2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Újabb elkerülő út teheti békésebbé az alföldi megyeszékhelyen élők mindennapjait 
Fotó Illusztráció / magyarepitok.hu / Bernát Benjámin

Újabb elkerülő út teheti békésebbé az alföldi megyeszékhelyen élők mindennapjait 

magyarepitok.hu

2024.03.17. 08:05 - Sándor Csilla

Két vasúti felüljáró és három csomópont megépítésével számolnak a Békéscsabát délről elkerülő út tervezésekor.

Hirdetés

A 444-es és a 44-es főutakat összekötő, Békéscsabát déli irányban elkerülő 2x2 sávos út tervezési feladatainak elvégzésével bízta meg az Építési és Közlekedési Minisztérium a RODEN Mérnöki Iroda Kft.-t és a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.-t.
 


Újabb elkerülő út mentesítheti Békéscsabát a településen áthaladó forgalomtól. A várost nyugati irányban kikerülő közlekedési folyosón kívül, amelynek kivitelezés már tart, egy újabb, a megyeszékhelyet délről mentesítő útszakasz tervezése kezdődhet el. 

Módosítják a korábbi elképzeléseket

A RODEN Mérnöki Iroda Kft. és a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. adta a 444-es és a 44-es főutat összekötő, 2x2 sávos út mérnöki feladatainak elvégzésére a legjobb ajánlatot az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint.
A feladatuk egy tanulmányterv elkészítése, ami segíti a döntéshozókat a megfelelő nyomvonal kiválasztásában.
 

Fotó: Illusztráció / magyarepitok.hu / Nagy Mihály


A tender leírása szerint az elkerülő eltér majd attól a nyomvonaltól, amely már rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel is. A változások miatt új környezeti hatásvizsgálat elkészítése, valamint új és a meglévő környezetvédelmi engedélyek beszerzésére is a nyertes ajánlattevők feladata lesz.
 

Fotó: Illusztráció / magyarepitok.hu / Erdei Mihály


Két vasútvonal keresztezi az elkerülőt

A két cégnek a tervezés során figyelembe kell vennie a Szeged – Debrecen közötti 2x2 sávos főút környezetvédelmi engedéllyel rendelkező nyomvonalát, valamint a tervezett út által érintett 128-as és a 120-as vasútvonalakat és azok jövőbeni fejlesztéseit. Az említett két vasút közül az első, Békéscsabát köti össze Vésztő érintésével Püspökladánnyal, míg utóbbi Szolnok-Lökösháza irányába biztosít kötött pályán kapcsolatot. Az előzetes tervek szerint Békéscsaba déli elkerülője:

  • 17 km hosszú 2x2 sávos főút lesz,
  • 1 db különszintű,
  • 2 db szintbeni csomóponttal,
  • 2 db vasúti felüljáróval.  
Mi épül?Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.Békéscsabadéli elkerülő út44-es főút444-es út

Hírlevél

Hirdetés