2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Újabb VELUX-beruházást kivitelez a WHB Fertődön
Fotók: WHB

Újabb VELUX-beruházást kivitelez a WHB Fertődön

magyarepitok.hu

2024.01.24. 08:01 - Hegedűs Gergely

Az L5 csarnok funkcióváltáshoz szükséges átépítése már el is kezdődött, lapunk ugyanakkor a két másik fejlesztés eredményeiről is beszámol.

Hirdetés

Újabb megbízást kapott a VELUX Magyarország Kft-től a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. A magyar építőipar meghatározó vállalata egyrészt a 26 éves L5 jelű épület rekonstrukciós munkáját és a funkcióváltáshoz illeszkedő átépítését; valamint a P3-as jelű gyártócsarnoknak egy új épületrésszel történő összekötését kivitelezi Fertődön.

Ahogy azt korábban is jeleztük, a tetőtéri ablakokat gyártó VELUX Magyarország Kft. egyszerre több beruházásában működik együtt a WHB-val: utóbbi vállalat végzi a fertődi VELUX L5B csarnok, továbbá a fertőszentmiklósi VELUX GP4 csarnok generálkivitelezési munkáit.


Egy új összekötő épületet is emelnek

Az L5 jelű épület átépítését és funkcióváltását a WHB Facebook-oldalán megjelent információk szerint a gyáron belüli gyártástervezés indokolta, hasonlóan a két másik kivitelezéshez, egy hosszabb távú folyamat részeként. A projekt magában foglalja az új összekötő épület megépítését, az átalakítandó épületben a gépész, villamos rendszerek teljes bontását, majd ezt követően a teljes újraépítését.

Mindezeken túl az egyik hajóban a héjazat és oldalfal bontását, illetve építését, a tartószerkezet megerősítését, valamint vasbeton-, és acélszerkezeti munkát is végez a WHB. Fentiek mellett egy új tűzjelzőrendszer, továbbá hő- és füstelvezetési rendszer kiépítése is a munkához tartozik.

Ezenkívül további kihívást jelent a 26 éves acél tartószerkezet helyszíni megerősítése, amit a legújabb statikai előírások szerint kell elvégezni.

A lapunkhoz eljuttatott információ szerint az L5 épületben már elkészült a villamos rendszerek bontása elkészült az 1-e és 2-es hajóban. Folyamatban van a korábban tűzgátló falként funkcionáló erősített falazat bontása, az acélszerkezet megerősítési munkái, valamint megkezdődött a gépész-villamos alapszerelés a 2-es hajóban.


A másik csarnok munkái már jóval előrébb tartanak

A magyarepitok.hu a fertődi L5B csarnok építkezéséről is kapott információkat: a projekt ütemterv szerint halad, a rendkívül csapadékos időjárás ellenére. A csarnokon november 24-én lezárult a tetőszigetelési munka, valamint ugyanezen a napon elkészült a belső szociális épület szerkezetépítési munkája. Szintén még a karácsonyi időszak előtt elkészült az ipari padló is a csarnokban.

Ugyanitt a gépész és villamos függesztett szerelésből a nyomvonalépítési munkák elkészültek. Jelenleg a thermoventillátorok telepítése van folyamatban, valamint elkezdődött a kábelezési munka. Az ipari kapuk beépítése szintén zajlik, valamint megkezdődött a szociális épület befejező munkája.

A külső munkákat tekintve a közműépítési munkák elkészültek, ugyanakkor folyamatban van az útépítési munka. A projekt részeként elkészült egy 2400 négyzetméter alapterületű térkő burkolatú terület, ami göngyölegtárolóként funkcionál.


Így áll a fertőszentmiklósi csarnok projektje

Szintén előrehaladt állapotot mutat a VELUX fertőszentmiklósi GP4 csarnokának beruházása, amelynél ugyancsak ütemterv szerint halad a WHB. Itt november 17-én elkészült a 14000 négyzetméteres csarnoképület előregyártott vasbeton szerkezete.

A csarnokon belüli ágyazat, az alatta lévő talajstabilizációval együtt a -0,25 méteres szintre elkészült: ez teszi lehetővé a korábban teherbírással nem rendelkező talajon a munkavégzést.

A csarnok tetőlemezterítése is befejeződött, a tetőszigetelési munkák 50 százalékos készültséget értek el, és a sávfelülvilágítók beépítése is megkezdődött.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan készül a homlokzati panelok beépítése, mely munkafázis jelenleg 90 százalékos készültségű. Az 1-es hajóban a gépész-, villamos függesztett szerelés elkészült, míg a 2-es és 3-as hajóban még folyik ugyanez a munka.


Egy tavat és egy parkot is kialakítanak

A csarnok területén még folyamatban van a közműépítési munka, jelenleg mintegy 40 százalékos készültséggel. A hozzávetőleg 500 négyzetméter alapterületű, kétszintes fejépület földszinti szerkezetépítése jelenleg a fagyos időjárás miatt szünetel.

A projekt részeként elkészült egy tüzivíztározó tó, amelynek a vízfelülete 360 négyzetméter, térfogata mintegy 750 köbméter. A tó környezetének kialakítása tavaszi munkaként folytatódik majd, ami magában foglalja a parkosítást, járdafelületek építését, valamint további design elemeket.

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.FertőszentmiklósFertődcsarnoképítésVelux

Hírlevél

Hirdetés