2024.04.16, Kedd
Megmutatjuk a Klinikák metróállomás jövőjét
A Semmelweis Klinikák metrómegálló a felszínen (Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Megmutatjuk a Klinikák metróállomás jövőjét

magyarepitok.hu

2020.11.07. 07:44 - Kalácska-Nagy Nóra

A fővárosi VIII. kerületi Klinikák metrómegálló rekonstrukciójáért SWIETELSKY Kft. felel.

Hirdetés

A Semmelweis Klinikák metróállomáson idén júliusban kezdődtek el az M3-as metróvonal felújításához kapcsolódó korszerűsítési munkálatok a SWIETELSKY Kft. kivitelezésében.

Cikksorozatunkban korábban már bemutattuk az Arany János utcai és a Ferenciek tere állomások múltját és jövőjét, most a Klinikák állomás modernizálásának részleteivel folytatjuk. A megújult állomás átadása 2022 márciusában várható.

 

Korszerű anyagok váltják a régieket

A Klinikák állomást 1976-ban adták át. A Budapest VIII. kerületében található megálló az Üllői út és a Szigony utca sarkánál helyezkedik el. A felszíni épületből, az innen levezető mozgólépcső lejtaknából és egy fúrt, öt csöves, középperonos mélyállomásból álló létesítmény 20 méterrel van a felszín alatt. Megközelítése a felújítást követően is a Szigony utca felől, a felszíni épületen keresztül fog történni, és megújult formával várja majd az utasokat.

Az új építészeti megjelenés az állomás eredeti formáját veszi alapul, de az elavult szerkezeteket korszerű anyagok váltják fel.

A homlokzatot és annak burkolatát felújítják, ám ezek külső megjelenése és jellege alapvetően nem fog változni.

 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

Az újságos megmarad, de áthelyezik

Sőt a modernizálás során a felszíni épület eredeti tartószerkezete változtatás nélkül megmarad, mindössze a kőburkolatot cserélik le a SWIETELSKY Építő Kft. szakemberei, és lehetőség szerint újra felhasználják. Emellett korszerű üvegportálokat építenek be.

A felszíni bejáratot és környezetét teljes egészében korszerűsítik, itt is új burkolatok kerülnek minden beltéri felületre.

Az újságárus üzletet áthelyezik, de alapterülete nem fog változni. A forgalmi iroda helyiségei teljesen átalakulnak, és a szociális blokk is az eddigiektől eltérő területre kerül.

 

Így nézett ki a felújítás előtt a Klinikák metróállomás (wikipedia.org)

 

Sárga színvilág fogja uralni a teret

Az állomástér utasforgalmi részeiben ugyancsak kicserélik a burkolatokat, és újonnan készül az utastéri szerelt előtétfal is. Itt fémlemezből hozzák létre az új burkolatot, egyedi kialakítással.

Az utasterek – lejtakna, elosztócsarnok és peronok - falburkolatát lecserélik új rejtett rögzítésű, táblás lemezburkolatra.

A megújult állomás a sárga árnyalatait fogja tükrözni, így illeszkedik a már meglévő, az utasok által megszokott sárgás mészkő színvilágához.

A biztonsági sáv felülete a metrógumi helyett új gránit burkolatot kap.

 

A közelmúltban átadott, megújult déli szakasz Pöttyös utcai megállója - hasonló korszerű teret kap a Klinikák állomás is (Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu)


Pótolják a hiányos tájékoztatást

Az épületen jelenleg nincs információs felület, ám ezen is változtatnak: az utastájékoztató eszközöket, berendezési tárgyakat az egységes arculati rendszer szerint alakítják ki.

Az akadálymentesítést is fő célként tűzték ki a tervezők, ugyanis bár külön-külön a mélyállomás és a feszíni épület utasterei gond nélkül megközelíthetők bárki számára, a felszíni épület utcaszintről való akadálymentes megközelítése már nem lehetséges a szintkülönbség miatt, ezt orvosolja a beruházás. Továbbá az utasforgalmi terekben vakvezető taktilis sávokat is készítenek.

M3-as metróSwietelsky Magyarország Kft.M3-as metrómetrófelújításmetrófejlesztésBudapest

Hírlevél

Hirdetés