2024.03.19, Kedd
A Paksi Atomerőműben sikerrel alkalmazták a Layher innovatív AGS állványrendszerét
Fotók: Layher

A Paksi Atomerőműben sikerrel alkalmazták a Layher innovatív AGS állványrendszerét

magyarepitok.hu. Layher

2023.05.31. 17:00 - Kolinek Nóra

A Layher AGS rendszert az üzembiztonságot fokozó beruházás keretében használták először az atomerőműben a gyakorlatban.

Hirdetés

2020 novemberében kezdődött meg a Paksi Atomerőmű üzembiztonságának és védelmi rendszerének további erősítését szolgáló beruházás. A projekt célja a konténment (acél és vasbeton szerkezetű, hermetikus épületegyüttes, amely az atomreaktort a reaktortartályt és fő berendezéseket veszi körül – a Szerk.) lassú túlnyomódás megakadályozása baleseti helyzetben.*

Az állványozási feladatokat a D.C. THERM Üzemi Szolgáltató Kft. valósítja meg Layher megoldások felhasználásával, mely vállalat évek óta jelen van a Paksi Atomerőmű területén, és lát el kivitelezési feladatokat.

A feladat során az erőmű lokalizációs tornyainak vasbeton falára csővezetéket és a hűtőberendezésekhez szükséges villamos betápkábel nyomvonalat szereltek. A munkához a Layher homlokzati állvány megoldásait vették igénybe.

A még biztonságosabb állványépítés érdekében a Layher kifejlesztette az AGS rendszert, mely lehetővé teszi, hogy a homlokzati állvány építése közben már az alsó, biztonságos szintről beépíthessük a következő munkaszint korlátjait, így az állványozót folyamatosan kétsoros oldalvédelem biztosítja a zuhanás ellen.

A munkálatok a 3-as blokknál kezdődtek, jelenleg a 2-es blokk üzembehelyezése már megtörtént, 3-as blokk szerelése készen van, az üzembe helyezés 2023 júniusában várható.

A munka az 1-es blokkal folytatódik, melynek üzembe helyezése a tervek szerint 2023 novemberében várható. A teljes projekt a 4-es blokk üzembehelyezésével zárul várhatóan 2024 májusában.

Fotók: Layher

Kollektív védelem az állványzaton végzett munka során

A Layher AGS moduláris állványrendszer rendszer tipikus felhasználási területe a nagy felületű homlokzatok, és olyan kivitelezések, ahol az építési sebesség mellett a munkavédelem és a leesésbiztonság is kiemelt szereppel bír.

Ez a rendszer egyesíti a homlokzati állványrendszerek előnyeit a moduláris állványzat rugalmas szerelhetőségével. Ennél a projektnél a kötelezően alkalmazandó belső korlátok miatt plusz előnnyel járt az AGS rendszer, hiszen a külső, normál korlátok szerelésénél elért előnyök a belső oldali szerelésnél is érvényesültek.

A nagy faltávolság miatt a belső oldali korlát szintén AGS rendszerrel készült, mely lehetővé teszi a korlátok előre beszerelését a már elkészített, biztonságos állványszintekről.

A rendszer nagy előnye, hogy a védőkorlátok utólagos bővítése és kiegészítése a szerelési sorrendtől függetlenül lehetséges. Az AGS rendszer bontása az összeszereléssel fordított sorrendben történik. Fix bontási irány nincs, ami maximális rugalmasságot jelent a helyszínen.

Mivel a rendszer kompatibilis az Allround rendszerrel, annak kiegészítő elemeit – pl. konzolok, rácsostartók – fel lehetett használni. Ezáltal elkerülhető volt az azonos funkciójú alkatrészek duplikációja az egyes termékcsaládok között. Ezen felül a járólapok az összes Layher termékcsaládban közösek.

A Layher AGS rendszer további előnyei, hogy Lightweight (LW), azaz könnyű súlyú acélelemeket tartalmaz, melyek kis önsúlyuk mellett nagy teherbíró képességgel rendelkeznek.

A könnyű AGS korlátok szerszám nélkül rögzíthetők a piros biztonsági zárnak köszönhetően, amelynek segítségével előre kiépíthető a rendszerbe integrált megerősített oldalvédelem, meghatározott szerelési irány nincs, tetszőlegesen építhető.

A gyors szerelhetőség érdekében első szint áthidalásához az állványrendszeren négyékfejes rácsos tartók találhatók, emellett a csővezeték biztonságos megközelíthetősége és a biztonságos, zárt kialakíthatósága miatt a belső oldalon Allround csúszókonzolokat helyeztek el.

A Layher tervezéssel is támogatta a kivitelezést

Az innovatív állványrendszer alkalmazásának előzetes tervezését a rendelkezésre álló 2D tervek alapján a Layher végezte el, AutoCAD és Layplan Classic valamint Layplan CAD segítségével. Az állvány szerkezeti és funkcionális kialakításának jóváhagyását követően a végleges kiviteli terveket a megrendelő által megbízott statikus tervezőiroda készítette, melyhez a Layher biztosította a használati és felépítési útmutatót, valamint azokat a további dokumentumokat, 3D fájlokat melyek az állványelemek teherbírási jellemzőit, és részletes geometriai jellemzőit tartalmazzák.

A Layher folyamatosan együttműködött a tervezőirodával és a megrendelővel, és szakmai iránymutatásával is támogatta a kivitelezést a statikai paramétereket, összeszerelhetőséget, kompatibilitást, rendelkezésre állást (raktárkészlet/szállítási idő) illetően.A fentieken túl a Layher oktatást nyújtott az állványépítők számára az állványrendszer biztonságos építéséről és használatáról.

Az épülő állványt 3D szkenneléssel is felmérték, annak érdekében, hogy az a tervekhez igazodva és megfelelő minőségben épül-e. A rácsostartó lehajlása is pontosan mérhető volt, és a mért érték visszaigazolta a statikai számításokat. Az állvány teljes magassága 52 méter.

A Layher állványrendszere teljesítette a Paksi Atomerőmű által támasztott legmagasabb szakmai és munkabiztonsági elvárásokat, a feladat a tervezéstől a megvalósulásig zökkenőmentesen zajlott.

 

*Egy esetleges baleseti helyzetben a reaktorakna elárasztása esetén a reaktortartályban levő olvadék maradványhője a tartályfalon keresztüli hőátadás közvetítésével a reaktoraknában található hűtőközeget felmelegítené. A hűtőközeg elgőzölgése folytán a konténmentben megnövekedne a gőz mennyisége, és amennyiben a sprinkler rendszer (vízzel oltó/ üzemelő rendszer) nem lenne működőképes, úgy a konténment nyomása is fokozatosan növekedne. Forrás: pakspress.hu

Galéria

Mi épül?Layher Kft.állványzatállványozásPakspaksi atomerőmű

Hírlevél

Hirdetés