2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Energetikailag is modernizálták az ELTE ÁJK megújult Kecskeméti utcai épületét
Fotók: ajk.elte.hu

Energetikailag is modernizálták az ELTE ÁJK megújult Kecskeméti utcai épületét

magyarepitok.hu

2024.03.18. 16:34 - Bíró Beáta

Több mint 1600 négyzetméternyi felület újult meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Kecskeméti utcai épületegyüttesén.

Hirdetés

Újabb mérföldkövéhez érkezett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2022 óta zajló infrastrukturális fejlesztés. Ezúttal az Állam- és Jogtudományi Kar Kecskeméti utcai épületegyüttesének homlokzata újult meg, valamint energetikai felújítást is végeztek. A beruházás a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, a KEHOP-5.2.2-16-2017-00112 projekt keretében jött létre, a Best Solution Konstrukt Kft. kivitelezésében.

A felújított épületet az ELTE hallgatói és oktatói már február közepén birtokba vehették, ünnepélyes átadását 2024. március 18-án tartották Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és az egyetem vezetőinek részvételével.

 

Rekonstrukció örökségvédelmi kontroll mellett

A Kecskeméti utcai épület homlokzatán teljes körű felújítás történt, amely az 1797-ben épült és műemléki védettséget élvező Magyar utca 31–33. szám alatti épületszárnyat is érintette. A munkálatok magukba foglalták a létesítmény kőburkolatos és vakolt épületrészét, megújult továbbá a Magyar utcai szárny közterületi és belső udvari homlokzata, valamint a belső udvaron található kisebb épület is.

 

 

A Kecskeméti utcai oldalon 900 négyzetméteren cserélték a burkolólapokat süttői mészkőre, ezzel egyidejűleg pedig hőszigetelés is történt. A Magyar utcai szárnyon a talajnedvesség elleni szigetelést is elvégezték. A teljes rekonstrukciót szoros örökségvédelmi kontroll mellett bonyolította le az ELTE Műszaki Főigazgatósága.

A március 18-i ünnepélyes átadáson Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszöntőjében felhívta a figyelmet, a Kar oktatójaként személyesen is nagyon örül annak, hogy mostantól méltóbb körülmények között tanulhatnak a hallgatók. Kiemelte: „A felsőoktatás olyan hosszútávú befektetés, aminek a megtérülési ideje csak az elkövetkező nemzedékek során bontakozik ki. Most szerte a világon éles verseny van az egyes felsőoktatási intézmények között. Az ELTE a világ neves egyeteme, amely hazánkat világszínvonalon képviseli az akadémiai életben. Ahhoz, hogy ebben a versenyben meg tudjuk állni a helyünket, folyamatos fejlődésre szükség van, melynek fontos állomása a most befejeződött korszerűsítés.”

A Kecskeméti utcai létesítmény már a tavaszi szemeszter kezdete óta teljes üzemben működik. 2024. január 15-től újra ebben az épületben, a megszokott helyiségeiben folytatja munkáját a Tanulmányi Hivatal és a Nemzetközi Iroda is.

 

Mi épül?ELTEoktatási beruházásBudapestenergetikai korszerűsítés

Hírlevél

Hirdetés