2024.04.25, Csütörtök
Romos állapotból született újjá Veszprém szecessziós épülete
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Romos állapotból született újjá Veszprém szecessziós épülete

magyarepitok.hu

2023.03.30. 18:33 - Hegedűs Gergely

Az egykori kereskedőház hostelként működik tovább a felújítás után, amelynek számos kihívását kezelték sikeresen a Cemix Hungary termékei által.

Hirdetés

Már a zajlik a romos állapotából újjávarázsolt Ruttner-ház műszaki átadás-átvétele Veszprémben. A 2021 novemberében elkezdett projektet a Kuti és Fia Kft. kivitelezte, a tervező az I-Quadrat Kft. részéről Madarasi-Papp Rita. Az 1850-es években emelt, később szecessziós stílusban átépített műemléképület a Cemix Hungary Kft. termékeivel újult meg.

A nettó 1,3 milliárd forintos beruházás a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg a Jókai utcában. A sokáig leromlott állapotban lévő épület külseje és belseje is szinte teljesen átalakult. Az egykori kereskedőház hostelként születik újjá, amely elsősorban osztálykiránduló csoportokat fogad majd.

A Ruttner-háznak egy másik funkciója is lesz: a 2023-ban szintén megújuló várbörtön múzeum fogadótereként működik majd: a jövőben a törvényszék épülete helyett a Ruttner-házból lehet majd bejutni a kiállításra.


A homlokzat is visszanyerte egykori pompáját

A kétszintes épületben a mostani beruházásnak köszönhetően megoldották a sómentesítést a falakon, kijavították a tetőszerkezetet, és új szigetelést kapott a ház. Az utcafronti homlokzat visszanyerte egykori pompáját.

Az épület megújuló belső tereiben a fent említett hostel egy közel 40 fő befogadására alkalmas szállásként jött létre. Mindezek mellett a földszinten egy kávézót is kialakítottak. 

Az épület udvara szintén megújult, itt megépült egy liftszerkezet is, amely a várbörtön múzeumhoz viszi fel a vendégeket. A lift esetében a tervezők és a kivitelezők figyelmet fordítottak arra, hogy az harmonizáljon a rusztikus környezetével.

A projekt egyik érdekessége, hogy a kutatások során a ház több szobájában is előkerültek díszítőfestések. Több hónapos restaurátori munkával sikerült előhozni a ráfestett rétegek alól az egykori képeket: többek közt felfedezhető egy híd, egy malomépület és erdős hegyoldal is, amelyek valószínűleg veszprémi motívumok lehettek.


A helyhiány miatt komoly szervezést igényelt a projekt

A lapunkat a kivitelező cég részéről az ügyvezető igazgató tájékoztatta a projektről. „Az épület felújítása és rekonstrukciója sokfajta speciális szakterületet igényelt, a különböző szakemberek összeghangolása, koordinálása nagy kihívás volt” – ismertette Kuti Attila. „A kivitelezés nagy nehézsége az elégséges hely hiánya volt, ez komoly szervezést kívánt.”

Arra is kitért, hogy a legelejétől követni az épület felújítását az átadásig már önmagában izgalmas feladat volt: „Szerencsések vagyunk, hogy veszprémi kivitelezőként mi nyerhettük el ezt a kihívást.”

Az ügyvezetőt a felújításhoz a termékeket biztosító gyártóról is megkérdeztük: „Sok-sok éve állunk partnerkapcsolatban a Cemix-el, az elmúlt évek alatt jó néhány projektben vettünk részt közösen. Mindig jól tudtunk együttműködni, ezúttal sem volt másként: teljes mértékben elégedettek vagyunk termékekkel és a szállítással is.” Hozzátette, a helyszínen való anyagszállítás ütemezetten történt és kivétel nélkül minden anyaghoz megkapták a Cemix által kiküldött technikus szakmai tapasztalatait, továbbá segítségét az anyag felhasználásával kapcsolatban.


Ez a rétegrend minden felmerülő problémára jó választ adott

A felújításban fontos szerepet betöltő Cemix leginkább a szárítóvakolatok révén volt érintett a projektben – tudtuk meg a vállalat projektvezetőjétől.

„A nedves és sóterhelt falak kezeléséhez szükséges termékek kaptak hangsúlyt, ezen belül a WTA vakolat-rendszer” – mondta el Grósz Gergő.

„Természetesen helyszíni mintavételek alapján alakítottuk ki a termék portfoliót, továbbá a saját laborunkban elvégzett mintabevizsgálások segítségével.”

A pincerészt érintő munkákhoz a WTA Eurosan W vízeloszlató alapozót, a WTA Eurosan VS gúzoló szárazhabarcsot, valamint a WTA Eurosan UP alsóvakolatot és a WTA Eurosan OP felsővakolatot alkalmazták. „Erre került rá az Eurosan FP (Feinputz) páraáteresztő simitóvakolat, végül pedig egy szilikátfestéket kapott a terepszint alatti pincerész” – árulta el Grósz Gergő.

A belső oldalon a falak helyenként sóterheltek is voltak, de inkább a nedvesség volt a jellemző: „Itt ugyanezt a WTA-rendszert kapta az épület, azzal a különbséggel, hogy itt a vízeloszlató alapozóra nem volt szükség.”


A várfalat is alkalmassá kellett tenni a szigetelés fogadására

A projektvezető további speciális projektrészekről is beszámolt. „Az épület egy része egybeépült a várral, lényegében itt a várfal képezi az épület falát. Ezen a felületen egyrészt nagyon vastagon kellett vakolnia a kivitelezőnek, másrészt meg kellett oldani a vízszigetelést.”

Ennek megfelelően egy régi rakott kőfalat kellett alkalmassá tenni a szigetelés fogadására: „Ide megoldásként az Eurosan AP kiegyenlítő vakolatot tudtuk szolgáltatni. Ezzel töltötték ki a fugákat, és ezzel képeztek egy bevonat réteget a terméskőfalon. Ez alkalmassá tette a falat arra, hogy az Eurosan W vízszigetelést felhordják rá.”

Ezt követően már ugyanaz a WTA-vakoltrendszer mehetett rá, mint az előbb említett falakra, valamint megtörténhetett az injektálás. „Hogy a felületet injektálásra alkalmassá tegyük, vagyis az injektálószer ne folyjon ki a fugák közül, ahhoz az Eurosan AP és az Eurosan W alkalmazása volt szükséges megfelelő vastagságban.”


A páraáteresztő festék a restaurátorok számára is jó megoldás

További érdekesség, hogy az épület falfestményeit helyreállító festő restaurátorok is a Cemix SilikatTop homlokzatfestéket alkalmazták az épületben.

„A restaurálandó felületeknél fontos, hogy ezek jó páraáteresztő képességgel bírjanak azért, hogy a nedvesség ne gyűljön fel.” Ez a szempont kiválóan tudott teljesülni a Cemix páraáteresztő terméke által.

A Cemix a beruházásban a boltozatok vakolásához is segítséget biztosított, valamint a stukatúr mennyezetek felújításához. „Itt az Eurosan EP szárítóvakolatunk került felhordásra, szintén Eurosan VS gúzolóval, amely rendre az előfröcskölője ennek a rendszernek.” Hozzátette, miután a mennyezet nem volt annyira sóterhelt és nedves, oda megfelelt a kevésbé magas műszaki paraméterekkel rendelkező szárítóvakolat is.” Szintén támogatta a Cemix az új stukatúr mennyezetek elkészítését a perlites vakolatok által.


Jelenleg is több projekten is dolgozik együtt a két vállalat

Az épület megújult udvarát térkövekkel alakították ki bazaltkockákat alkalmazva. Ehhez a Cemix fugázóját, a Colorin Rock Plust használták. Mindezeken túl a homlokzat felújítása is a gyártó cég termékeivel valósult meg: „Ott is a fent említett vakolatrendszert használták, szilikátfestékkel.” Ugyancsak megjelentek a Cemix-termékek a hidegburkolásnál a kenhető vízszigetelés, illetve a csemperagasztók és fugázók által.

Grósz Gergő zárásként fontos tényezőnek jelölte meg, hogy a Kuti és Fia Kft.-vel évek óta megvan az együttműködés, kölcsönös elégedettség mellett. „Jelenleg is több projekten is dolgozunk együtt, nem csupán a műemléképületekre kiterjedően, és számos esetben zöldmezős beruházásokat is megvalósítva.”

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.Kuti és Fia Kft.Veszprémműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés