2024.05.04, Szombat

Hirdetés

Elérte legmagasabb pontját a BMW-gyár Debrecenben - felkerült a bokréta a KÉSZ Csoport munkájával a festőüzemre
Főkép: BMW Group, fotók: KÉSZ Csoport, BMW Group

Elérte legmagasabb pontját a BMW-gyár Debrecenben - felkerült a bokréta a KÉSZ Csoport munkájával a festőüzemre

magyarepitok.hu

2023.04.06. 13:03 - Szabó Ákos

A 90 ezer négyzetméteres alapterületű üzem, mely csak az egyik, de legmagasabb eleme a hatalmas BMW-gyárnak, elérte a 26 méteres magasságot.

Hirdetés

Folyamatos és egyre látványosabb az előrehaladás a BMW debreceni gyárépítkezésénél, a szerkezeti oszlopokból kialakuló festőüzem épülete is napról napra egyre inkább felölti végső formáját – derül ki a német autógyártó sajtóközleményéből.

A lendületet jól mutatja, hogy a projektelem a napokban elérte legmagasabb pontját: tető került a 26 méter magas épületre. A jelentős mérföldkő megünneplésére rendezett bokrétaavatón csütörtökön a beruházó BMW Group és a kivitelező KÉSZ Csoport megvendégelte az építkezésen dolgozókat, eddigi munkájukat megköszönve.

 

Varga Mihály, a KÉSZ Csoport alapító-tulajdonosa

A KÉSZ Csoport portóliójában kiemelt helyet foglal el a BMW-gyár

A hatalmas gyárépítési projektben a magasépítésben a KÉSZ Csoport a festőüzem mellett többek között az elektromos alállomás és a központi épület munkálatain is dolgozik, Kiss Gáborral, a Magyar Építők 2023 januári Hónap Mérnökével, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. monolit szerkezetépítési főmérnökével is a gyár építési területén vettük fel interjúnkat.

 

Tápai Árpád, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese

Lapunk külön információkat is kapott a hatalmas beruházásról és annak most mérföldkövet elért részéről. Tápai Árpád, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese kifejtette:

„a KÉSZ Csoport generálkivitelezésében épülő debreceni BMW Gyár építése nem mindennapi helyet foglal el a KÉSZ Csoport portfóliójában, hiszen az egyik legnagyobb építőipari beruházásunk a vállalat több, mint 40 éves története során. Rendkívüli napot tudhatunk magunk mögött, mivel a bokréta felkerült az épület tetejére."

 

Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója

 

Így haladtak eddig a hatalmas létesítmény összetett projektjei

A debreceni BMW-üzemkomplexum ezektől különálló, jelentős üzemrészeinek magasépítési generálkivitelezésében a Market Építő Zrt. munkájáról is írtunk már az óriásprojektben, ez utóbbi cég az előkészítésben is jelentős szerepet játszott, illetve a létesítmény építkezésében ugyancsak részt vesz a víz- és mélyépítési munkákban is elismert Szabadics Építő Zrt. A teljes terület speciális mélyépítési munkáin dolgozott a HBM Soletanche Bachy Kft. is és a lista még így sem teljes.

 

A legnagyobb kihívást jelentő épület bokrétaünnepét tartották meg, más BMW-projekten is hasznos tapasztalatot szereztek

A 90 000 négyzetméter alapterületű festőüzem nem csak a legmagasabb, de egyben legnagyobb kihívást jelentő épület is a BMW Group Gyár Debrecen építkezésén – fejti ki a beruházó a közleményében. A német vállalat által támasztott, minden korábbinál szigorúbb fenntarthatósági és energiahatékonysági szempontok rendkívül komplikálttá teszik a háromszintes, 26 méter magas épület kivitelezését, azonban az így szerzett tudás és tapasztalat a későbbiekben bármely más BMW Group gyár átalakítása esetén hasznosítható lesz – emelték ki.

 

 

„Ez az épület, a festőüzem nagyon fontos mindannyiunknak. A jövőben, ha meglátnak egy NEUE KLASSE modellt az úton, gondoljanak erre az épületre és arra, hogy munkájukkal Önök is hozzájárultak az autó elkészültéhez”

– hangsúlyozta az építkezésen dolgozók számára Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen igazgatója.

 

Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen igazgatója

 

Új fenntarthatósági mércét állítanak fel Debrecenben

A német autóipari konszern arra is rámutat: a BMW Group Gyár Debrecen a vállalatcsoport első olyan üzeme, amelyet már a tervezés első fázisától teljes egészében az iFACTORY koncepció mentén fejlesztettek, a hatékony, környezetbarát és digitalizált gyártás jegyében.

 

 

A debreceni üzem rendkívül magas fenntarthatósági mércét állít fel. Ez többek között 4500 fa ültetését, esővíz és megújuló energia használatát jelenti. Sőt, ezen túlmenően egy hosszú távú, Debrecenre szabott, átfogó biodiverzitási stratégia kialakítása is folyamatban van. Az erőforrás-hatékony megközelítés jegyében már a bokrétaavatón is egy földlabdás fa helyettesítette a hagyományos bokrétát, amely fát hamarosan el is ültetik a telephelyen.

„Ezzel az üzemmel, ehhez a fenntartható elköteleződéshez biztosít lehetőséget a BMW Group, hiszen a NEUE KLASSE modellek, amelyek ebben a gyárban mutatkoznak majd be, az új, a jövőért és környezetért felelős világot szolgálják majd” – hangsúlyozta az eseményen Papp László, Debrecen polgármestere.

 

A jövő technológiáit alkalmazzák az építkezésben

A hatékony és digitális gyártás előfutáraként – több mint két évvel a termelés hivatalos beindítása előtt – már most folyik a járműgyártás a leendő debreceni gyárban, legalábbis digitális formában, hiszen Debrecen a BMW Group első olyan létesítménye, amelyet teljesen virtuálisan terveznek és validálnak. Ez egyúttal fontos lépés például az új rendszerek virtuális üzembe helyezésének a folyamatos tervezési folyamatba való integrálása és automatizálása felé is.

Debrecenben a BMW Group egy teljes értékű autógyárat épít fel, présüzemmel, karosszériaépítő részleggel, fényezőműhellyel és összeszerelő csarnokkal, valamint az elektromos hajtáshoz szükséges akkumulátorcellák összeszerelését házon belül lehetővé tevő, egyedi akkumulátor-összeszerelő üzemmel.

A több mint 400 hektárnyi területen elterülő üzem a tervek szerint 2025-ben kezdi meg a termelést, több mint 1500 munkavállalóval, egyben ekkor gördül le a gyártósorról a Debrecenben debütáló, tisztán elektromos meghajtású NEUE KLASSE első modellje is.

 

 

Galéria

Mi épül?KÉSZ CsoportBMW-gyárDebrecenüzemépítésüzemfejlesztésbokrétaünnepinnovációfenntarthatóságMarket Építő Zrt.HBM Kft.

Hírlevél

Hirdetés