2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Hányattatott sorsú, bezárt területen épül közpark Szegeden
Szeged önkormányzata

Hányattatott sorsú, bezárt területen épül közpark Szegeden

Szeged.hu

2023.12.04. 11:01 - Kürti Krisztián

Több fejlesztési terve is volt a területnek, most a lakossági igényeket követve közösségi funkciót nyer.

Hirdetés

Több évtizede bezárt területen létre parkot a szegedi önkormányzat – írja a szeged.hu. A 107 millió forintos beruházást a Miksi Bau Kft. kivitelezi várhatóan 2024. május végéig.

Az egykori Gyevi temető Szamos utca felőli részén létrejövő közparkban díszburkolatos és járdalapos sétányokat, továbbá padokat és ivókutakat építenek majd ki a közvilágításon és egy megfigyelőkamera-rendszeren túl.

A területre fákat, évelő növényeket, valamint cserjéket is telepítenek. Kertészeti szaktanácsadást is igénybe vettek, hogy a talajviszonyok szerint milyen növényfajták maradnak meg ilyen körülmények között. Ennek megfelelően a növénytelepítési tervben rengeteg faj található.


Több fejlesztési terve is volt a területnek

A szeged.hu cikkéből az is kiderül, a hajdani egyházi temető igencsak hányatott sorsú területnek számít, mivel több évtizede bezárt, a későbbiekben pedig az egyház értékesítette. Az egyes tulajdonosoknak több fejlesztési terve is volt, de ezeknek egyike sem realizálódott.

A terület Szamos utcai része a helyi önkormányzat tulajdonába került, a közparkról a lakossági igények alapján született döntés – idézte a lap Nagy Sándort, Szeged városfejlesztési alpolgármesterét. Hozzátette, a József Attila sugárút menti részen azonban továbbra is kereskedelmi célú beruházás várható, a Spar üzlet építése viszont a plázatörvény miatt nem kezdődött meg.

A cikk szerint a munkálatokat már megkezdték, körbekerítették a munkaterületet, valamint megindultak a földmunkák is. A szegedi önkormányzat 80 millió forintnyi támogatásban részesült a park létrehozásához. A teljes fejlesztés költsége 107 millió forint: a 27 milliós különbözetet az önkormányzat saját forrásból finanszírozza.

Mi épül?SzegedtemetőközparkMiksi Bau Kft.

Hírlevél

Hirdetés