2024.04.24, Szerda
Így halad a nyugati határvárosban az az útépítés, mellyel könnyebb lesz elérni az ipari parkot
Illusztráció

Így halad a nyugati határvárosban az az útépítés, mellyel könnyebb lesz elérni az ipari parkot

magyarepitok.hu

2022.05.30. 18:30 - Szabó Ákos

A NIF megbízásából a Duna Aszfalt fejleszti Szentgotthárd kapcsolatát a gyorsforgalmi úthálózathoz.

Hirdetés

Az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes országhatár közötti, 28,9 km hosszú szakaszának építkezése 2021-ben befejeződött, a teljes szakaszt 2021 októberében helyezték véglegesen forgalomba, míg a gyorsforgalmi út vasszentmihályi és szentgotthárdi csomópontok közötti 6,6 kilométeres szakaszát már 2021 júniusa óta használhatták a közlekedők.

 

 

Ehhez a projekthez kapcsolódik az a beruházás, ami a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából zajlik jelenleg is: a Szentgotthárdot érintő keleti elkerülő út hiányzó szakaszának megépítése. Itt a megvalósításhoz szükséges területszerzés és megelőző régészeti feltárás 2021-ben lezajlott. Az épülő úttal válik teljessé a kapcsolat az ipari park új részéhez.

A projekt során hazai  forrásból a városi ipari park III. üteme és az M80-as szentgotthárdi csomópontja (pontosabban az abból leágazó a Rábafüzesi-patakig tartó, már az M80-assal együtt megépített útszakasz) között épít ki a Duna Aszfalt Zrt. egy mintegy 271 méter hosszú 2x1 sávos utat, illetve a rábafüzesi szakasz feletti 10 méter hosszú hidat is kialakítják. Az új út az önkormányzat által korábban már átadott ipari úthoz csatlakozik. A beruházáshoz kapcsolódnak még további fejlesztések is:

  • a meglévő közvilágítási hálózatot 264 méter hosszon,
  • a vízvezeték hálózatot 223 méter hosszon,
  • a szennyvízhálózatot pedig 225 méter hosszon bővítik.

 

Egy év alatt elkészül az építkezés

Lapunkat a fejlesztésről a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatta: mint megtudtuk a munka kezdete 2021. december 22-én indult el, a munkaterületet januárban adták át a Duna Aszfaltnak és 2022 december végére el is fog készülni az út.

 

Az út töltését már kiépítették, a híd cölöpözését is befejezték

A nettó 559 millió forint értékű projektben májusra az útépítés töltéstestje, a víz és szennyvízcsatorna építési munkái elkészültek: jelenleg az út védőrétegének megépítése folyik . A híd cölöpözését is befejezte a kivitelező, jelenleg a cölöpösszefogó gerenda vasszerelése és betonozása, illetve majd a szárnyfalak építése történik.

Mivel a beruházás közvetlen közúti kapcsolatot létesít Szentgotthárd, illetve Szentgotthárd ipari parkja, valamint az M80-as autóút szentgotthárdi különszintű csomópontja között, számos előnye van:

  • Szentgotthárd város közvetlen közúti kapcsolatát biztosítja,
  • közvetlen kapcsolatot teremt az ipari park és az M80-as gyorsforgalmi út között,
  • a nemzetközi forgalmi lehetőségeket is fejleszti,
  • ugyanúgy, mint a régió gazdasági versenyképességét,
  • és egyben lerövidíti a közlekedési utat is az ipari park irányába, amivel csökken a környezeti terhelés.

 

Precíz munkával készül el az út határidőre

A NIF tájékoztatásából kiderült még: a beruházás legnagyobb kihívást jelentő része maga a 12 hónapos, viszonylag rövid megvalósítási idő, melyben az egyes részfeladatok – közműépítés, hídépítés, útépítés – munkafolyamatainak precíz összehangolására van szükség.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Duna Aszfalt Zrt.Szentgotthárd

Hírlevél

Hirdetés