2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Visszakapta épített örökségének szecessziós díszét Veszprém
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu (a képek március végén készültek)

Visszakapta épített örökségének szecessziós díszét Veszprém

magyarepitok.hu, mti

2023.05.10. 12:57 - Szabó Ákos

A Ruttner-ház a Cemix termékeivel újult meg.

Hirdetés

A közelmúltban számoltunk be az akkor már jól haladó veszprémi Ruttner-ház projektjéről, melynek során a veszprémi óvárosban egykor vas- és fűszerkereskedésként működő épületet romos állapotából újjáélesztették, miközben megőrizte egykori homlokzatát és klasszicista jellegű belső udvarát

A dunántúli vármegyeszékhely európai kulturális fővárosi titulusához méltó fejlesztést a Kuti és Fia Kft. kivitelezte, a tervező az I-Quadrat Kft. részéről Madarasi-Papp Rita. Az 1850-es években emelt, később szecessziós stílusban átépített műemléképület a Cemix Hungary Kft. termékei segítségével nyerte vissza régi fényét.

 

A város aranykorából származó műemlék lett újra szerves része a veszprémi életnek

 

 

A május 10-i átadó ünnepségen Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy az épület 1,4 milliárd forintból újult meg és egyben felidézte azt is hogy Veszprém aranykora a 19. század végére, 20. század elejére tehető.

A Ruttner-házban a 33 vendég fogadására alkalmas szálláshely mellett egy kávézó is helyet kapott, a Várbörtön kiállításhoz kapcsolódva pedig jegypénztárat és fogadóteret is kialakítanak.

Az épületet Ruttner János vaskereskedő építette át földszintes házból emeletes lakóházzá az 1850-es években. Az emeleten a család lakott, a földszinten pedig a kereskedés működött. A ház 1958 óta országos műemléki védettség alatt áll.

Mi épül?Cemix Hungary Kft.VeszprémKuti és Fia Kft.I-Quadrat Kft.műemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés