2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Így óvja a Közép-Tisza vidékét az árvizektől a HÉP munkája - galéria
A Gástyás II. szivattyútelep

Így óvja a Közép-Tisza vidékét az árvizektől a HÉP munkája - galéria

magyarepitok.hu

2024.01.26. 10:00 - Szabó Ákos

A kecskeméti cég Karcagon és Kisújszálláson három helyszínen építkezett, többek között szivattyútelepet alakítottak át és modern védelmi központot is kialakítottak.

Hirdetés

Lényegileg lezárult egy kifejezetten jelentős, a Tisza mentén és az Alföld több részén is az árvízvédelmi háttérinfrastruktúrát fejlesztő projektsorozat. Erről már korábbi cikkünkben is beszámoltunk és ezt a beruházói konzorciumot képviselő Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) 2023 végén közleményben meg is erősítette. Ennek megfelelően a 2024-es évet az említett konzorcium (a KÖTIVIZIG mellett az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság) ár-, és belvízvédelmi szakemberei már az új létesítmények birtokba vételével és azok megismerésével kezdhették.

 

Apavári Védelmi Központ (A képre kattintva galéria nyílik!)

Az uniós és hazai forrásokból finanszírozott, KEHOP-pályázattal finanszírozott beruházás összköltsége mintegy 5,6 milliárd forint, amely magába foglalta több védelmi központ átépítését, új gépszín- és raktárépületek építését, egy szivattyútelep átalakítását, illetve árvízvédelmi töltések állékonyságának javítását.

Most a projektegyüttes arról a részéről számolunk be részletesen, melyet a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) kivitelezett, lapunkat a cégcsoport építésvezetője, Nagy Tamás tájékoztatta. Az Apavári védelmi központ és a Gástyás II. szivattyútelep átépítése, valamint a Karcagi gépszín és szociális blokk felépítése is a kecskeméti központú HÉP munkájával készült el.

 

Az engedélyes tervektől a kulcsrakész épületekig

 

 

A három projekt kezdési időpontja megegyezik, 2022. márciusában, a vállalkozói szerződés hatályba lépésekor történt meg. A kivitelezési munkát megelőzte a tervek elkészítése, illetve az építési engedélyek megszerzése, ezt mindhárom esetben a HÉP szakemberei végezték el. Részletekbe menő egyeztetések és tervbírálat, illetve engedélyezési eljárások után 2022 végére mindhárom projektelemhez megszerezték az engedélyes terveket és a jogerős építési engedélyeket is.

 

Apavári védelmi központ

 

 

A Karcag külterületén található gátőrtelepen fekvő védelmi központról ki lehet jelenteni, hogy a neve a régi maradt, de maga az épület új. Az 1960-70-es években épült és szebb időket is látott létesítmény állapota az ezredforduló után már olyan szinten leromlott, hogy annak teljeskörű felújítása már nem lett volna gazdaságos.

 

Ötször akkora létesítményt építettek, mint amekkorát elbontottak

Emellett a mérete sem volt elég nagy: összesen 90 négyzetméteres volt, nem is tudott a 21. század igényeknek megfelelően funkcionálni. Így amíg az új épület engedélyeztetése és a tervek finomhangolása zajlott, a HÉP Zrt. elvégezte a bontási munkákat 2022. novemberében. A következő év tavaszán, amikor a kiviteli tervek elérték a végleges formájukat és amikor az időjárás is lehetővé tette, elindult az új, mintegy 500 négyzetméteres védelmi központ építése.

 

 

Több mint fél kilométernyi távolságot hidaltak át elektromos vezetékkel

Megtudtuk: a mintegy 325 millió forint értékű kivitelezés a terveknek megfelelően zajlott le, az olyan szinte már szokványosnak mondható problémákat, mint a gyenge talajterhelhetőség, vagy az erős csapadék, sikeresen megoldotta a HÉP, megfelelő szervezéssel a kitűzött határidőre teljesítették a munkát.

A munka során érdekesebb kihívást az épület új elektromos ellátásának kialakítása jelentett, mivel egy több mint 700 méterre lévő transzformátorállomásról lehetett megoldani, ráadásul egy csatornát is keresztezett az elektromos nyomvonal: több mint 20 méteren irányított fúrással oldották meg a kábelek elhelyezését. A szolgáltatónak is el kellett végeznie a hálózatfejlesztést a megemelkedett áramigény miatt, így az épület csak 2023. őszén került feszültség alá.

 

 

Mindezt megoldva, a kivitelezés megkezdésétől számított 8 hónapot követően, 2023. novemberében a KÖTIVIZIG birtokba vehette az új-; modern védelmi központot. Ebben egyrészről helyet kapott egy tanácskozó rész szociális blokkokkal, ahol a megbeszéléseket, oktatásokat és a továbbképzéseket tudják tartani. Az épület másik részét a védelmi időszakban használják majd ki, ekkor lehetőség nyílik 8 fő elszállásolására, illetve iroda és szociális blokkok is segítik az árvízi védekezésben részt vevő szakemberek munkáját. Mindemellett kialakítottak egy 20 kW-os napelemrendszert, továbbá egy 24 férőhelyes parkolót is, melyben helyet kapott egy elektromos autótöltő és egy 80 köbméteres tűzivíz tároló is.

 

Karcagi gépszín és szociális blokk

 

 

A Jász-Nagykun Szolnok vármegyei városban az újépítésű gépszín és szociális blokkot azért alakították ki, mert Vízügynek egyre több gondot okozott, hogy védekezési-, és karbantartási időszakban aktív gépeiket és eszközeiket nem tudják megfelelően tárolni akkor, amikor használaton kívül álltak. Ennek megfelelően 2023. márciusban a szintén Karcagon épülő védelmi központtal egyidőben a HÉP Zrt. elkezdte az munkát a Karcagi Ipari Park területén a mintegy 180 millió forint értékű projektelemen.

 

Feltöltött mocsártalajon építkezve is tartották az ütemtervet

 

 

Már az alapozási munkák megkezdésekor kiderült, hogy a talaj teherbírása a vártnál is rosszabb - a munka egy feltöltött mocsaras részen zajlott. A kezdeti nehézségeken túllendülve zavartalanul folytatódott a kivitelezés, 2023. novemberében a beruházó birtokba vehette ezt a létesítményt is. Így az idei évtől már fűtött-fedett helyen tárolhatják és szervizelhetik a gépeket és a személyzet is birtokba vehet egy modern szociális részt.

A helyszínen az energetikai szempontokat is figyelembe véve hőszigetelt szerkezetek épültek és a tetőn helyet kapott egy napelemrendszer is. A külső területeken is van lehetőség géptárolásra és a gépek mosására is a parkoló mellett.

 

Gástyás II. szivattyútelep

 A Gástyás II. szivattyútelep feladata a Kisújszállási II-3. belvízcsatorna vízgyűjtő területén összegyűlt belvíz a Hortobágy-Berettyó főcsatornába történő átemelése és a Mirhói szivattyútelep tehermentesítése. Azonban a régi dízelüzemű szivattyútelep már nem volt gazdaságosan üzemeltethető, ezért volt szükség a létesítmény átépítésére, valamint korszerűsítésére is.

A 421 millió forint értékű fejlesztésben azonban nem csak a telep épült át, hanem lehetővé tették azt is, hogy az új tolózárak és szivattyúk segítségével az új tározótérben összegyűjtött vizet átemelhessék a befogadóként szolgáló Hortobágy-Berettyó csatornába, vagy éppen szükség esetén a Gástyás II. mezőgazdasági öntözőcsatornába.

 

 

Zavartalan maradt az építkezés közben a térség vízellátása

Mivel a beruházónak vízszolgáltatási kötelezettsége van a környékbeli termelők felé, így a kivitelezésnél itt figyelembe kellett venni az öntözési időszakot. Így a munka a Gástyás II. öntözőcsatorna érintett részének felújításával kezdődött 2023. márciusában, ezzel mire a gazdáknak vízre lett szüksége, addigra az öntözőcsatorna – még a korábbi módon, vagyis az öntözőszivattyúkkal a Hortobágy-Berettyó főcsatornából töltve – már tudott is üzemelni.

 

 

A következő lépés maga a régi telep bontása volt, amit úgy kellett elvégezni, hogy a 3 régi dízel üzemű szivattyú alkatrészeit a KÖTIVIZIG később fel tudja használni alkatrésznek.

Mivel az ezután újonnan kialakított telep főként elektromos üzemű, így szükséges volt a betáplálás kiépítésére is. Itt egy új 630 kW teljesítményű VHTR állomást telepített a kivitelező, a régi elavult trafóállomás helyére.

Az elektromos kábelek elhelyezését nehezítette, hogy az árvízvédelmi töltéssel párhuzamosan, annak védőtávolságán kívül kellett megoldani, valamint a nyomvonalat keresztezte a Gástyás II. öntözőcsatorna, így itt is csak a csatorna alatt átívelő irányított fúrással lehetett megoldani a feladatot.

 

 

Ezt követően, illetve ezzel párhuzamosan kezdtek el dolgozni az új szivattyúépületen és a hozzá tartozó csatornából kialakított tározótéren is. Itt a természetesen magas belvízszint és a csapadékos időjárás jelentett kihívást: állandó szivattyúzás mellett folyt a munka.

 

Nyáron építették ki az új tározót

A nyár folyamán felépült a szivattyúépület és elkezdődött a tározótér több mint 1000 négyzetméteres rézsűjének burkolása betonba rakott vízépítési terméskővel, ez október közepére fejeződött be. Közben a szakemberek elhelyezték azt a tiltós műtárgyat is, amellyel szabályozni lehet a Kisújszállás II-3 belvízcsatornából a belvíz befolyását a kialakított tározótérbe, valamint a Hortobágy-Berettyó főcsatornából öntözés céljából a tározótérbe átengedett vizet nem engedi elfolyni a Kisújszállás II-3 belvízcsatornába.

 

 

Az ősz beköszöntével elkezdődhetett a szivattyútechnológia kiépítése, ami magába foglalta 2 darab 800 l/s teljesítményű elektromos-, és 1 darab 500 l/s teljesítményű dízel szivattyú telepítését a hozzájuk tartozó szerelvényekkel, valamint mintegy 56,4 méternyi 800mm átmérőjű nyomócső elkészítését is.

A KÖTIVIZIG 2023. decemberében birtokba vehette a megújult és új funkciókkal bővült szivattyútelepet, amelyet akár távvezérléssel is tudnak üzemeltetni a központból a többi szivattyúteleppel összehangolva.

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.KarcagKisújszállásKÖTIVIZIGOrszágos Vízügyi Főigazgatóságárvízvédelembelvízmezőgazdaság

Hírlevél

Hirdetés