2024.05.19, Vasárnap
Újabb felvonás: elkezdődhet a József Attila Színház bővítése
Az engedélyezési tervhez készült látványtervek. Forrás: ArchiNEST Kft.

Újabb felvonás: elkezdődhet a József Attila Színház bővítése

magyarepitok.hu

2023.07.06. 10:33 - Bíró Beáta

A Fejér­­-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. és az Építő- és épületkarbantartó Zrt. (Épkar) konzorciuma újíthatja fel a nagymúltú teátrumot.

Hirdetés

Megújul és csaknem ezer négyzetméterrel bővül a XIII. kerületi József Attila Színház. Az Európai Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a Váci út 63. szám alatt található épület rekonstrukcióját a Fejér-B.Á.L. Zrt. és az Épkar Zrt. kivitelezi. A munkálatokat a színház részbeni működése mellett kell megvalósítani. A beruházás értéke nettó 5 072 953 809 forint.

A bővítési terveket az ArchiNEST Építész és Mérnökiroda Kft., az Art´O-Dom Első Otthonépítő Kft. és a Színház-Terv Kft. készítette el. A cégeket közbeszerzési eljárás során választották ki még 2021-ben.

A megjelent hirdetmény szerint a pince és a földszint felett ötemeletes, összesen 5526 négyzetméter hasznos alapterületű, akadálymentesített épületet alakítanak ki.

 

 

Teljes felújításon esik át a nézőtér

A rekonstrukció érinti a színpad zsinórpadlásának megemelését, illetve a jobb és a bal oldali oldalszínpad kiépítését. Ennek építész, statikai, gépész, valamint elektromos feladatairól is gondoskodnia kell a kivitelezőknek.

Az intézmény nézőtere is teljes felújításon esik át, ez érinti a burkolatokat, valamint korszerűsítik a hang- és világítási karzatot, illetve a páholyokat is.

A színház kiszolgáló területeit akadálymentesítik. Ennek megfelelően kialakítanak két liftet, valamint átalakítják az irodákat, az öltöző blokkokat és a próbatermeket is.

 

 

Modernizálják a hang- és fénytechnikát is

Egy új, reprezentatív közösségi tér kiépítése is a tervek között szerepel, amelyet a teátrum kollégái tudnak majd igény szerint használni. 

A jelenkori követelményeknek megfelelően kicserélik a teljes színház technikát, vagyis megújul a színpadgépészet, az elektroakusztika és a hatásvilágítás is.

Az épület az 1947-1948-ban eredetileg művelődési háznak készült. 1953. december 14-én Déryné Színpad néven operettszínházként kezdett működni. Majd 1955 őszétől József Attila Színház néven a Magyar Néphadsereg Színháza Kamaraszínháza lett. 1956 óta önálló színház. 2017-ben hat éves korszerűsítés keretében az épület belső tereit és homlokzatát is felújították több szakaszban.

 

 

Mi épül?Fejér-B.Á.L. Zrt.Épkar Zrt.építőipari cégekArchiNEST Építész és Mérnökiroda Kft.Art´O-Dom Első Otthonépítő Kft.Színház-Terv Kft.XIII. kerületBudapestszínházfelújítás

Hírlevél

Hirdetés