2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Magyar építőipari cégek építhetik újjá az Azerbajdzsán által visszafoglalt települést
azertag.az

Magyar építőipari cégek építhetik újjá az Azerbajdzsán által visszafoglalt települést

magyarepitok.hu

2023.11.24. 13:33 - Hegedűs Gergely

A KÉSZ Csoport kivitelezésében lakóházak, közösségi épületek, kórházak, iskolák, óvodák és sportlétesítmények születhetnek majd újjá.

Hirdetés

Letették az alapkövét az Azerbajdzsán által ősszel visszafoglalt Hegyi-Karabahban lévő Soltanli újjáépítésének - derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményéből. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen jelentette be, hogy a települést magyar vállalatok építhetik újjá: a munkákra a KÉSZ Csoport szerződött, amely készen áll megkezdeni a munkát, amint lehetséges. Az újjáépítés nyomán öt-hatezer ember térhet majd vissza Soltanlibe.

A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar kormány azonnal világossá tette, hogy készen áll részt venni az érintett régió újjáépítésében, és a falu felé tartva is jól látható volt, hogy nagy munka vár a felekre ezen a téren. Emlékeztetett a Baku és Budapest között létrejött megegyezésre, amelynek értelmében magyar cégek építhetik újjá Soltanlit. Szavaiból kiderült, a projektben lakóházakat, közösségi épületeket, kórházakat, iskolákat, óvodákat és sportlétesítményeket építenek újjá.

Szijjártó Péter első európai uniós külügyminiszterként látogatott a régióba, hangsúlyozta, kívánatos lenne a hegyi-karabahi konfliktust végleg lezáró békeszerződés minél hamarabbi aláírása. "Mi, magyarok, békeszerető emberek vagyunk, és tudjuk, hogy önök is mind azok. Hiszünk benne, hogy a régió minden lakójának joga van békében élni a következő években, évtizedekben és évszázadokban" - mondta. A miniszter elmondta, Magyarország már tizenhárom éve dolgozik a valódi stratégiai partnerség kiépítésén a fontos barátnak és szövetségesnek tekintett Azerbajdzsánnal.

Mi épül?KÉSZ Csoport

Hírlevél

Hirdetés