2024.04.24, Szerda
Újabb hatalmas beruházás Debrecenben - letették az EcoPro új gyárának alapkövét
Illusztráció: Az EcoPro BM központja Dél-Koreában

Újabb hatalmas beruházás Debrecenben - letették az EcoPro új gyárának alapkövét

mti

2023.04.21. 11:45 - Szabó Ákos

A komplexumban évente mintegy 108 ezer tonna elektromos akkumulátorokhoz szükséges katódanyagot fognak előállítani.

Hirdetés

Letették a dél-koreai EcoPro mintegy 280 milliárd forintos beruházásának alapkövét Debrecenben, az elektromos akkumulátorokhoz szükséges katódokat gyártó vállalat üzemében 630 új munkahely jön létre

- jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a hajdúsági városban.

 

Az elektromos autók térnyerése a fenntarthatság szempontjából is fontos

A cég első, Dél-Koreán kívüli üzemének alapkőletételi ünnepségén arról számolt be, hogy a gyárban évente mintegy 108 ezer tonna katódanyagot fognak előállítani az Európában szokásosnál is jóval szigorúbb környezetvédelmi előírások mellett. A 280 milliárd forint értékű beruházást az állam 30 milliárd forinttal támogatta.

A miniszter hangsúlyozta: a környezetvédelem szempontjából fontos az elektromos autók térnyerése, azokhoz pedig elektromos akkumulátorok, márpedig a nyugati autóipari vállalatok teljesen függővé váltak a keleti akkumulátorgyártóktól.

 

Hong Kju Dok dél-koreai nagykövet, Ri Dong Csi tulajdonos, elnök-vezérigazgató, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pósán László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Papp László polgármester (b-j) a dél-koreai EcoPro mintegy 280 milliárd forintos beruházásának alapkőletételén Debrecenben 2023. április 21-én.

 

Hosszú távú stratégia része a fejlesztés

Aláhúzta, hogy a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közül hét kínai és három dél-koreai. Leszögezte: a következő évek egyik meghatározó gazdasági folyamata ezen cégek Európába települése lesz, a kérdés pusztán az, hogy hol fogják létrehozni az új üzemeiket és hozzátette, hogy Magyarország célja az, hogy ide érkezzenek ezek a beruházások.

Az állam a debreceni déli gazdasági övezet fejlesztéséhez eddig 140 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztésekről hozott döntést, és előkészítés alatt van további 360 milliárd forintnyi fejlesztés.

 

A hivatalos ceremónia előtt egyes építési folyamatok már gyakran elindulnak egy ekkora méretű beruházáson (fotó: Facebook/szijjarto.peter.official)
Mi épül?Debrecenüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés