2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Itt tart a Hungaroring nagyszabású fejlesztése - fotók

Itt tart a Hungaroring nagyszabású fejlesztése - fotók

magyarepitok.hu

2024.02.12. 12:17 - Hegedűs Gergely

A Market Építő és a Bayer Construct kivitelezésében eddig 22 kilométert kitevő cölöpmennyiséget helyeztek el, továbbá megtörtént 8 ezer köbméter beton bedolgozása is.

Hirdetés

Helyszíni sajtóbejáráson mutatták be február 12-én a mogyoródi Formula 1-es versenypályát megújító beruházás második ütemét. A Market Építő Zrt. és a Bayer Construct Zrt. konzorciuma tavaly decemberben kezdte el az újabb ütem munkálatait. Ahogy azt korábban is jeleztük, néhány hét alatt többek közt 20 ezer köbméter földet mozgattak meg és 5 ezer köbméter betont bontottak el a két cég szakemberei, miközben az első toronydarut is felállították.

 

 

A Hungaroringen ugyanakkor egy másik építési projekt is zajlik, amelyről legutóbb ebben a cikkben írtunk tavaly decemberben. Ennek során a Hungaroring Sport Zrt. megbízásából a Fejér B.Á.L. Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. konzorciuma egy olyan új, ikonikus bejárati épület kivitelez, melyben kávézó, shop, porta, műveleti operatív központ és irodaépület is helyet kap.


A második szakaszban megújul a tízezer férőhelyes főtribün is

A mai bejáráson szóban forgó második ütemben a Market Építő és a Bayer Construct a főépületet lebontja, és a helyére egy költséghatékonyan üzemeltethető, modern főépület emel. Kialakítanak 4 technikai és 36 versenyboxot, a főépülethez tartozó versenyirányítási központtal, vendéglátási és VIP-területekkel, illetve kibővítik és megújítják a paddock-területet is. A második szakaszban megújul a tízezer férőhelyes főtribün is, valamint épül két gyalogos alagút is.

 

 

A munkálatokat kilenc toronydaru segíti

A hétfői sajtóeseményen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a Forma-1-es Magyar Nagydíj szerződéshosszabbításakor letárgyalt jogdíjkedvezmény által 107 milliárd forintot spórol a magyar állam. Ennél kevesebb pénzből valósul meg a Hungaroring most is zajló és 2026-ban lezáruló teljes körű felújítása. Elárulta, a közbeszerzési eljárás keretében a legolcsóbb ajánlat nyert, melynek mértéke 78,9 milliárd forint, és tartalmaz egy 10 százalékos tartalékkeretet.

 

 

Arra is kitért, hogy a korszerűsítés időtartama alatt összesen 9000 ember dolgozik majd a Hungaroringen, és 57 ezer négyzetméternyi épület készül, 125 ezer köbméter földet mozgatnak meg, 34 300 méternyi vasbeton-szerkezetet építenek be, a munkálatokat pedig kilenc toronydaru segíti.

Kifejtette, ma Monza mellett ez a másik olyan pálya, ahol 1986 óta megszakítás nélkül rendeznek Forma-1-es nagydíjat.


A második fázis lesz a legkritikusabb

Gyulay Zsolt, a Hungaoring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a Nemzetközi Automobil Szövetség elvárásait teljesítve a paddock 3000 négyzetméterrel, nagyjából 8300 négyzetméteresre, a főépületnek az alapterülete pedig 31 017 négyzetméterre nő. "A legnagyobb próbatétel az idei és a jövő évi Magyar Nagydíj közötti időszak lesz, akkor kerül elbontásra és újjáépítésre a főépület, valamint a célegyenesben lévő Super Gold lelátó" - mondta az elnök-vezérigazgató.

 

 

Juhász Zoltán, a Market Építő műszaki igazgatója elmondta, eddig 22 kilométert kitevő cölöpmennyiséget helyeztek már el, továbbá megtörtént 8 ezer köbméter beton bedolgozása is. Mindezek mellett már 65 ezer köbmétert tesz ki a megmozgatott föld mennyisége. „Eredetileg az volt a terv, hogy először csak a támfalakat építjük meg és elvégezzük a közmű-munkákat, de úgy ítéltük meg, fontos, hogy több területnek is egyszerre lássunk neki, hogy amikor majd a főépülethez hozzá kell nyúlni, minden készen álljon" - mutatott rá.

Zárásként ő is megerősítette, hogy a második fázis lesz a legkritikusabb, hiszen ott egy komplett, 280 méter hosszú épületet kell eltüntetni, és újraépíteni az alapokat tíz és fél hónap alatt úgy, hogy a boxokat a 2025-ös nagydíjon rendeltetés-szerűen lehessen használni.

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.Bayer Construct Zrt.HungaroringForma-1Magyar Nagydíj

Hírlevél

Hirdetés