2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Megnyílt Debrecen felújított színháza, a Csokonai Teátrum
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Megnyílt Debrecen felújított színháza, a Csokonai Teátrum

MTI; magyarepitok.hu

2023.09.18. 09:05 - Bíró Beáta

Három év alatt állították helyre a 150 éves színház két épületét.

Hirdetés

Nagyszabású gálával indították az új évadot a felújított debreceni Csokonai Teátrumban. A három éven át tartó munkálatok eredményeképpen ősztől egyedülálló, kétépületes, ötjátszóhelyes színház várja a közönséget. A 150 éves intézményt 20 milliárd forintból újították fel és egyben háromtagozatúvá tették: a próza és az opera mellé beemelték a táncot.

Korábban a Latinovits színháznak nevezett Csokonai Fórum rekonstrukciója kezdődött el, a nyáron pedig elkészült a Csokonai Teátrum teljes felújítása is, ahol vezetőváltás is történt a társulat élén. Mátyássy Szabolcs, a színház új igazgatója egy szeptember eleji társulati ülésen azt mondta: a két színházépület összesen akár 1100 nézőt is tud fogadni. Hozzátette: a rekonstrukció 20 milliárd forintba került, ami egyedülálló az országban.

 

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

 

Lapunk korábban már beszámolt Debrecen 1865-ben átadott, emblematikus épületének megújításáról. A generálkivitelező HUNÉP Zrt. gyakorlatilag szerkezetig bontotta vissza az épületet, a színpad alatti részen egészen 6,5 méter mélyre mentek le. A munkálatok a műemlékfelügyelet ellenőrzése mellett zajlottak, tehát fontos volt az értékőrzés.

A Csokonai Színház épületét legutóbb 1983-ban újították fel, de az megközelítőleg sem volt akkora volumenű, mint a mostani, amely 2020 és 2023 között történt meg a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján. Ennek köszönhetően az érkezési tér kivételével a színházat a régi stílusában, az eredeti terveknek megfelelően állították helyre. 

Mivel az értékőrzés jegyében fontos szempont volt, hogy a felújítás előtti padlóhoz hasonló legyen az új burkolat is, valamint az is, hogy illeszkedjen az épületben fellelhető többi – mészkő alapanyagú – padlófelülethez is, a Mapei ULTRATOP terrazzo termékét építették be.

 

Fotó: Mapei Kft. 

 

Az egyedi mintázattal megtervezett terrazzo padlóburkolat, lábazat és büfépult, valamint a büféből nyíló külső terasz önhordó terazzo lap padlójának kialakítását összesen 250 m2-es felületen építették be ezzel a padlóburkolattal. Ezen kívül a lépcsőházban is használták a Mapei-terméket. A megrendelő számára ugyanis fontos igény volt még, hogy a bevonat jól tisztítható és könnyen karbantartható legyen.

Mi épül?Hunép Zrt.DebrecenszínházfelújításMapei Kft.

Hírlevél

Hirdetés