2024.02.26, Hétfő
A belvárosban is lehet zöldet varázsolni, többszintű park épült az V. kerületben
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu és Marosi Péter

A belvárosban is lehet zöldet varázsolni, többszintű park épült az V. kerületben

magyarepitok.hu

2023.04.11. 12:23

A Penta Kft. által kivitelezett beruházás egyik érdekes eleme a levegőbe emelt sportpálya, de a fenntarthatóság jegyében további egyedi megoldások is születtek.

A budapesti V. kerületi Bástya utcában idén március 31-én felavatták a Penta Kft. generálkivitelezésében elkészült, és 2022. év elején átadott közpark Építőipari Nívódíjának tábláját. A Belvárosban kialakított új park a rangos díjat komplex infrastrukturális létesítmény kategóriában nyerte el még tavaly decemberben.

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu és Marosi Péter


Az eseményen a generálkivitelező Penta Kft. képviseletében Borbély Máté István ügyvezető, a megrendelő Belváros Önkormányzata képviseletében Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester, a beruházás bonyolító Belváros-Lipótváros Zrt. képviseletében Siroki Attila vezérigazgató, a tervező Város-Team Pannon Kft. képviseletében Koszorú Bálint ügyvezető, a Bíráló Bizottság képviseletében pedig Golda János Ybl és Príma díjas építész vett részt.
 

A megnövelt térérzet látványos megoldásokkal párosul

A Bástya park elnevezést viselő multifunkcionális új városi miniparkot a Mátyás király uralkodásának idején emelt pesti városfal mellett alakították ki, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem közelében, ahol a szomszédos óvoda igényeit is kiszolgáló játszótér is kialakításra került.

A beruházás eredményét elbíráló bizottság elsősorban az okos helykihasználást emelte ki:

„A szűk hely ellenére megnövelt térérzet látványos megoldásokkal és játékos színekkel párosul. Jó példa arra, hogy a belvárosban is lehet minőségi zöldet varázsolni.”


Egy kilátóterasz is épült, esővíz biztosítja az öntözést

A hatékony térkihasználás látványos eredménye a különböző építészeti megoldásokkal létrehozott többszintes park. Mind funkcionálisan, mind formailag igen gazdag, sokszínű világ, amelyben eggyé válik a múlt és a jelen, a játék és a tanulás lehetősége, az aktív kikapcsolódás és a pihenés. A helyi különlegességek közé tartozik, hogy a várfal-sétányon haladva egy lépcsőn a városfalat bemutató térre érkezünk, mely a szabad terek rendszerében a legmélyebben fekvő (-2,1m) terület. Innen szemlélve a városfal is közel teljes magasságában látható, valamint innen nyílik a fedett bemutatótér bejárata is. A tér részét képezi ezen kívül a lépcsősen emelkedő üléssorokból alakított szabadtéri nézőtér.

Látványos eleme a levegőbe emelt sportpálya, amely alatt egy naptól, esőtől védett játszótér jöhetett létre, összekapcsolva azt a bemutató térrel, ahol akadálymentesen is megközelíthető többfunkciós közösségi teret alakítottak ki.

A Bástya park komplexitását jól mutatja, hogy az egyszerre képes kiszolgálni kisgyermekes anyukákat, az ovisokat, a kisiskolásokat, a fiatalokat, a családokat, az unokákra vigyázó nagyszülőket, a nyugdíjasokat. Ezért alakítottak ki akadálymentes pelenkázót a kisbabáknak, játszóeszközöket a gyerekeknek, sportpályát, bringatámaszt a fiataloknak, padokat a megpihenni vágyó nagyszülőknek.

A hely különlegessége a városfal és a ráépült tűzfalak által meghatározott Gellért-hegyre néző látványtengely, így a parkot a kilátópont létrehozásával sikerült a Dunával is összekötni.

A téren ma is látható középkori - több mint 8 méteres magassággal, 50 méteren át húzódó - városfalat is érintette a felújítás: egy gyilokjárót kapcsoltak hozzá, valamint a falsíkból kilépő kilátóteraszról a Gellért-hegyi sziklakápolnára nyílik kilátás.

A Bástya park ökologikus és ökonomikus üzemeltetési szemlélettel került megvalósításra. A zöld felület arányát 4,5 százalékról 53-ra növelték, 23 új fát ültettek, zöldfalakat létesítettek, a klímatudatosság alapján az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg. A kiszolgálóépület fűtése nem gázzal, hanem levegő-hőszivattyúval történik. Mindezeken túl páraoszlopokat, ivókutakat, forgószékeket, szökőkutat, design finombeton padokat helyeztek el, egyedi térvilágítással.

A Bástya utca mentén húzódó sétány Veres Pálné utcához közeli végén található a pergolák alatt, az itt kialakított térrészek biztosítanak helyet a szabadidő eltöltéséhez, amelyet nagyon kellemes helyé tesz majd a pergolákra gyorsan felfutó növényzet, amely árnyas lugast hoz majd létre a belvárosi környezetben.

Galéria

Mi épül?Penta Általános Építőipari Kft.közterekÉpítőipari NívódíjfenntarthatóságtervezésVáros-Team Pannon Kft.