2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Rövidesen elkészül Lechner egyik legérdekesebb épületének felújítása
Épkar Zrt.

Rövidesen elkészül Lechner egyik legérdekesebb épületének felújítása

magyarepítok.hu, mvgyosz.hu

2023.10.27. 07:45 - Móré Levente

Indiai és székely motívumok keverednek az MVGYOSZ székházának patinás épületén.

Hirdetés

Mint arról korábban is beszámoltunk, Lechner Ödön, a magyaros építészetet kutató építészlegenda egyik legkülönlegesebb házát renoválhatja az Épkar Zrt. és a Prím Építő Kft. konzorciuma. Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházának teljeskörű felújítása és bővítése során külön gondot fordítanak a részleteiben is nagyrészt eredeti műemléképület korhű rekonstrukciójára; de elbontják és kortárs eszközökkel újjáépítik a ’70-es években emelt bővítést is. Ennek helyére egy kétszintes, korszerű szolgáltatóház kerül.

 

 

Az Épkar Zrt. Facebook oldalán friss fotókat osztott meg a XIV. kerületben folyó munkálatokról, ami alapján jól látszik, hogy az építkezés hamarosan lezárul, a „véghajrában” már csak az utolsó simításokat végzik az akadálymentesített székházon, ami otthont nyújt közösségi és reprezentatív tereknek, továbbá irodai funkciókat is ellát majd.

 

 

A hazai szecesszió csúcsa

Dr. Sipeki Balás Béla rendelte meg Lechner Ödöntől a villa és a hozzá tartozó kert megtervezését, ami 1905-re készült el. Sipeki egészen 1944-es haláláig élt itt, mivel azonban nem volt örököse, az ingatlant a Hermina Mezei Egyházközségre, a Vakok Szövetségére, illetve a Vakokat Gyámolító Országos Egyesületre hagyta. Így került az egyház kivásárlása és a két szervezet egyesítése után a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének tulajdonába.

Lechner elsőként itt alkalmazta a vakolat mélyítésével kialakított díszítési technikát, a házon emellett fellelhető az építész életművében megjelent összes díszítési típus, többek között az Indiában gyűjtött orientalista és a Székelyföldről származó motívumok is. A kétszintes hall mennyezete barokk templomboltozatot imitál öntött betonból, impozáns lépcsősorát Zsolnay eozin-mázas oszlopok és márványkorlát szegélyezi, míg a télikertben bronz falikút biztosítja a pálmafák és más dísznövények vízellátását.

 

 

Galéria

Mi épül?műemlékfelújításműemlékBudapestÉpkar Zrt.Prím Építő Kft.Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségeépületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés