2024.07.13, Szombat
Különleges mennyezeti festményeket rejtettek a veszprémi várnegyed kanonoki épületei
Fotók: Nagy Lajos

Különleges mennyezeti festményeket rejtettek a veszprémi várnegyed kanonoki épületei

magyarepitok.hu

2024.03.30. 07:55 - Bíró Beáta

A beruházásban megújul a Simon Ház is, amely a 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye volt.

Hirdetés

Historizáló, neoreneszánsz stílusú, négy helyiségből álló szalonsor festett felületeit restaurálják a szakemberek a veszprémi várnegyed Kanonoki Házában, a szomszédos Kisszemináriumban pedig rábukkantak az épület egykori kápolnájára, amely 2025-re visszanyeri régi pompáját. A veszprémi kanonoki sor egy másik épülete, a Simon Ház a 20. századi történelemben játszott fontos szerepet: 1945-ben hónapokat töltött itt a nyilasok fogságából frissen szabadult Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi esztergomi érsek. A felsorolt épületek kivitelezését a Fejér-B.Á.L. Zrt. végzi a B&G General Kft.-vel konzorciumban.

A Simon Ház a veszprémi várnegyed kanonoki épületei közé tartozik – ezekben éltek a püspök tanácsadó testületéhez, a káptalanhoz tartozó magasabb rangú katolikus papok, a kanonokok. A veszprémi várnegyed 2025-ig tartó megújítása részeként ezt az épületet is felújítják, a műemléki feltárások során pedig kiderült: a házban valaha gazdagon festett helyiségek voltak, a festett felületek egy részét restaurálni is tudják.

 

 

De nemcsak a Simon Ház, hanem a kanonoki sor több épülete is megújul. A szomszédos Kanonoki Ház emeletének több helyiségében is találtak mennyezeti kifestéseket. „A restaurátori vizsgálatok során vált egyértelművé, hogy az 1800-as évek végén egy gazdagon – historizáló, részben neoreneszánsz stílusban – festett, négy helyiségből álló szalonsort alakítottak ki itt” – mondja Vavra Áron műemléki projektvezető.

 

 

Különleges kápolnát tártak fel a Kisszemináriumban

Szintén a kanonoki soron található a későbarokk stílusú, 1770-ben készült Kisszeminárium, amely ugyancsak tartogatott meglepetéseket a szakembereknek. A kor egyik legkiválóbb mestere, Fellner Jakab által tervezett épület egyik helyiségében egy befalazott fülke rejtőzött – hátsó falán egy 1797-es felirat olvasható, az akkori mester kézjegyével.

A szakemberek számára a feltárt festések alapján vált egyértelművé, hogy a helyiség az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején az épület kápolnájaként funkcionált, erről eddig írott források nem kerültek elő. A nemrég megtalált falfülke egy korábban kialakított oltár része lehetett, amelyet később befalaztak. „Csak a 2022-2023-as kutatások során bizonyosodott be, hogy ez egy kifejezetten gazdagon festett kápolnahelyiség volt, amely 2025-re visszanyeri majd az eredeti pompáját” – magyarázza Vavra Áron.

A Kisszeminárium eredetileg szegénysorból érkező növendékeknek adott otthont, ám a 19. században már „Papok kórháza” néven szerepelt a térképeken. 1956-ban került ki az egyház tulajdonából, és egészen 2007-ig különböző oktatási intézmények működtek az U alakú épületben, amelyet felszentelésekor Pál apostol oltalmába ajánlottak.

 

 

Idén újabb épületeket adnak át

Ahogy arról lapunk februárban beszámolt, második ütemébe lépett a veszprémi várnegyed rekonstrukciója. 2023-ban elkészült az érintett 18 épület homlokzati és tetőszerkezeti munkája. Az év második felében 13 épületben zajlottak restaurátori, illetve a belső tereket érintő munkálatok. A szakemberek jelentős előrehaladást értek el a Piarista Rendházban (melynek kivitelezését a B&G General Kft.-vel), valamint a Ferences Rendházban, melyét a SWIETELSKY Magyarország Kft.-vel közös konzorciumban látja el a Fejér-B.Á.L. Zrt.

A Szent István Templomban (ferences templomban) és a Kisszemináriumban, míg a Szent Mihály Főszékesegyházban az altemplomban végeztek restaurátori kutatásokat. A 2023-ban átadott Szent Mihály Főszékesegyház a LATEREX Építő Zrt. generálkivitelezésében és a Vemév-szer Kft. projektmérnöki tevékenységével készült el.

A Fejér-B.Á.L. Zrt. és a SWIETELSKY Magyarország konzorciumában felújított Biró-Giczey Ház után idén várhatóan két újabb épület, a Szent József Ház (korábban Alkalmazottak háza), valamint a Nagypréposti Ház munkálatai is befejeződnek. Utóbbi kettő rekonstrukcióját a LATEREX Építő Zrt. a VEMÉV-SZER Kft. közösen végzi.  

Ezzel párhuzamosan idén is folytatódik a Veszprémi Főegyházmegye által indított Work in Progress programsorozat, ami a várnegyed megújítási munkálatainak kulisszái mögé ad betekintést vezetett sétákkal és kiállításokkal.

Mi épül?Fejér-B.Á.L. Zrt.LATEREX Építő Zrt.Swietelsky Magyarország Kft.VEMÉV-SZER Kft.veszprémi várnegyedVeszprém

Hírlevél

Hirdetés