2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Miközben állványozzák Miskolc nevezetes kilátóját, a következő ütem szerződését is aláírták
Látványterv: Műépítész Kft.

Miközben állványozzák Miskolc nevezetes kilátóját, a következő ütem szerződését is aláírták

magyarepitok.hu

2023.06.22. 18:33 - Hegedűs Gergely

A kilátó környéke közel egymilliárd forintos beruházásban újul meg, többek közt a szabadtéri teraszt és a zöldfelületet is rendbe teszi az Épkar Zrt.

Hirdetés

Már zajlanak munkálatok a miskolci Avas kilátón, amely az Épkar Zrt. kivitelezésében újul meg. A munkaterület lapunk által is bemutatott márciusi átvétele után a boon.hu ezúttal arról számolt be, hogy már elkezdődött az építmény körbeállványozása. Emellett azt is megírták, hogy a kilátóról leemelték a toronymagasítást, ezáltal 12 méterrel alacsonyabb lett az építmény.


Szabadtéri előadóestek és zenei rendezvények is lehetővé válnak a teraszon

A lap ugyanakkor az átfogó projekt következő lépéseit is részletesen bemutatta, eszerint a kilátó környezetére kiírt közbeszerzési pályázatot ugyancsak az Épkar Zrt. nyerte el. A 900 millió forintos beruházást már alá is írta a miskolci városházán Veres Pál, Miskolc polgármestere és Szeivolt István, az Épkar Zrt. vezérigazgatója.

A fejlesztés egyik fő elemeként a kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. Továbbá a jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolatot felbontják és biztosítják a szint akadálymentes megközelítését.


A Tornyalja utca teljes egészében megújul

Szintén megújul a kilátó alatti rendezetlen zöldfelület: a közel 400 négyzetméteres, kitűnő panorámájú területre padokkal ellátott sétányt terveznek, amelyet fa szerkezetű lugasokkal árnyékolnak. A kilátó körül boltok, étterem és kávézó is épül, ugyanakkor a kilátóhoz vezető egyik lépcső is megújul, akárcsak a terület világítása, padjai és hulladékgyűjtői. A sétány mentén 430 alacsony és talajtakaró cserjét ültetnek ki.

Mindezek mellett megújul az a bekötőút is, amely az autóbuszvégállomást köti össze az avasi kilátóval. Szintén a kiírás része az Avashoz tartozó Toronyalja utca teljes hosszában történő felújítása: itt felszedik és újrarakják a nagykockakő burkolatot a meglévő kövek felhasználásával mintegy 400 négyzetméter területen. Ugyanakkor a jelenlegi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontják és azok burkolatát is kockakőre cserélik.

A munkálatok egy további része a Palóczy-emlékmű és Bortanya közötti lépcsősort érinti: ezek során a lépcsősor pihenőit, oszlopait javítják, továbbá ez emlékmű közvetlen környezetében a beton burkolatok és a nagyméretű lapok helyreállítását végzik el.

Mi épül?Épkar Zrt.AvasMiskolc

Hírlevél

Hirdetés