2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Későbarokk nemesi udvarház újult meg - átadták a Becsky-Kossuth-kúriát (FOTÓK)
Fotók: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/Facebook

Későbarokk nemesi udvarház újult meg - átadták a Becsky-Kossuth-kúriát (FOTÓK)

mti, magyarepitok.hu

2023.08.22. 15:43 - Szabó Ákos

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kúria visszakapta régi fényét.

Hirdetés

Átadták kedden a felújított komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúriát, amelyben az épület és a környék történetét bemutató kiállítás is várja az érdeklődőket. Az államosítás és a természeti katasztrófák következtében leromlott állapotú épületet és környezetét a felújítás után augusztus 22-től eredeti formájában tekinthetik meg az érdeklődők - közölte a felújítást koordináló Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF). Az 1800-as évek első évtizedeiben későbarokk stílusban elkészült kúria restaurációs munkáit a Salisbury Régészeti Kft. végezte el a közbeszerzési adatok szerint.

 

Fotók: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

 

A köznemesi világba látogathatnak el az érdeklődők

A helyszínen látható a Régi históriák a tekintetes urakról című tematikus kiállítás is, amelyben korabeli műtárgyak, különböző infógrafikai tartalmak és interaktív eszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók a vidéki köznemesi életmód jellemzőit, az egykori építkezés egyes folyamatait. A kúria udvarán a majorságban folyó munkáról, az udvarház és az uradalmi cselédek mindennapjairól és az ott élő állatokról, istállókról kaphatnak ízelítőt a látogatók. A kiállítások infrastruktúrájának létrehozására a Salisbury a CPM Mobilier Kft.-vel együtt kötött szerződést a NÖF-fel.

 

 

A kúria épületének felújítása 2020 és 2023 között, mintegy 658 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és 50 millió forint hazai forrásból valósult meg.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretein belül országosan összesen 18 kastély és 12 vár újul meg.

 

 

Galéria

Mi épül?NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft.KomlódtótfaluSalisbury Régészeti Kft.CPM Mobilier Kft.építőipari cégekműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés