalékkal fog bővülni a termelés, a jelenlegi 90 százalékos exportarány pedig 95 százalék fölé nő a várakozások szerint.

A miniszter a Nestlé friss beruházásával kapcsolatban arról számolt be, hogy Magyarország a kutyaeledel kivitelét illetően a 13. helyen áll a globális ranglistán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója (b) és Ágh Péter országgyűlési képviselő (j)
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az üzemben környezetbarát megoldásokat alkalmaznak

A Nestlé közleményében kiemelte, hogy a Nestlé Hungária több mint 35 ezer négyzetméteres új gyártóterülettel és ultramodern, automata üzemű raktárral bővíti kapacitását a büki Purina gyárában. A nedves állateledelt előállító üzemegységre és a mellette épülő önműködő, számítógéppel vezérelt tároló- és visszakeresési rendszerű (ASRS) raktárépületre 140 milliárd forintnyi saját forrást fordítanak.

A jelenleg is mintegy 1400 főnek munkát adó állateledelgyár, a büki Nestlé Purina 2020-ban egy 50 milliárd, 2021-ben pedig egy másik 35 milliárd forintos beruházási csomaggal 250 új munkahelyet teremtett a térségben. Így a most bejelentett beruházással együtt 5 év alatt több mint 500 új munkahely létesül a gyárban − írják a közleményben.

Ahogy azt korábban megírtuk a Nestlé 2017-ben egy ötezer négyzetméteres gyártócsarnokkal bővítette a büki üzemét, melynek kivitelezését a Market Építő Zrt. végezte el.

A most épülő új gyáregységekben kizárólag zöld árammal működő elektromos bojlerek fogják biztosítani az energiaellátást, ami tovább javítja majd a gyár szén-dioxid emissziós értékeit. Az anyavállalat globális célkitűzéseinek megfelelően a Nestlé Purina gyárban már hat éve megújuló forrásokból származó áramot használnak, az ipari hulladékot pedig vagy anyagában hasznosítják újra, vagy hőenergia formájában − tájékoztatott a Nestlé.

 

A büki üzem a cégcsoport állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja

Magyarországon a Nestlé több mint 30 éve van jelen. A büki beruházásával együtt immár 325 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon, és továbbra is hosszú távú hazai jelenléttel tervez − írja a vállalat.

A svájci vállalat Magyarországon három gyárában - Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön -, illetve budapesti központjában összesen több mint 2500 embert foglalkoztat.

A cégcsoport állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja, a büki Purina gyár 2023-ban ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját. Termékei a világ több mint 50 országába jutnak el Bükről.

Mi épül?Market Építő Zrt.BükNestlé Hungária Kft.üzemépítésüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés