2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Különleges kivitelezési eljárásokkal épül a MOL tiszaújvárosi hűtőtornya
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Különleges kivitelezési eljárásokkal épül a MOL tiszaújvárosi hűtőtornya

magyarepitok.hu

2023.11.14. 07:45 - Bíró Beáta

A projekt különlegessége az a csaknem 2500 köbméter víz tárolására alkalmas medence, amely egy havária esetén is oltóvizet biztosít a tűzoltók számára. 

Hirdetés

Hűtőtoronnyal bővül a MOL Petrolkémia Zrt. tiszaújvárosi telephelye. A nagy kapacitású műtárgy arra szolgál majd, hogy a propilén gyártás során felhasznált és így felmelegedő ipari vizet lehűtse.

A „Propilén Üzem (Olefin Konverziós Technológia (OCU)) projekt, Hűtőtorony és Tűzivíz ellátás” megvalósításához szükséges kivitelezési munkálatokat az MVM EGI Zrt. megbízásából a SWIETELSKY Magyarország Kft. Észak-Kelet Magyarországi Területi Igazgatósága végzi. Az építés során kiemelten figyelnek a munkavédelmi szempontok betartására, hiszen a munkálatok működő üzemek mellett zajlanak.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A projektben a hűtőtornyon kívül annak kiegészítő létesítményei is megépülnek: egy ún. vegyszeradagoló, egy részáramszűrő, egy tűzivíz gépház, valamint öt akna műtárgy. A SWIETELSKY a szerződésben vállalt ütemtervnek megfelelően még idén befejezi a projektet, ezt követően a technológiai szerelési munkákat és próbaüzemeket, majd az üzembe helyezést a megrendelő végzi el, jövő év elején.

A projekt 2022 novemberében kezdődött a kivitelezéséhez szükséges előkészítő, mérnöki és a megvalósításhoz szükséges felvonulási és alakító földmunkákkal, egy évre rá pedig elkezdődhetett a szerkezetépítés – tájékoztatta lapunkat Markó Péter projektvezető.

 

 

Mint elmondta: a létesítmények egy 9000 négyzetméteres területen helyezkednek el. Fő eleme a hűtőtorony, melynek rendeltetése, hogy a műanyaggyártás során felhasznált és így felhevülő ipari vizet lehűtse, tisztítás után pedig visszatáplálja az üzembe. A torony kb. 2500 köbméter tiszta víz tárolását teszi lehetővé. Ez a vízmennyiség egy havária esetén a létesítménytűzoltóság számára is biztosít oltóvizet.

 

Az óriási vasbeton szerkezethez 215 tonna betonacélt használtak fel

A hűtőtorony kivitelezésének részleteit és paramétereit Balog Mihály művezető ismertette: a felépítmény 700 négyzetméter alapterületű és 15 méter magas, egy 160 köbméteres vasbeton lemezalapon nyugszik. Felépítménye szintén vasbeton, melyet egy 700 négyzetméteres ugyancsak vasbeton födém fed le. A műtárgyon belül két szinten előregyártott gerenda rács tálalható, mely a különböző gépészeti elemeket tartja.

A fő épülethez három melléképület és öt darab kisebb akna csatlakozik, melyek a hűtőtorony technológiai berendezéseinek és gépészeti egységeinek adnak helyet.

„Az elkészült létesítmény kivitelezéséhez mintegy kétezer köbméter betont, 215 tonna betonacélt használtunk fel, melynek beépítéséhez kb. 7000 négyzetméter zsaluzat megépítésére volt szükség” – fejtette ki a beruházás mértékét jellemző adatokat a művezető.

 

 

A munkálatokat különleges megoldással valósították meg

„A kivitelezés során függesztett munkaállványokat használtunk, amelyeket az előre bebetonozott szerelvényekre függesztettük fel. A falzsaluzás, vasszerelés, betonozás is erről a munkaállványról történt, így az építményt nem kellett körbe állványozni, hanem az adott magasságban lévő falszakaszhoz rögzített munkaállványokról történt a munkavégzés”

 – ismertette Balog Mihály. Hozzátette: „a födém zsaluzásához, alátámasztásához egy – a födém alatti – teljes munkaszint kialakítására volt szükség az előregyártott gerenda szintről indulva, mely munkaszint konzolos részeit – a fal csatlakozásnál – ugyancsak a falba bebetonozott hüvelyekkel és az arra függesztett merevítésekkel oldottunk meg. Erre azért volt szükség, mert a födém zsaluzásának fázisában - a megrendelői igény szerint – a gépészeti szerelések a munkaszint és a födém zsaluzatának készítése alatt párhuzamosan készülnek.”

 

 

A medence kiállta a víztartási próbát

A projekt kihívásaként említette a hűtőtorony medencéjének kialakítását, ugyanis a közel 2500 köbméter vízmennyiség megtartását kizárólag a vízzáró vasbeton lemez és falai biztosítják, így a beton megfelelő bedolgozása és utókezelése kulcsfontosságú az épület megvalósításában. A medencetér vasbeton szerkezeteinek csatlakozását vízzáró módon, vízzáró segédelemek beépítésével biztosították. Ennek eredményeként sikeresen zajlott le a víztartási próba, amely folyamatot Balog Mihály a kivitelezés egyik különlegességének tartja.  

„A több napos úgynevezett víztartási próba a medence tér műszaki átvételéhez tartozik, melynek során a terepszint alatt lévő falakon szemmel látható nedvesedéseket keresnek a szakemberek. A felmenő falakon azért is volt szükség a speciális függesztett munkaállványokra, mert szűkös határidő miatt a próba ideje alatt is folyt a kivitelezés, valamint mert a műtárgy mellett egy 2,5 méter mély és 2 méter széles munkagödröt kellett hagyni.”

 

 

Kiemelt biztonsági előírásokat kell betartani

A SWIETELSKY Magyarország Kft. valamennyi projektjén kiemelten figyel a munkavédelmi előírások legmagasabb szintű betartására, ám a MOL Petrolkémia területén belül további, az MPK EBK követelményeiben szabályozott előírásokat is követniük kell. „Ezek a szabályok azért fontosak, mert az építési munkálatokat működő üzemek mellett végezzük. A kivitelezés közben ezért valamennyi olyan munkavédelmi óvintézkedést is végre kellett hajtanunk, amelyek az általános építőipari kivitelezések során nem, vagy csak ritkán szükségesek. Az általános- és a MPK EBK szerinti munkavédelmi szabályok betartásán cégünk a lehető legszorosabban és hatékonyan dolgozik együtt a beruházó szakembereivel, melynek köszönhetően a kivitelezésen nem történt sem munkavédelmi baleset, sem ezzel kapcsolatos esemény” – részletezte Markó Péter projektvezető.

 

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.TiszaújvárosMOLipari beruházás

Hírlevél

Hirdetés