2024.06.25, Kedd
OMSZ: A világ legmodernebb mentőállomásának számító épületet avattak Győrben
Fotók: MTI

OMSZ: A világ legmodernebb mentőállomásának számító épületet avattak Győrben

mti, magyarepitok.hu

2024.02.05. 15:52 - Hegedűs Gergely

Az épületkomplexum tíz mentőegységnek ad helyet, egyebek mellett közösségi tereket, pihenésre és rekreációra alkalmas szobákat alakítottak ki benne.

Hirdetés

Győrben február 5-én felavatták az Országos Mentőszolgálat új mentőállomását. 

Az épületkomplexum tíz mentőegységnek ad helyet, ahol a vonuláshoz szükséges helyiségek mellett kialakítottak egyebek mellett közösségi tereket, pihenésre és rekreációra alkalmas szobákat, oktatótermet és szervizt. 

Emellett a fenntarthatóságot biztosító fejlesztési elemeket is beépítettek: többek közt napelemes rendszert és az elektromos autótöltőt. 

A beruházás kivitelezője a korábbi sajtóhírek szerint az az Euro Generál Zrt. volt. Az új épületet a korábbi rossz állapotú, nem erre a funkcióra készült mentőállomás helyett hozták létre, attól nem messze.

 

Fotók: MTI


A kórház a lakótelepek és az autópálya is közel van

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az eseményen elmondta, egy infrastrukturális fejlesztési program, amelynek részeként 107 mentőállomást újítottak fel, 35-öt építettek és lecseréltek ezer mentőautót - folytatta, hozzátéve: a mentőautók átlagéletkora már kevesebb, mint öt év. Hozzátette, a 2010 óta tartó fejlesztési programnak a béremelés is része. Utóbbi következő üteme márciusban valósul meg - emlékeztetett.

Simon Róbert Balázs, Győr és környéke másik fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a mintegy 3,8 milliárd forint kormányzati támogatásból megépített mentőállomás kiváló helyen épült meg, mert a kórház pár száz méterre található, közel vannak a lakótelepek és az autópálya is.   


A jelenlegi önkormányzati ciklus egyik legnagyobb beruházása valósult meg

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: az új mentőállomás alkalmas arra, hogy mintája legyen a jövőbeni hasonló projekteknek. Hozzátette: a magasépítési beruházásoknál arra törekszenek, hogy funkcionális, gazdaságossági és esztétikai értelemben is maradandót alkossanak, hogy olyan környezet alakuljon ki, amely maximálisan szolgálja a benne dolgozók tevékenységét.   

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy az új létesítmény a világ legmodernebb mentőállomásának számít, nemcsak Győrt, hanem a térséget is ellátja.


Várhatóan csökkenteni fogja a mentők kiérkezési idejét

Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője a jelenlegi önkormányzati ciklus egyik legnagyobb beruházásának nevezte az új mentőállomás megépítését. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) ezt azzal egészítette ki: a mentőállomás elhelyezkedése várhatóan csökkenteni fogja a mentők kiérkezési idejét.   

Hozzátette: a győriek számra a biztonság a legfontosabb, ezért polgármesteri ciklusának elején a közbiztonságot próbálták javítani azzal, hogy létrehozták a városrendészetet. Ezt követően a kórházon belül alakították ki az ügyeleti rendszert, majd felújították a tűzoltóállomást. Hangsúlyozta: az új mentőállomás megépítése is fokozza a győriek biztonságát.

Mi épül?GyőrmentőállomásEuro Generál

Hírlevél

Hirdetés